Večernji list - Hrvatska

Zvonko Vekić na vlastiti zahtjev od 16. svibnja više neće biti sudac

- (Ivana Jakelić)

Dok čeka rasplet svojih nemalih pravosudni­h problema, Zvonko Vekić odlučio je staviti i formalnu točku na i na svoju sudačku karijeru. Zatražio je od Državnog sudbenog vijeća (DSV) da ga razriješi sudačke dužnosti i DSV mu je udovoljio. Njegovo razrješenj­e na snagu stupa 16. svibnja. Zvonko Vekić, koji je inače sa dvojicom svojih kolega Darkom Krušlinom i Antom Kvesićem pod istragom USKOK-a od lanjskog lipnja, od tada je i privremeno udaljen s dužnosti. Riječ je o standardno­j disciplins­koj mjeri koja se provodi protiv sudaca koji se nađu na udaru istražitel­ja.

Lani dvaput uhićen

DSV u takvim situacijam­a protiv njih pokrene stegovni postupak, privremeno ih udalji s dužnosti i ta im se stegovna mjera produlje svaka tri mjeseca te praktički može trajati dok se ne okonča sudski postupak koji se protiv tih sudaca vodi. Primjerice takvom je odlukom DSV-a, kojom je Vekić na vlastiti zahtjev razriješen sudačke dužnosti, mjera privremeno­g udaljenja s dužnosti za dodatna tri mjeseca produljena Dolores Milković, sutkinji Općinskog suda u Šibeniku i Vesni Malenici, sutkinji Trgovačkog suda u Zagrebu.

Prvoj je u rujnu lani počelo suđenje na Županijsko­m sudu u Splitu, i to dvije i pol godine nakon što je optužena zbog primanja mita. Drugoj suđenje još nije ni počelo, iako je optužnica protiv nje zbog zloporaba teških oko 50 milijuna kuna podignuta u svibnju 2020. Sutkinja Malenica inače je bila uhićena u studenom 2017. i tada je privremeno udaljena s dužnosti, a ta privremeno­st, eto, traje već godinama. Ista bi se stvar dogodila i s Vekićem, koji je lani nakon uhićenja sa svojim kolegama Krušlinom i Kvesićem bio privremeno udaljen s dužnosti te je primao 50 posto plaće.

Što se tiče Kvesićevih pravnih problema, on je lani bio uhićen dvaput. Prvo u lipnju, a zatim u studenome, i u jednom i u drugom slučaju zbog sumnji na primanje mita, za što njega i njegove kolege sumnjiči odbjegli Zdravko Mamić. USKOK je zbog Mamićevih optužbi pokrenuo istragu protiv trojice osječkih sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića, braće Zdravka i Zorana Mamića i poduzetnik­a Drage Tadića. Sumnjiči ih se za primanje te davanje mita, trgovanje utjecajem te davanje mita za trgovanje utjecajem. Mamić tvrdi da je dao 370.000 eura kako bi dobio oslobađaju­ću presudu za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, da mu ne bi bila potvrđena optužnica za Dinamo II te da bi mu bila vraćena jamčevina od 7 milijuna kuna. No ništa se od toga nije ostvarilo pa ispada da je, kako on tvrdi, skupo platio “usluge” koje na koncu nije dobio.

U sefu 300.000 kuna

Nakon njegova uhićenja lani u lipnju te kratkog boravka u Remetincu sudac Vekić ponovno je bio uhićen u studenom zajedno s prijatelji­com Natašom Sekulić. Taj ga je put USKOK osumnjičio da je novac koji je navodno dobio od Mamića kao mito pokušao prikriti kupujući neka vozila i stanove. Dio novca nađen je i u sefu njegove prijatelji­ce Nataše Sekulić. U sefu je pronađeno malo više od 300.000 kuna i oko 30.000 eura. Za taj novac, kako se sumnja, Vekić nije imao pokriće u svojim legalnim prihodima. Te će istrage vjerojatno u dogledno vrijeme biti okončane podizanjem optužnice.

 ?? ?? USKOK je osumnjičio suca Zvonka Vekića da je novac koji je navodno dobio od Mamića pokušao prikriti kupujući vozila i stanove
USKOK je osumnjičio suca Zvonka Vekića da je novac koji je navodno dobio od Mamića pokušao prikriti kupujući vozila i stanove

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia