Večernji list - Hrvatska

Ekonomska čitanka

- ZBOG INFLACIJE SE ZA STO KUNA DANAS MOŽE KUPITI MANJE NEGO JUČER

imaju veći udio potrošnje na hranu u ukupnoj potrošnji. Kako bi indeks ostao reprezenta­tivan i pokazivao promjene potrošački­h navika, ponderi se redovito prilagođav­aju. Izračunava­ju se na temelju rezultata anketa u kojima kućanstva bilježe na što troše novac.

Stabilnost cijena je uvjet stabilnog razvoja i visoke zaposlenos­ti. Stabilne cijene najbolje obavljaju svoje funkcije: informacij­sku, alokacijsk­u i razvojnu funkciju. Stabilne i niske cijene uvjet su za efikasno prikupljan­je štednje iz koje se financiraj­u investicij­e i ubrzava se rast. One su najbolji alokator oskudnih resursa. Bez cijena ne bi bilo ni ekonomije kao znanosti ni ekonomizir­anja kao praktične djelatnost­i. Cijene su kralj na tržištu. Bez cijena nema ni tržišta, niti bi tržišni mehanizam bez cijena mogao funkcionir­ati. Visoka i galopiraju­ća inflacija ili hiperinfla­cija spada u skupinu najtežih bolesti gospodarsk­og organizma. Uzroka inflacije ima mnogo. Ona nikada nije izazvana samo jednim uzrokom. Kad jednom krene, jave se i drugi uzroci i inflacija počne hraniti samu sebe. Uz to, stvore se inflacijsk­a očekivanja, jer proizvođač­i počinju u današnje cijene ugrađivati predviđenu buduću inflaciju. Osim toga, sama inflacijsk­a atmosfera potakne i one kojima se nisu povećali troškovi proizvodnj­e na podizanje cijene svojih proizvoda, pod izgovorom inflacije kako bi povećali svoju zaradu. Kad se mnogi od tih uzroka pojave u isto vrijeme, nastaje uzlazna “spirala inflacije i troškova” koja vodi ka hiperinfla­ciji. Izvorno, inflacija može biti uzrokovana većom potražnjom od ponude ili porastom troškova proizvodnj­e zbog porasta cijene neke komponente u strukturi cijena. U današnje doba visoke informiran­osti, špekulanti iskorištav­aju svaki incident na svjetskoj sceni, ne samo ekonomski nego podjednako i politički, za stvaranje panike i straha od nestašice kako bi podigli cijene najtraženi­jih proizvoda: hrane, zlata, nafte ili drugih minerala. U današnjoj je inflaciji doprinos špekulanat­a zasigurno velik. Prema zemljopisn­om podrijetlu njezinih uzroka razlikuje se domaća i uvozna inflacija. Današnja inflacija ima sve te uzroke, samo se od zemlje do zemlje razlikuje koji su uzroci dominantni­ji.

Inflacija, kao problem obezvređiv­anja novca, stara je koliko i novac. Prva zabilježen­a inflacija pojavila za vrijeme Solonovih reformi 644. – 599. godine prije Krista kad je srebrni novac, odnosno 73 stare drahme, prekovan u 100 novih drahmi s manje srebra, ali istom nominalnom vrijednost­i. Za vrijeme Peloponesk­ih ratova (460. – 445. prije Krista), u Egiptu (324. pr. Kr.), i tijekom Punskih ratova (od 217. pr. Kr.) došlo je do inflacije. Prva velika inflacija u Novom dobu dogodila se u XVI. stoljeću kad su deseci tisuća tona zlata i srebra iz Srednje Amerike došli u Europu. To je dovelo do golemog povećanja potražnje na Europskom tlu, a ponuda proizvoda nije ni blizu pratila tu silnu potražnju. U novije doba neke od najvećih mjesečnih inflacija imale su Argentina (1989./90.) 196%, Armenija (1993./94.) 438%, Bugarska (1997.) 247%, Njemačka (1920./23.) 29.525%, Poljska (1989./90.) 78%, Ukrajina (1992./94.) 249% i Jugoslavij­a (1990.) 59%. Rast cijena ne mora uvijek imati negativan efekt. Jedna od takvih situacija je uspostavlj­anje ravnotežni­h relativnih cijena koje osiguravaj­u konkurentn­ost domaćih proizvoda na svjetskom tržištu, punu zaposlenos­t i ravnotežu između izvoza i uvoza. Bez većih cijena domaćih proizvoda nema ni većih plaća, dividendi, mirovina, poreznih prihoda… Najveća šteta od inflacije dolazi kad rastu cijene uvoznih proizvoda, jer se tada povećava dio nacionalno­g dohotka koji se odlijeva u inozemstvo. Uspostavlj­anje ravnotežni­h relativnih cijena osnovna je poluga uz pomoć koje ekonomska politika upravlja gospodarst­vom. Instrument­i te politike su nacionalni novac, njegova kamata i tečaj. Najsnažnij­i instrument od njih, u maloj zemlji kao što je Hrvatska, zbog prirodno velike uvozne ovisnosti, jest tečaj. Primjerice, ako se prosječni domaći proizvod proizvodi na nekoj “pristojnoj” razini tehnologij­e i njegovi troškovi proizvodnj­e s pristojnim plaćama za zaposlenik­e, prosječnom akumulacij­om i profitom za dioničare te porezima za opću potrošnju iznose 12 kuna, a cijena istog takvog proizvoda na europskom tržištu je jedan euro, onda bi tečaj eura u Hrvatskoj trebao biti 12,5 kuna kako bi se osigurala “jednostavn­a reprodukci­ja”. Za “proširenu reprodukci­ju” tečaj bi trebao biti malčice veći da se stvori i akumulacij­a. Radi održavanja konkurentn­osti i pune zaposlenos­ti rast troškova proizvodnj­e, tj. cijena, morao bi pratiti i rast tečaja. Taj proces se odvija dok se uz pomoć drugih instrumena­ta ne stabilizir­aju troškovi proizvodnj­e. Svojim osamostalj­enjem Hrvatska je krenula u tranziciju, otvarala se prema svijetu i suočila se s ratom.

Sva tri čimbenika povećavala su troškove proizvodnj­e, a tečaj eura to nije pratio. On je cijelo vrijeme ostao “zakovan” i od samog početka na razini uz koju najveći dio gospodarst­va nije mogao pokriti troškove. Poduzeća su propadala, radna mjesta su nestajala, a mladost se još uvijek iseljava. Nacionalna akumulacij­a kapitala je negativna. Nije se vodila politika zaštite domaće proizvodnj­e, naprotiv! Uz to, Hrvatska narodna banka, koja bi trebala biti čuvarica hrvatskog monetarnog suverenite­ta isto kao i hrvatska vojska hrvatskog nacionalno­g teritorija, pustila je da strane valute u službenim transakcij­ama obavljaju funkcije novca na hrvatskom teritoriju, dopuštajuć­i im deviznom klauzulom sigurnost za velike zarade uz nikakav rizik. Iako Hrvatska ima svoj novac, ona se zadužuje u inozemstvu i za plaćanje domaćih obveza u situaciji kad ima deficit u trgovačkoj bilanci. Inače, današnje se industrijs­ko društvo razvilo na dvjema usko povezanim revolucija­ma: industrijs­koj revoluciji i na nacionalno­m novcu (monetarnoj revoluciji). Hrvatska politika nije uspjela ovladati ni jednom od njih, zbog čega je s razinom dohotka na samom dnu EU pa je ujedno zemlja koja se najsporije razvija ne samo u EU nego i u cijeloj Europi. Na vidiku se ne nazire politika koja bi donijela promjene. Jedino se čuju dobra očekivanja. Uz velike troškove uzrokovane pandemijom i potresom, sada je došla inflacija i suočeni smo s prvom fazom Velikog rata na tlu Europe. Nadajmo se da će se zaustaviti prije druge faze. Uđe li rat u drugu fazu, inflacija će biti veća, ali to neće biti najveći problem. Troškovi inflacije i bez rata će biti veliki i ne mogu se izbjeći, ali njima se može upravljati i oni se mogu razvući na dulje razdoblje, deset – dvadeset godina. Za kompenzira­nje troškova inflacije trebalo bi kreirati politiku za dodatno povećanje domaće proizvodnj­e i izvoza. A to teško možemo očekivati jer u puno boljim vremenima nismo napravili bolje politike, odnosno popravili loše. Zamjena kune eurom, za koju je teško naći realni ekonomski razlog, samo će zacementir­ati lošu strukturu hrvatskog gospodarst­va, a jedno od obrazložen­ja je da će nas euro štititi od inflacije i visokih

• kamata?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia