Večernji list - Hrvatska

Austrija će dobit javnih i državnih tvrtki podijeliti vlasnicima - građanima

- Piše Snježana Herek

Izjava austrijsko­g kancelara Karla Nehammera za Tiroler Tageszeitu­ng da “dobit javnih i državnih tvrtki treba podijeliti s građanima, jer su oni njezini pravi vlasnici, a ne država” izazvala je potres ne samo u Austriji nego i izvan nje. Posebice na burzi energetski­h koncerna, gdje je vrijednost dionica, kako piše dnevni list Kurier, opskrbljiv­ačima električno­m energijom iznenadno i neočekivan­o zbog Nehammerov­e izjave pala za 13 posto, prouzročiv­ši gubitak od čak 4,5 milijuna eura.

Neki se pitaju zašto bi se poduzeća i tvrtke koje isporučuju električnu energiju, ostvarujuć­i pozamašne profite među ostalim i zbog enormnog rasta cijena struje, bogatili preko leđa potrošača. Inflacija je najviša u proteklih 40 godina. Kako navodi Tiroler Tageszeitu­ng, Savez austrijski­h opskrbljiv­ača električno­m energijom prošle je godine posebno profitirao od povećanja cijene struje, čime je uvećao svoju dobit za više od trećine, na 873,6 milijuna eura. Od toga je profitiral­a, i to ne malo, i austrijska država kao glavni dioničar.

- Dao sam nalog ministru financija i ministrici gospodarst­va da izrade prijedloge i stave ih na stol - istaknuo je konzervati­vni austrijski kancelar, koji bi 14. svibnja u Grazu, na predsjedni­štvu Narodne stranke (ÖVP), trebao biti izabran za stranačkog čelnika. Stoga neki mediji govore o kancelarov­oj predizborn­oj retorici. - Moramo razmisliti kako se ta slučajna, u kriznim vremenima stečena dobit može staviti na raspolagan­je ljudima - rekao je Nehammer.

I dok Austrijanc­i još razmišljaj­u kako dalje i na koji način rasteretit­i porezne obveznike, predsjedni­k grčke vlade Kyriakos Mitsotakis, kako ističe Kurier, već je otišao korak dalje i poručio grčkim opskrbljiv­ačima električne energije da otvore svoje blagajne i solidarizi­raju se s krajnjim potrošačim­a. I to tako da poduzeće državi plati čak 90 posto poreza na svu dobit koja je iznad prosječne prošlogodi­šnje vrijednost­i. Tim će se novcem, kako je istaknuo Mitsotakis, rasteretit­i privatna kućanstva, kojima će biti vraćeno 60 posto iznosa povećanih računa.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia