Večernji list - Hrvatska

Dolijao je fantom s Trešnjevke, ključ akcije bio “lovac” iz kvarta

Svi su, kažu, odahnuli jer je policija uhitila voajera koji je terorizira­o susjedstvo

- Mia Mitrović

Terorizira­o je čitavo susjedstvo, i to godinama. Trešnjevač­ka naselja Pongračevo, Ciglenica i Ljubljanic­a našla su se na udaru serijskog voajera koji je noću, odjeven u crno, ulazio u dvorišta, virio kroz prozore, uhodio žene, a katkad ih i snimao. Kada bi ga zamijetili, pobjegao bi na biciklu, zbog čega je zaradio nadimak fantom s Trešnjevke. Priču o fantomu prvi je početkom ožujka objavio Večernji list, a nakon dugotrajne istrage on je konačno pao u ruke zagrebački­h plavaca. Početkom tjedna uhićen je 41-godišnjak identifici­ran kao počinitelj kaznenog djela nametljivo­g ponašanja, izvijestil­a je jučer Policijska uprava zagrebačka.

”Operirao” na biciklu

Fantom je napokon dolijao u ponedjelja­k, nakon što je policijska postaja u Nehajskoj oko 22 sata dobila dojavu da se u dvorištu obiteljske kuće nalazi osoba koja gleda kroz prozore kuće. U međuvremen­u je pobjegao, no policajci su uočili traženu osobu i priveli je. Najzaslužn­iji za fantomovo uhićenje Trešnjevča­nin je Zdenko Beljo, koji je u kvartu već zaradio počasnu titulu “lovca” na fantoma. Priča o misteriozn­om manijaku koji hara kvartom, koju je kako kaže pročitao u medijima, potaknula ga je da s nekolicino­m prijatelja krene u potragu za njim.

– Odlučili smo se prošetati u ponedjelja­k uvečer i ugledali smo ga kako zuri kroz prozor u Ivanečkoj. Zagalamili smo, a on se uplašio i pobjegao. Nije stigao ni sjesti na bicikl, a pri bijegu ispao mu je mobitel. Nazvali smo policiju i za tri minute dva su mlada policajca došla na lice mjesta te su nakon kraće potrage uhvatila muškarca koji odgovara opisu – kaže Zdenko Beljo, susjed s Ciglenice. U potragu za fantomom, dodaje, krenuo je iz straha za sigurnost svojih dvoje djece.

– Nije mi svejedno. Starija kći vraća se kasno s treninga pa sam bio zabrinut da joj ne naudi. Moram pohvaliti rad zagrebačke policije iz postaje u Nehajskoj. Odlično su reagirali, priveden je i sada konačno možemo mirno spavati. Sada ćemo vidjeti što će sustav napraviti jer je evidentno da je riječ o osobi koja treba pomoć – zaključuje Zdenko.

Policija u Nehajskoj, doznajemo, za fantomom je intenzivno tragala već dulje vrijeme, a slučaj je nedavno preuzela krim-policija. Istraga je pokazala kako je uhićeni 41-godišnjak godinama uhodio 24-godišnjaki­nju i počinio kazneno djelo nametljivo­g ponašanja. Naime, sumnja se da je od početka travnja do polovice srpnja 2020. ustrajno, u više navrata, pratio te uhodio djevojku, pokušavaju­ći s njom uspostavit­i kontakt koji je djevojka nedvojbeno odbijala. Bez njezine ju je volje dočekivao ispred adrese zaposlenja, a potom bi se biciklom vozio pokraj nje sve do adrese stanovanja, zbog čega je djevojka osjećala tjeskobu i strah za vlastitu sigurnost, i tako sve do 2022., stoji u policijsko­m priopćenju.

Nakon niza tekstova u medijima fantom se malo primirio, no ponovno je krenuo u svoje noćne pohode prije otprilike dva tjedna. Između ostalog, opet je uočen u dvorištu obiteljske kuće u Žutničkoj, gdje je preplašio mladu stanarku i pobjegao na biciklu.

– Osjećala sam se potpuno izbezumlje­no. Bilo je premalo vremena da išta učinim jer je on, čim sam ga primijetil­a, nestao bez traga. Susjed mi je poslije rekao da je pokušao trčati za njim, ali fantom je na biciklu bio prebrz – ispričala nam je susjeda iz Žutničke.

Sad ćemo mirnije spavati

Nakon jučerašnje vijesti da je uhvaćen čitava je Trešnjevka odahnula. – Ugradili smo zaštitne bljeskalic­e na prozore koje se svaku noć pale na najmanji pokret, čak i kada prolaze ježevi, a ja bih kao lud svake noći trčao na prozor vidjeti je li manijak opet u mom dvorištu. Moram priznati, večeras ću uistinu mirnije spavati znajući da je zločinac iza rešetaka – kaže Sven, čije su supruga i kćer također bile žrtve voajera. Fantom s Trešnjevke predan je pritvorsko­m nadzorniku, nakon čega će biti donesena odluka hoće li mu biti određen istražni zatvor koji može trajati i do mjesec dana. Ta se mjera donosi u tri okolnosti propisane Zakonom o kaznenom postupku, kod opasnosti od bijega, opasnosti od utjecaja na svjedoke ili od ponavljanj­a kaznenog

• djela.

 ?? ?? NETKO JE U DVORIŠTU I ZURI KROZ PROZORE... Zagalamili smo, a on se uplašio i pobjegao. Nazvali smo postaju u Nehajskoj, a policajci su brzo stigli i nakon kraće potrage uhvatili muškarca koji odgovara opisu, prepričava Zdenko Beljo
NETKO JE U DVORIŠTU I ZURI KROZ PROZORE... Zagalamili smo, a on se uplašio i pobjegao. Nazvali smo postaju u Nehajskoj, a policajci su brzo stigli i nakon kraće potrage uhvatili muškarca koji odgovara opisu, prepričava Zdenko Beljo
 ?? ?? NADIMAK IZ VEČERNJAKO­VIH TEKSTOVA Prvu smo priču objavili početkom ožujka
NADIMAK IZ VEČERNJAKO­VIH TEKSTOVA Prvu smo priču objavili početkom ožujka
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia