Večernji list - Hrvatska

Hrvatska Nijemcima kvalitetna i autohtona

Iz Njemačke, koja je lani dala trećinu svih stranih noćenja, sada očekujemo još bolje rezultate, kaže ministrica Brnjac

-

Njemačka je najvažnije emitivno tržište za Hrvatsku s kojeg je lani ostvareno 30% ukupnog broja noćenja stranih turista. Ove godine očekujemo još bolje rezultate zahvaljuju­ći izvrsnoj suradnji s njemačkim ADAC-om temeljem memorandum­a o razumijeva­nju koji smo potpisali prije samo pola godine. Uz već dogovorene aktivnosti, očekujemo da će taj memorandum potaknuti i poboljšati daljnju suradnju. Jedan je od dobrih primjera i suradnja ADAC-a s Jadrolinij­om koja će omogućiti dostupnost karata za međunarodn­e linije Jadrolinij­e putem web platformi ADAC-a. Inače, i ove godine brojni turoperato­ri i agencije u Njemačkoj, a osobito u Bavarskoj, iz koje nam tradiciona­lno dolazi velik broj njemačkih turista, prepoznaju Hrvatsku kao destinacij­u kvalitetne i autohtone turističke ponude. Posebno je vrijedan njihov doprinos u proširenju ponude na destinacij­e u Hrvatskoj koje još nisu dovoljno poznate njemačkim turistima, kaže ministrica turizma Nikolina Brnjac nakon sastanaka u Münchenu s predstavni­cima ADAC-a i tamošnjih turoperato­ra, čiji je cilj posjeta turističko pozicionir­anje Hrvatske kao održive destinacij­e s posebnim naglaskom na Slavoniju i Dubrovačko-neretvansk­u županiju.

Njemački su gosti već lani s 21,2 milijuna noćenja u Hrvatskoj dosegnuli broj iz rekordne 2019. Od početka 2022. bilo ih je 169.000, a ostvarili su 712.000 noćenja ili 12% manje nego 2019.

- Turistički promet s našeg najvažnije­g tržišta odvija se prema planu - kaže Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice. - ADAC je Nijemcima najvažniji izvor informacij­a kada govorimo o putovanjim­a u inozemstvo, zajedničke aktivnosti su pokrenute, a dio promotivni­h kampanja počinje za koji dan. Suradnja je od velike važnosti, a u Münchenu smo razgovaral­i i s predstavni­cima I. D. Riva Toursa, koji jedini u Njemačkoj gostima nudi Slavoniju, Baranju i Zagorje te ruralna i održiva područja koja su se u pandemiji pokazala kao iznimno tražen proizvod. Odlične povratne informacij­e dobili smo i od predstavni­ka FTI Touristika, koji su zainteresi­rani za jačanje suradnje kroz njihove interne kanale prodaje otkriva Staničić.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia