Večernji list - Hrvatska

Nimalo se ne zanosi startnom jedinicom jer je svjestan da će prvak biti onaj tko ostane najzdravij­i

-

Nakon osvajanja Ćosićeva kupa Cibona je osvojila i prvo mjesto u ligaškom dijelu HT Premijer lige. I za to je, na svoj način, zaslužan glavni trener momčadi Gašper Okorn, koji se, doduše, ne zanosi previše startnom jedinicom uoči doigravanj­a.

– Jako sam zadovoljan što smo preuzeli vrh tablice, zbog samopouzda­nja. A kada sam preuzeo momčad, Cibona je bila četvrta u HT Premijer ligi. Mi smo tada imali skor 11-5, dakle pet poraza, pa sam tada rekao igračima da više nemamo prava na pogrešku. Bili smo pod stalnim pritiskom, no izdržali smo ga i izgubili samo jednu utakmicu u Hrvatskoj.

Šamarčine u Zadru i Podgorici

A bilo je to u Zadru, u kojem su se vukovi smrznuli na “minus 28”.

– Tada smo dobili ozbiljan šamar koji nam je trebao, a još jedan uslijedio je u Podgorici. Bilo je to najbolje upozorenje. U međuvremen­u smo odigrali tri utakmice u kojima smo bili u velikom minusu nakon kojeg bismo napravili preokret i, kada podvučete crtu, zaslužili smo biti vodeći.

No taj “pole position”, ističe Okorn, neće odlučiti prvaka:

– Kada krene doigravanj­e, počinje posve nova priča i sve se zaboravlja. Jest to plus da krećete s pozicije broj jedan, no to nikad nije presudilo jer prvenstva su osvajali i klubovi ne samo s drugog i trećeg mjesta nego i s nižih pozicija. I zato nema nikakve euforije, zatvorili smo se u Draženov dom i bavimo se sami sobom.

Korist od startne jedinice, osigurane i prije posljednje­g kola, ipak postoji.

– U tri mjeseca otkako sam došao mi prvi put radimo neke stvari za koje dosad nismo imali vremena, da treniramo normalno, da nemamo dvije utakmice tjedno. To je neki “luksuz”, gratis koji smo dugo čekali.

Svojevrsni luksuz je i to što utakmicu posljednje­g kola ligaškog dijela, danas protiv Cedevite Junior (18 sati), cibosi mogu odigrati bez natjecatel­jskog stresa.

– Dakako da ću poštedjeti igrače koji su načeti, no, načelno gledano, svi koji mogu igrati trebaju igrati da se stroj ne ohladi, da smo u pogonu. Ne vidim da je bilo koja utakmica nebitna, revijalna, a tako sam pristupao nastupima i u ABA ligi nakon što nismo mogli ni gore ni dolje. Svaka donosi nešto. Osim toga, Cedevita Junior tražit će pobjedu protiv nas kao gradskog rivala, a mi nismo zaboravili što su nam oni napravili u prvom poluvremen­u nedavnog susreta. Bilo je to naših najlošijih 20 minuta, pregazili su nas cedevitaši kao plitak potok.

Cibona će doigravanj­e igrati bez zlatne pričuve Radovčića, a Amerikanac Reuvers trebao bi biti spreman.

– Reuvers je dobio udarac u list i on bi se trebao vratiti. Išao je on i u Split, ali nije mogao igrati.

Za razliku od Gnjidića, koji je za tu utakmicu bio otpisan, ali ipak je nastupio.

– Pričalo se da ja informacij­om o neigranju Gnjidića zavaravam suparnika, no on je doista bio ozlijeđen. Još dan prije utakmice teško je hodao pa je radio terapije i noću i danju. Čak je i uzeo neki uređaj kući. Kada je pala odluka da on za Split ne ide, on se pojavio i rekao da je spreman igrati. Provodio je terapiju još i u autobusu za Split, potom i u hotelu, i zaigrao. To dugo u karijeri nisam vidio, takvu želju za igrom i unatoč ozljedi.

Gnjidić i Branković na draftu

A Gnjidić je jedan od onih koji se prijavio za ovogodišnj­i NBA draft, zajedno s Brankoviće­m, kojem je ovo izlazna godina. S druge strane, s obzirom na to da ima još dovoljno vremena, Prkačin je odlučio ni ne izaći na draft ove godine jer nije želio da mu se dogodi da mora povući prijavnicu, kao što je bio slučaj lani.

– To je odluka igrača i njegove agencije. Oko njih su velika očekivanja, što je ponekad teško izdržati. Kada govorimo o hrvatskim igračima, njih trojica, uz Drežnjaka i Nakića, predstavlj­aju srce Cibone. Ja im želim da jednog dana i završe u nekom euroligašk­om ili NBA klubu, na što bih i ja bio ponosan, no po meni je za njih daleko najbolja stvar da ostanu još jednu sezonu u Ciboni.

S obzirom na to da ni Brankovića ni Gnjidića nema u ranim prognozama za draft, je li to testiranje tržišta, svojevrsno stavljanje u izlog?

– Da, draft je uvijek i marketinšk­i

• potez.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia