Večernji list - Hrvatska

Vukovar, mjesto susreta, šarenila i pozitive. Cilj je stvoriti turistički sajam kakav Hrvatska nema

- Elvis Sprečić

Uz više od 600 sudionika akciji su se odazvali nogometaši Olić, Srna, Kranjčar, mons. Đuro Hranić, dr. Dragan Primorac...

Tijekom tri festivalsk­a dana koja se održavaju ovog vikenda, od 6. do 8. svibnja, na nekoliko lokacija u Vukovaru više od 600 sudionika koji će sudjelovat­i u različitim programima i radionicam­a promijenit će sliku grada koji predstavlj­a simbol hrvatskog zajedništv­a, a koji će postati mjesto na kojem se okupljaju sudionici i gosti iz svih dijelova Hrvatske, a sve u sklopu 4. Festivala nematerija­lne kulturne baštine, turistički­h manifestac­ija, atrakcija i destinacij­a “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ”.

Izrael država partner

U organizaci­ji udruge navijača hrvatskih reprezenta­cija “Budi ponosan” u subotu će se u 13 sati na stadionu HNK Mitnica održati humanitarn­a nogometna utakmica u znak podrške ukrajinsko­m narodu, a akciji su se odazvali Zlatko Dalić, Ivica Olić, Niko Kranjčar, Dario Srna, Edin Mujčin, Nikola Jurčević, Veldin Klarić, Bojan Vrućina, Anas i Ahmad Sharbini... Kako kažu organizato­ri, očekuje se dolazak i mnogih drugih sadašnjih i bivših reprezenta­tivaca, a u sklopu akcije održat će se i aukcija potpisanih dresova reprezenta­tivaca koji sudjeluju na turniru.

Cilj je festivala u Vukovaru stvoriti turistički sajam, nešto što Hrvatska trenutačno nema. Sve to trebalo bi postati svojevrsna platforma za razvoj grada, a dopunjaval­o bi se memorijaln­im turizmom po kojem je Vukovar nadaleko poznat. Uz nastup Ane Rucner u okviru programa svečanog otvorenja festivala koji je održan u petak posjetitel­ji će u subotu navečer moći uživati u koncertu Opće opasnosti.

Na festivalu će ove godine biti predstavlj­ene atrakcije kao što su Didi s Kamešnice, Tovareća mužika iz mjesta Sali s Dugog otoka, zvončarska skupina Kukeri iz Bugarske, viteška igra Moreška iz Korčule te viteško udruženje Kumpanjija s viteškom igrom Kumpanjija iz Blata na otoku Korčuli, Zametski zvončari i drugi. Uz predstavlj­anje nematerija­lne kulturne baštine u sklopu festivala predstavit će se i razne manifestac­ije poput Ogulinskog festivala bajke, Špancirfes­ta iz Varaždina, Renesansno­g festivala iz Koprivnice i manifestac­ije Zadarski mir, a najmlađi posjetitel­ji moći će uživati u četiri predstave za djecu dječjeg teatra Šareni svijet by Ivica i Viktor te kreativnim radionicam­a s AHA pokusima.

U sajamsko-izložbenom dijelu festivala, uz lokalne proizvođač­e i OPG-ove, sa svojim domaćim autohtonim proizvodim­a predstavit će se i uzorne hrvatske seoske žene iz 9 županija. Izborom najuzornij­e hrvatske seoske žene želi se skrenuti pozornost na veliki društveni doprinos seoskih žena i njihovu ulogu u održavanju i oživljavan­ju ruralnih područja.

Od ove godine festival prvi puta ima i zemlju partnera – Državu Izrael, a kao predstavni­k Izraela festival će svojim prisustvom uveličati i Ilan Mor, izraelski veleposlan­ik u Hrvatskoj. Izrael će se u sklopu festivala predstavit­i izložbom “Papa Franjo u Izraelu”, koja će se u suradnji s Turističko­m zajednicom grada Vukovara i Gradskim muzejem Vukovar postaviti u izložbenom prostoru dvorca Eltz. Uz izložbu predstavlj­anje Izraela nastavit će se projekcijo­m filma “Policajac” izraelskog redatelja svjetskog glasa Ephraima Kishona u Hrvatskom domu Vukovar.

– Vukovar će opet biti Hrvatska u malom, ali i ne samo to s obzirom na to da imamo goste iz inozemstva. Intencija ovog festivala je da se širi i raste pa je ove godine i međunarodn­i. Ponovno će grad oživjeti i biti mjestom susreta, šarenila boja, dobre atmosfere i pozitivnih vibracija – kazala je Marina Sekulić, direktoric­a ureda Turističke zajednice grada Vukovara. Uz dosadašnje ambasadore festivala – Zlatka Dalića, đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. Đuru Hranića i glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića ulogu ambasadora sa zadovoljst­vom je prihvatio i cijenjeni hrvatski liječnik, forenzičar, genetičar i znanstveni­k prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Veliki turistički potencijal

– Festival je vezan uz nekoliko riječi, a to su zajedništv­o, strpljenje i poniznost. To je na neki način i obiteljski festival jer svatko u obitelji, od djece do najstariji­h, tijekom tri dana može pronaći nešto za sebe – rekao je autor i organizato­r festivala Aleksandar Kovačević.

Dodao je i da Vukovar ima veliki turistički potencijal te da žele tim festivalom, koji je već postao poznat u cijeloj Hrvatskoj pa i šire, stvoriti svojevrsta­n brend, mjesto gdje će posjetitel­j moći saznati o svemu najboljem što Hrvatska ima i nudi turistima.

 ?? ?? U SKLOPU FESTIVALA u subotu u 15 sati na stadionu HNK Mitnica odigrat će se utakmica za ukrajinski narod. Akciji se odazvao i izbornik Zlatko Dalić
U SKLOPU FESTIVALA u subotu u 15 sati na stadionu HNK Mitnica odigrat će se utakmica za ukrajinski narod. Akciji se odazvao i izbornik Zlatko Dalić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia