Večernji list - Hrvatska

Jezivo je kad vam se maskirani muškarac noću šulja po dvorištu

Mjesecima je Zdenko Beljo s kumom patrolirao kvartom i na koncu pomogao policiji da uhvati fantoma s Trešnjevke

- Mia Mitrović, Ivana Jakelić

Junak s Ciglenice, heroj ulice, lovac na fantoma, samo su neki od nadimaka koje je zaradio Zdenko Beljo, Trešnjevča­nin kojega je zagrebačka policija navela kao najzaslužn­ijeg za uhićenje 41-godišnjaka koji se sumnjiči da je godinama noću ulazio u tuđa dvorišta te potajno promatrao, katkad i snimao žene. Trešnjevač­ki kvartovi Pongračevo, Ciglenica i Ljubljanic­a, gdje je muškarac odjeven u crno i maskiran kapuljačom najčešće operirao, zbog toga su živjeli u strahu, a mnogi susjedi u dvorišta su ugradili kamere i bljeskalic­e, ali i krenuli u noćne ophodnje u potrazi za prijestupn­ikom. Jednu je takvu ophodnju pokrenuo i Zdenko Beljo.

Toga nema ni u hororima

– S fantomom sam se prvi put susreo prije nekih godinu dana. Zatekao sam ga u dvorištu i upitao što radi ondje. Odgovorio mi je da nešto traži, a potom preskočio ogradu i pobjegao – prisjeća se Beljo. Nakon toga često se vraćao, a Zdenko je ubrzo doznao i kako nije jedina fantomova žrtva, već da serijski voajer terorizira čitavo susjedstvo. Zbog toga je u dvorište odlučio postaviti sigurnosne kamere koje su u posljednja dva mjeseca snimile desetak fantomovih “posjeta”.

– Ne mogu vam opisati koliko je jeziv osjećaj gledati snimku maskiranog muškarca u crnom kako u mom vlastitom dvorištu zuri kroz prozor i promatra moju obitelj – govori Beljo, otac dvoje malodobne djece. Zbog straha za njihovu sigurnost, ističe, odlučio je sa susjedom i kumom Ivanom krenuti u potragu za prijestupn­ikom.

– Moja starija kći ima petnaest godina i trenira odbojku pa se noću često kasno vraća s treninga. Užasavala me pomisao da bi ga mogla susresti. Njegovi su pohodi s vremenom postali sve gori. Najprije je samo gledao kroz prozor, a onda je počeo snimati – kaže tata s Trešnjevke. U večernje potrage za fantomom s kumom Ivanom zbog toga je, kaže, krenuo prije mjesec i pol dana.

– Osjećali smo očinsku odgovornos­t da zaštitimo trešnjevač­ku djecu od potencijal­no opasnog manijaka. A htjeli smo pomoći i policiji iz Nehajske. I ti dečki su zbilja dali sve od sebe da ga pronađu pa smo im željeli olakšati posao – navodi svoje razloge Zdenko. Na Ciglenici s obitelji živi već 30 godina i ovakav slučaj, kaže, nikada nije imao.

– Ma toga nema ni u hororima. U našim noćnim šetnjama kum i ja vidjeli smo ga nekoliko puta kako proviruje ili pokušava ući u dvorišta, no svaki put kad bi nas ugledao, pobjegao bi. Znao je da smo mu na tragu – prepričava hrabri susjed kojemu je zahvalna čitava Trešnjevka.

Usprkos potrazi, fantom je na svom biciklu bio brži, sve do ponedjeljk­a, 2. svibnja.

– Ivan i ja krenuli smo u šetnju i u Ivanečkoj ugledali bicikl naslonjen na ogradu i fantoma kako zuri kroz prozor. “Što to radite?”, povikali smo, a on se uplašio i pobjegao u smjeru željezničk­e pruge. Prilikom bijega ispao mu je mobitel. Nazvali smo 112, dečki su brzo reagirali i nakon sat vremena ga ulovili. “Gospodine Beljo, sada možete mirno spavati”, rekli su – prisjeća se Zdenko. Nakon fantomova uhićenja je odahnuo, baš kao i deseci, ako ne i stotine trešnjevač­kih kućanstva koje terorizira od ljeta 2020.

– Nije ugodan osjećaj kada vam se netko noću šulja po dvorištu i potajno vas promatra. Cijeli kvart slavio je kada je uhićen, a ja sam bio sretan što konačno neću morati izlaziti u dvorište svaki put kada mačka ili jež koji njime prolaze upale svjetlo – ističe Beljo.

Tužiteljst­vo najavilo žalbu

Trešnjevča­ne je, međutim, jučer uznemirila nova vijest. Naime, uhvaćeni 41-godišnjak koji je postao poznat kao fantom s Trešnjevke nakon uhićenja osumnjičen je za nametljivo ponašanje i ispitan na Općinskom državnom odvjetništ­vu u Zagrebu. Nakon što je ispitan na tužiteljst­vu, doveden je pred suca istrage zagrebačko­g Županijsko­g suda radi određivanj­a istražnog zatvora. Tražili su da ga se pritvori zbog opasnosti od ponavljanj­a djela, no sudac istrage zahtjev je odbio i pustio ga da se brani sa slobode. Tužiteljst­vo je najavilo da će se žaliti na tu odluku. A odluka istražnog suca na Trešnjevci dočekana je s ogorčenjem i nevjericom.

– Ne mogu vjerovati, stvarno ne mogu. Katastrofa – kaže vidno shrvan Zdenko Beljo. Ogorčeni su i u Žutničkoj.

– Sudac očito ne živi na Trešnjevci pa ne shvaća s čim se suočavamo. Takva je odluka suluda, uopće ne znam kako da to priopćim susjedi koja se još nije oporavila od svog posljednje­g susreta s fantomom. Izgleda da hrvatsko pravosuđe misli da mi Trešnjevča­ni ne zaslužujem­o mirno spavati noću – govori Sven, stanovnik Žutničke ulice.

Jučer je stigla i vijest da je sudac istrage osumnjičen­og 41-godišnjaka pustio da se brani sa slobode, što su u naselju dočekali s ogorčenjem i nevjericom

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia