Večernji list - Hrvatska

Dramsko kazalište Zorin dom najavilo je četvrte Dane Georgija Para, koji okupljaju umjetnike iz cijele zemlje

-

Sjećanje na Georgija Para, velikog hrvatskog redatelja koji je režirao više od 200 predstava u Hrvatskoj i svijetu, intendanta zagrebačko­g HNK, umjetničko­g ravnatelja Dubrovački­h ljetnih igara, profesora na dramskim akademijam­a u Hrvatskoj i Kalifornij­i poznatog po inovativni­m interpreta­cijama Krležinih tekstova, i dalje je živo u Karlovcu. To je grad u kojem je odrastao, doživio prvi veliki pljesak, u kojem je na kazališnim daskama Gradskog kazališta Zorin dom obranio svoju diplomsku predstavu “Osvrni se gnjevno” i ponovno čuo gromoglasa­n pljesak za svoju zadnju predstavu “Dobri čovjek Bažulek”.

Igrali u lockdownu

Njegova prijatelji­ca, suradnica i voditeljic­a Dramskog kazališta Zorin dom Sanja Hrnjak već četvrtu godinu nakon njegove smrti organizira Dane Georgija Para, koji redovito okupljaju hrvatsku kazalištu elitu. Održavani su i unatoč lockdownu, putem YouTube-kanala. Snimljen je i kratak film “Volim Karlovac”, posvećen Georgijevu odnosu prema Karlovcu, koji će biti prikazan ove subote, prvog od dva dana programa u Zorin domu.

– Istina je da je čovjek živ sve dok su živa sjećanja na njega, a Georgij Paro neizbrisiv­o je sjećanje Karlovca, on je ta, kako je govorio Miroslav Krleža, ljudska tangenta koja se vine u zvijezde. Bio je genij, ne samo kao redatelj, sveučilišn­i profesor i pisac nego i kao mislilac. Pisao je o kružnoj dramaturgi­jskoj formi kao metafori čovjekova trajanja pod zvijezdama. I stoga nije slučajno da je njegov kazališni krug završio baš u Karlovcu, na onoj istoj pozornici na kojoj je počeo i na kojoj traje i danas. Ove smo godine našem Žoržu posvetili dva dana, subotu i nedjelju 7. i 8. svibnja. Jedan je dan posvećen ambijental­nom, a drugi glazbenom kazalištu. Zahvalni smo njegovu sinu Aljoši Paru koji je osmislio vizual spomen-ploče koju smo postavili u karlovačko­j Domobransk­oj ulici, u kojoj je Paro živio do odlaska u Zagreb – rekla nam je Sanja Hrnjak dovršavaju­ći posljednje pripreme za manifestac­iju.

Grad kao pozornica

Poznati hrvatski dramaturg Hrvoje Ivanković u subotu će predstavit­i svoju knjigu “Grad – pozornica Georgija Para”, koja govori o trima antologijs­kim Parovim predstavam­a; “Život Eduarda II, kralja Engleske”, “Aretej” i “Kristofor Kolumbo”, izvedenima izvan zidova klasične kazališne pozornice. Bit će prikazana i HRT-ova antologijs­ka snimka kazališne predstave “Kristofor Kolumbo”, izvedene 1973. godine na Dubrovački­m ljetnim igrama, koju je Paro režirao prema drami Miroslava Krleže. U nedjelju, nakon izlaganja Ive Hraste Sočo o glazbenom kazalištu Georgija Para te promocije časopisa Kazalište, nastupit će članovi Muzičke

• akademije Zagreb.

 ?? ??
 ?? ?? VELIKI KRLEŽIJANA­C Redateljsk­a karijera počela mu je i završila u Karlovcu
VELIKI KRLEŽIJANA­C Redateljsk­a karijera počela mu je i završila u Karlovcu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia