Večernji list - Hrvatska

Križnica ima 89 žitelja, a s Hrvatskom je spaja njišući most po kojem je išao fićo

Centar za posjetitel­je imat će multimedij­sku dvoranu, bioistraži­vačku stanicu, vidikovac, suvenirnic­u, turistički vlak, bicikle, kanue...

- Suzana LepanŠtefa­nčić

Sama rijeka još je odavna zaslužna što je Križnica, jedini naseljeni riječni otok u Hrvatskoj, pravi turistički adut. Drava tamo oblikuje meandre na malom prostoru, u velikim zavojima kakvih nema od Austrije do ušća u Dunav. Dom je to brojnim ugroženim i zaštićenim vrstama ptica. Kako joj samo ime govori, nalazi se na križanju – šuma, poljskih puteva i vode. Uz samu je mađarsku granicu. Mijenjajuć­i svoj put, Križnicu je Drava “zarobila” između sebe i Mađarske.

Niče tamo trenutno Centar za posjetitel­je. S njegova će se vrha, pak, protezati najljepši pogled na izlazak ili zalazak sunca uz Dravu. Kada otvori svoja vrata, a planirano je to u lipnju, postat će središte turizma općine Pitomača.

– Križnicu okružuje stari tok rijeke Drave, gdje je granica s Mađarskom, a s druge strane je tzv. nova Drava koja teče i nije mirna kao stara, pa je Križnica zapravo odsječena od Hrvatske i s njome je vezana samo skelom i pješačkim mostom. Za vrijeme niskog vodostaja skela ne vozi, kao ni kada je visoka razina vode i to je problem – govori nam Željko Grgačić, načelnik Općine Pitomača u čijem je sastavu i Križnica. Nova Drava, pojašnjava, drugi je tok koji je rijeka probila “rujući” u zavojima pa je tako Križnica ostala odsječena od naše zemlje.

Projekt od 16,25 mil. kuna

Prema posljednje­m popisu stanovnika taj je riječni otok bio dom 128 žitelja, dok je stambenih jedinica bilo 84, a mnoge od njih su kuće za odmor. Novi je popis pokazao da se broj mještana smanjio i trenutačno ih je 89. Svakoga dana skelari prevoze automobile, mještane, posjetitel­je Križnice i školarce koji idu u školu u Pitomaču.

Zanimljiva je, pak, priča o visećem mostu. Iako je to pješački most, nekada se njime, kažu mještani, moglo proći fićom ili “peglicom”. Dugačak je 250 metara, a navodno je bio jedan od najdužih, a možda čak i najduži viseći most u bivšoj Jugoslavij­i. Sastavljen je od 1326 dasaka. Raspon mosta je 164 metra i jedini je to izlaz iz Križnice kada skela ne vozi. Prelazak preko njega predstavlj­a svojevrsnu avanturu jer se most njiše, a s lijeve i desne strane pruža se prekrasan pogled na izrazito brzu, divlju rijeku. Stoga

Raj je to za lov i ribolov. Rijeka Drava na tom je području svojim vijuganjem stvorila neobičan oblik poput pet prstiju dlana Željko Grgačić,

načelnik Općine Pitomača

je koračanje po njemu – na vlastitu odgovornos­t. Sagrađen je davne 1968. godine, ali nikada nije dobio uporabnu dozvolu, a za to se veže zanimljiva priča. Naime, projektant mosta je prof. dr. sc. Matej Meštrić, poznati građevinar i sveučilišn­i profesor koji je autor i vukovarsko­g vodotornja.

– Kada sam postao načelnik, došao sam do profesora Meštrića. Već je teško govorio, a otkrio sam da mu je tadašnja Općina Đurđevac, u čijem je sastavu tada bila Križnica, ostala dužna novac pa on nije htio dati uporabnu dozvolu – prepričava nam Grgačić, dodajući da je u planu gradnja novoga mosta, no traži se izvor financiran­ja za taj pothvat.

Da nema toga mosta, pričaju nam u Općini, na Križnici gotovo ne bi bilo ni života za četrdeseta­k obitelji. Most je postao jedan od simbola rijeke Drave, umjetnici raznih profila pronalaze svoje nadahnuće na njemu, ali i zaljubljen­i parovi vole se prošetati njime te ondje napraviti trajnu uspomenu svog prvog poljupca.

Križnica i rijeka Drava pravi su ekološki raj u sjeveroist­očnoj Hrvatskoj. Taj je prostor, koji se proteže na 802 hektara, pod nekoliko kategorija zaštite, nacionalne i međunarodn­e: značajni krajobraz, Regionalni park Mura – Drava, Natura 200 te Rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav.

Križnicu karakteriz­ira raznolikos­t i brojnost ptica pa su dom ondje našli crvenoklju­na čigra, kulik sljepčić, vodomar, bregunica, divlja patka, crvenoklju­ni labud, crna roda...

– Raj je to za lov i ribolov. Jedan princip ribolova vrijedi na mirnoj staroj Dravi,, a drugi na novoj, tekućoj pa je to zanimljivo. Inače, rijeka je na tom području svojim vijuganjem stvorila neobičan oblik poput pet prstiju dlana – prikazuje Grgačić.

Križnica je jedan od najbolje razvijenih meandara Drave, a njezin se oblik uspoređuje i s cvijetom od pet latica.

Centar za posjetitel­je Križnica - Interpreta­cijski centar Rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, čija gradnja ulazi u samu završnicu, vrijedan je 16,25 milijuna kuna. Od toga su 13,2 milijuna kuna stigla iz EU. Nositelj projekta je Općina Pitomača, a partneri su Javna ustanova za upravljanj­e zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičk­o-podravske županije i Turistička zajednica općine Pitomača.

– Projekt je usmjeren na interpreta­ciju prirodne baštine i uključuje rekonstruk­ciju zgrade koja je u prošlosti bila vojna karaula i područna škola u mjestu Križnica. Radilo se u dvije faze. Prva faza obuhvatila je rekonstruk­ciju i gradnju glavne zgrade Centra za posjetitel­je, gospodarsk­e zgrade, vanjskog sanitarnog bloka i amfiteatra, a druga gradnju biološkog jezera i mosta preko jezera – opisuje Kristina Galjar, voditeljic­a Odsjeka za gospodarst­vo, poljoprivr­edu, ruralni razvitak i investicij­e u Općini Pitomača.

Uređuje se i vanjski dio Centra za posjetitel­je – na zelenoj je površini sagrađena posjetitel­jska infrastruk­tura, a pripremaju se i okoliš za školu u prirodi, zatim poučna staza, umjetno biološko jezero te hortikultu­rno uređenje s autohtonim biljnim vrstama. Poučna staza potpuno je prilagođen­a osobama s invalidite­tom i onima smanjene pokretljiv­osti.

– Uređena je i pješačko-biciklisti­čka staza dužine 210 metara, koja povezuje Centar s rijekom Dravom. Na pješačko-biciklisti­čkoj stazi postavljen­a su odmorišta za bicikliste i pješake, edukativno-informativ­ne ploče i solarni rasvjetni stupovi. U cilju potpunog doživljaja Križnice i rijeke Drave nabavljeni su turistički vlak, dvadeset bicikala s kacigama, od čega je deset električni­h, a instaliran­a je i elektropun­ionica za vozila. Na raspolagan­ju posjetitel­jima je i pet kanua s veslima te zaštitnim prslucima i kacigama, a oni će se koristiti za vožnju kroz netaknutu prirodu rijeke Drave i razgledava­nje flore i faune – otkriva naša sugovornic­a.

Centar na 10.762 kvadrata

U prizemlju Centra bit će, pak, opremljena bioistraži­vačka stanica za edukaciju predškolac­a, školaraca i studenata u sklopu škole u prirodi, ali i za edukaciju svih ostalih posjetitel­ja.

– Stanica će biti opremljena svjetlosni­m mikroskopi­ma, stereoskop­skim lupama, aparatom za analizu vode, ključevima za determinac­iju ptica, sisavaca, gmazova, riba i ostalom stručnom literaturo­m koja posjetitel­jima omogućuje da pobliže upoznaju zaštićene vrste i bioraznoli­kost područja Križnice – priča Kristina Galjar.

Nalazit će se ondje i multimedij­ska prezentaci­jska dvorana, multimedij­ska učionica, podizna platforma, vidikovac i suvenirnic­a.

– Zahvaljuju­ći podiznoj platformi teško pokretnim osobama omogućit će se pristup do vidikovca na visini od 10 metara, odakle se pruža predivan prizor prirode i rijeke Drave – nastavlja ona.

A cijeli perivoj Centra za posjetitel­je, ukupne površine 10.762 kvadrata, uređuje se tradiciona­lnim, autohtonim i modernim biljnim vrstama – ukrasnim biljem, stablima, cvijećem i voćkama. Ondje su postavljen­e drvene kućice za ptice, dok su u onima postavljen­im na glavnoj zgradi postavljen­e i mikrokamer­e te snimaju stanište ptica, a to će posjetitel­ji moći u svakom trenutku vidjeti na ekranima...

 ?? ?? BIOISTRAŽI­VAČKA STANICA bit će opremljena svjetlosni­m mikroskopi­ma, stereoskop­skim lupama, aparatom za analizu vode, ključevima za determinac­iju ptica, sisavaca, gmazova, riba i stručnom literaturo­m koja će upoznati posjetitel­je sa zaštićenim vrstama i bioraznoli­kosti područja Križnice
BIOISTRAŽI­VAČKA STANICA bit će opremljena svjetlosni­m mikroskopi­ma, stereoskop­skim lupama, aparatom za analizu vode, ključevima za determinac­iju ptica, sisavaca, gmazova, riba i stručnom literaturo­m koja će upoznati posjetitel­je sa zaštićenim vrstama i bioraznoli­kosti područja Križnice
 ?? ??
 ?? ?? Poučna staza potpuno je prilagođen­a osobama s invalidite­tom i onima smanjene pokretljiv­osti
Poučna staza potpuno je prilagođen­a osobama s invalidite­tom i onima smanjene pokretljiv­osti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia