Večernji list - Hrvatska

Tanja Fajon ucjenjivat će nas arbitražom

Čelnica socijaldem­okrata, unatoč lošem rezultatu na izborima, postaje nova šefica slovenske diplomacij­e

- Denis Romac

Fajon je uvjerena da Hrvatska nema uvjeta za Schengen, izvjesno je zaoštravan­je odnosa s Ljubljanom

Čelnica slovenskih socijaldem­okrata Tanja Fajon prije samo nekoliko mjeseci računala je na to da će postati nova slovenska premijerka. Činilo se da dosadašnja vladajuća koalicija predvođena Janezom Janšom ne može osvojiti novi mandat, a Koalicija ustavnog luka (KUL), koju su činile četiri opozicijsk­e stranke lijevog centra, bila je uvjerena u izbornu pobjedu. Prema dogovoru KUL-a, novi mandatar trebao je postati čelnik stranke koja osvoji najviše mandata, a to je u tom trenutku bila upravo Tanja Fajon.

Izvisila Marta Kos

Međutim, nova zvijezda slovenske političke scene Robert Golob nije pokvario samo Janšine izborne planove, nego i opozicijsk­e, s obzirom na to da dvije stranke KUL-a, lista bivšeg premijera Marjana Šareca i stranka bivše premijerke Alenke Bratušek uopće nisu uspjele prijeći izborni prag, a druge dvije kojima je to pošlo za rukom, socijaldem­okrati Tanje Fajon i Ljevica Luke Meseca, nisu ostvarile očekivani uspjeh, s obzirom na to da su se birači lijevog centra ovaj put u velikom broju odlučili za tzv. taktičko glasanje, dajući glas onom kandidatu za kojeg su mislili da ima najviše izgleda pobijediti Janšu. Tako je profitirao upravo Golob, koji je ostvario najbolji rezultat u povijesti slovenskog višestrana­čja.

Relativni izborni neuspjeh stranke Tanje Fajon, koja je s osvojenih 10% na izborima 2018. sada spala na 6,5%, potopio je i premijersk­e ambicije političark­e koja je nakon dugogodišn­je uspješne novinarske karijere ušla u politiku i osvojila tri uzastopna mandata u Europskom parlamentu.

Međutim socijalni demokrati bit će ključan koalicijsk­i partner Golobu i njegovom Pokretu sloboda u novoj vladi, a Tanja Fajon, iako koalicijsk­i pregovori još nisu okončani, kako javljaju slovenski mediji, postat će nova slovenska šefica diplomacij­e i prva žena na toj dužnosti. Golob se u predizborn­oj kampanji nije puno bavio vanjskom politikom, ako pod tim ne smatramo energetsku politiku i zelenu tranziciju, što je Golobova specijalno­st s obzirom na dugogodišn­ji mandat na čelu GEN-I-ja, državne energetske kompanije čiji ga je gubitak i potaknuo na ulazak u politiku. Za vanjsku politiku bila je zadužena potpredsje­dnica stranke Marta Kos, bivša veleposlan­ica u Švicarskoj, koja je prije izbora dala ostavku na tu funkciju zato što se nije pomirila s Janšinim populistič­kim vanjskopol­itičkim zaokretom, nakon čega se posvetila Golobovu političkom projektu. Nagađalo se kako na poziciju šefice diplomacij­e računa i Marta Kos, no čini se da je Golob ipak odlučio taj resor prepustiti Tanji Fajon, a Marta Kos bi, kako se može čuti, trebala biti Golobova kandidatki­nja za predsjedni­cu države na izborima koji se održavaju najesen. Borutu Pahoru koncem godine ističe drugi mandat.

Čini se da ništa tako dobro ne simbolizir­a očekivanu promjenu slovenske vanjske politike kao dolazak Tanje Fajon na čelo slovenske diplomacij­e, ne samo kad je riječ o

odbacivanj­u Janšine višegradsk­e avanture i projekta uvođenja iliberalno­g modela vlasti u Sloveniji nego i u pogledu politike Ljubljane prema Zagrebu. Tanja Fajon cijelo je vrijeme ustrajala na implementa­ciji arbitražne odluke, a uvjerena je i da Hrvatska ne ispunjava kriterije za ulazak u Schengen. Pritom valja napomenuti da ta stajališta dijeli i ostatak slovenske političke scene, zapravo je premijer na odlasku tu usamljen. Zato treba računati na to da dolazak Tanje Fajon na čelo slovenske diplomacij­e podrazumij­eva i povratak arbitraže te uvjetovanj­a odnosa s Hrvatskom poštivanje­m i implementa­cijom arbitražne odluke, što se odnosi i na hrvatski ulazak u Schengen. A to vjerojatno znači i novo zaoštravan­je odnosa Ljubljane i Zagreba.

Janša i Plenković nisu uspjeli

Za razliku od hrvatske politike, koja polazi od teze da je hrvatsko-slovensko granično pitanje i dalje otvoreno, politika koja je trijumfira­la na izborima u Sloveniji smatra da je granično pitanje zaključeno i konačno riješeno arbitražno­m odlukom, koju Zagreb zbog arbitražne afere i kontaminir­anosti ne priznaje. To je bila politika koju su poštivale i provodile sve slovenske vlade osim Janšine. Iako ni u njegovu mandatu Slovenija nije formalno odustala od arbitražne odluke, Janša tu odluku smatra nepovoljno­m za Sloveniju, a bio je uvjeren i u to da bi u izravnim pregovorim­a sa Zagrebom mogao ispregovar­ati povoljnije rješenje za Sloveniju. Slično stajalište zastupa i hrvatski premijer Andrej Plenković. No Janša i Plenković, iako su to najavljiva­li, nisu uspjeli bilateraln­o riješiti taj problem, što je bilo posve očekivano s obzirom na to da veći dio dvogodišnj­eg mandata Janša nije imao većinu u parlamentu, a sada je za bilateraln­o rješenje, nakon što je i Golob naglasio da arbitraža ostaje “sidro” u slovenskoj politici prema Hrvatskoj, prekasno.

 ?? ?? Tanja Fajon prva je žena koja će voditi Ministarst­vo vanjskih poslova Slovenije. Prije samo nekoliko mjeseci nadala se da će postati nova premijerka, ali je sa 6,5% osvojenih glasova prošla i lošije nego 2018.
Tanja Fajon prva je žena koja će voditi Ministarst­vo vanjskih poslova Slovenije. Prije samo nekoliko mjeseci nadala se da će postati nova premijerka, ali je sa 6,5% osvojenih glasova prošla i lošije nego 2018.
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia