Večernji list - Hrvatska

Nakon propasti izborne reforme u BiH. Čović u pismu međunarodn­im dužnosnici­ma upozorava na opasnost da se Hrvati potpuno izguraju iz institucij­a vlasti

-

Odluka Središnjeg izbornog povjerenst­va da će se unatoč nepostizan­ju dogovora o izbornoj reformi opći izbori u Bosni i Hercegovin­i održati 2. listopada ove godine potaknula je lidera Hrvata u BiH Dragana Čovića da napiše još jedno pismo brojnim američkim, europskim i drugim međunarodn­im dužnosnici­ma, u kojem ih upozorava da zemlja klizi u još dublju krizu.

Slave poraz HDZ-a

Među ostalim, Čović upozorava i na sve otvorenije nakane bošnjačke politike da se postojeći izborni zakon iskoristi kako bi se na listopadsk­im izborima potpuno izguralo Hrvate iz institucij­a vlasti. Osim što bi to dodatno destabiliz­iralo BiH, novo preglasava­nje Hrvata dovelo bi u pitanje njihov status kao ravnopravn­og konstituti­vnog naroda u BiH.

U sarajevski­m političkim krugovima odluka SIP-a o raspisivan­ju izbora otvoreno se slavi kao poraz HDZ-a, odnosno hrvatskih stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora. Jednako tako, Čovićeva najava provedbe zaključaka s izvanredno­g sabora HNS-a tumači se kao otvorena prijetnja i protudayto­nska aktivnost te se prizivaju međunarodn­e sankcije protiv čelnika HDZ-a i HNS-a BiH. Riječ je o reakciji na zaključni dio Čovićeva pisma upućenog međunarodn­im dužnosnici­ma.

– S obzirom na daljnji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravn­osti i konstituti­vnosti hrvatskoga naroda, Hrvatski narodni sabor pristupit će realizacij­i svih zaključaka s izvanredno­ga zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora u BiH od 19. veljače 2022. te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucio­nalnu i teritorija­lnu organizaci­ju Bosne i Hercegovin­e na načelima federalizm­a i konsocijac­ijske demokracij­e, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopra­vnost hrvatskoga konstituti­vnog naroda u BiH – napisao je Čović.

Taj “sporni” zaključak sa sabora HNS-a nije do kraja pojašnjen, ali očito je da će hrvatski politički predstavni­ci i službeno predložiti preustroj BiH ukidanjem jedne od dviju međurazina vlasti, između općinske i državne, te vraćanje principima federalizm­a i konsocijac­ijske demokracij­e na kojima su stvarani i Washington­ski i Daytonski sporazum, odnosno Federacija BiH i današnja država BiH. U praksi bi to moglo značiti preustroj entiteta, okrupnjava­nje županija ili bilo kakvu drugu promjenu u odnosu na sadašnje stanje. A stanje je takvo da je Republika Srpska odavno srpski entitet, a Federacija BiH postupno, ali sigurno postaje bošnjački entitet. Hrvati tako formalno ostaju konstituti­van narod, ali “na terenu” se svode na nacionalnu manjinu u oba entiteta, a time i BiH u cjelini.

Pregovori o izbornoj reformi u najvećem dijelu hrvatske javnosti u BiH shvaćeni su kao posljednji pokušaj da se u sadašnjoj organizaci­ji te države osigura jednakopra­vnost Hrvata s druga dva naroda. Kako se to nije ostvarilo, hrvatska politika u BiH nalazi se i pred svojevrsni­m pritiskom svoje javnosti da pokrene druge procese. Jasno je, a to je naznačeno i u zaključcim­a sa sabora HNS-a kao i u Čovićevu pismu, da su to politički procesi i da će se poštivati pravne procedure. Drugim riječima, tražit će se rješenja s drugim političkim subjektima unutar BiH i međunarodn­om zajednicom. Teško je i zamisliti da bi se hrvatska politika u BiH odlučila na neke jednostran­e poteze niti bi pri tome imala kakvog saveznika.

Nema jednostran­ih poziva

Hrvatske stranke sudjelovat će na predstojeć­im izborima, a uz pomoć Republike Hrvatske nastojat će što bolje objasniti i argumentir­ati političku poziciju Hrvata u BiH. Američko i britansko veleposlan­stvo u BiH reagirali su na Čovićevo pismo, jasno upozorivši na neprihvatl­jivost jednostran­ih poteza.

– Svakog političkog aktera koji razmatra ili prijeti jednostran­im potezima suprotno zakonskom i ustavnom poretku ove zemlje podsjećamo da je to put koji će voditi samo k povećanoj izolaciji i da je takvo djelovanje suprotno interesima građana ove zemlje – objavilo je britansko veleposlan­stvo, dok američko poručuje da su “prijetnje daljnjom podjelom BiH antidayton­ske, destabiliz­irajuće i u suprotnost­i s euroatlant­skim putom BiH”.

Stoga je pred hrvatskom politikom u BiH u sljedećem razdoblju veliki izazov kako artikulira­ti i zaštititi poziciju hrvatskog naroda, a istodobno ne izazvati negativne reakcije Zapada. U tom smislu, vrlo važnom se čini lobistički i svaki drugi angažman službenog Zagreba i njegove diplomatsk­e mreže u svijetu. Hrvati u BiH nemaju veliki manevarski prostor, ali ne mogu si priuštiti ni pasivno promatranj­e vlastitog dekonstitu­iranja.

Zbog dugog suđenja od države dobio 2000 eura

 ?? ?? PRED HRVATSKOM POLITIKOM U BIH stoji veliki izazov kako artikulira­ti i zaštititi poziciju hrvatskog naroda a ne izazvati negativne reakcije Zapada. U tom smislu vrlo se važnim čini lobistički i svaki drugi angažman službenog Zagreba i njegove diplomatsk­e mreže u svijetu
PRED HRVATSKOM POLITIKOM U BIH stoji veliki izazov kako artikulira­ti i zaštititi poziciju hrvatskog naroda a ne izazvati negativne reakcije Zapada. U tom smislu vrlo se važnim čini lobistički i svaki drugi angažman službenog Zagreba i njegove diplomatsk­e mreže u svijetu
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia