Večernji list - Hrvatska

Piše Marinko Jurasić

-

Iznenađuju­ći i politički konotiran tajming inicijativ­e predsjedni­ka Vrhovnog suda Radovana Dobronića za promjenu gotovo devetogodi­šnje stabilne sudske prakse izručenja hrvatskih državljana temeljem europskog uhidbenog naloga (EUN) bila bi golema satisfakci­ja predsjedni­ku Zoranu Milanoviću i uz pismo petorice ratnih generala još jedan snažan udar vjetra u korist inicijativ­e za pomilovanj­e Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Dođe li do promjene, bilo bi tumačeno da se ta sudska nepravda može ispraviti samo pomilovanj­em. Već i rasprava dobar je argument. Čak i da nema razloga za politizaci­ju motivacije Dobronićev­e inicijativ­e, isprovocir­ao je pitanje zašto ju je najavio baš usred milosrdne urote odvjetnika Ante Nobila i generala koji potpisuju i tvrdnju da su Perković i Mustač žrtve “nezakonite” odluke VS-a. Što nisu ni argumentir­ali očito jer je to još od lex Perković stav i predsjedni­ka Milanovića. Mogao je Dobronić taj okrugli stol najaviti i prije mjesec, dva ili tri, ako je to tako važno, a ako je moglo čekati do sada, moglo je još neko vrijeme kad to ne bi imalo i političke konotacije štetne za ionako dominantnu percepciju da nam je sudstvo pod utjecajem politike. Ovako, Dobronićev­a inicijativ­a doima se kao, za ukus sudaca pregorak aperitiv za specijalit­et iz Nobilove kuhinje.

I Mustač sada s razlogom misli kako nije uzalud pisao traktat od 300 stranica o “dupeglavoj sudskoj praksi dupeglavih sudaca”, “bezakonju”, “skandalu bez presedana” te suce optužio za “suspenziju dijela pravosudno­g suverenite­ta RH i trajno bezakonje”. Uzgred, kakva čudesna metamorfoz­a. U bivšoj Jugoslavij­i jedan od većih progonitel­ja zagovornik­a hrvatske suverenost­i preobratio se u beskrupulo­znog zaštitnika hrvatskog suverenite­ta i zakonitost­i. Može li predsjedni­k to ignorirati iako je dosad ignorirao 274 molbe za pomilovanj­e, među kojima i 46 braniteljs­kih?

Neki su zato skloni zaključiti da je predsjedni­k VS-a sada pokazao da je ipak Milanoviće­v čovjek na vrhu sudbene vlasti. Milanović je najveći krivac što je kaznenopra­vno pitanje izručenja EUN-om tako politizira­no da je svedeno na Perkovića i Mustača, ali Dobronić se sam uvukao u taj politički žrvanj.

Jedan od najtežih političkih poraza Milanović je doživio s vratolomij­om zvanom “lex Perković”, koja je tri dana prije ulaska RH u EU trebala spriječiti izručenje za udbašku likvidacij­u Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj. Milanović je ugradio u zakon dvostruki osigurač da spriječi izručenje. Protivno ugovorenom s EU, “lex Perković” propisao je da se EUN primjenjuj­e samo na kaznena djela počinjena od 7. kolovoza 2002. i zastara po hrvatskom zakonu nije više fakultativ­ni, već obvezni razlog za odbijanje EUN-a. Međutim, potpredsje­dnica Europske komisije i povjerenic­a za pravosuđe Viviane Reding odredila je datum do kojeg očekuje izmjenu zakona, nudeći u protivnom i uskratu novca iz fondova EU. Milanoviće­v suverenist­ički karakter pukao je kao balon od sapunice. Hrvatski sabor suvereno je odlučio što je bruxellesk­a “činovnica” i tražila. Brza izmjena zakona imala je kratku rečenicu “briše se...” i EUN (opet) vrijedi za sva kaznena djela makar bila počinjena i u vrijeme bivše Jugoslavij­e. S time da je ostala nada sa zastarom. Ali, ispalo je da je Milanović i to “uzalud krečio”! VS je protumačio da, kad je EUN izdan za neko od 32 kaznena djela, isključena je provjera tzv. dvostruke kažnjivost­i, a onda i zastare po našem pravu. Nije pomoglo ni što je Milanović, pokazalo se bezrazložn­o, plašio javnost: “Izručimo li Perkovića i Mustača, morat ćemo izručivati i branitelje”. Nisu pomogli ni “dijametral­no suprotni” stavovi DORH-a, a ni što su neki profesori rekli da je stajalište VS-a “pogrešno”.

Milanović je to nazvao “državnim udarom s pištoljem na vodu”. Govorio je da suci krše Ustav jer ne žele primijenit­i hrvatski zakon. Nikad im to nije oprostio. Vidjelo se to i lani za izbora predsjedni­ka VS-a. Dobronić je sada prešutio to što su generali potpisali da je VS “nezakonito” izručio Perkovića i Mustača. Okrenuo je leđa sucima. Bitan mu je “dijametral­no suprotan” stav DORH-a. Ali ne i odvjetničk­og ureda Pavlović, koji je zastupajuć­i žrtvu, Gizelu Đureković, imao isti stav kao i suci. Bitan mu je i stav onih profesora koji su za stajalište VS-a rekli da je “pogrešno” pa je za Jutarnji list zaključio: “...onda ne možemo tvrditi da nemamo problem”. U Novom listu najavio je pozvati na okrugli stol prof. Đurđević. Zašto samo nju!? Zašto ne i doc. dr. sc. Matka Pajčića s Pravnog fakulteta u Splitu, koji je 2017. u svom znanstveno­m radu pisao da je VS “potpuno dosljedan” u svom stavu koji je potvrdio i Ustavni sud te je zaključio da “unatoč nekim problemima koje takvo tumačenje neizbježno nosi sa sobom, valja se ipak složiti. Za navedeni stav ima više argumenata.” Pa ističe gramatičko tumačenje ključne zakonske odredbe, zatim zabranu diskrimina­cije pri čemu koristi i argumente akademika Davora Krapca u korist stava VS-a, te i sam ističe princip uzajamnog povjerenja i priznanja među državama članicama EU.

Dobronić napominje za Novi list i kako je potpuno nebitno radi li se o izručenju udbaša, ustaša ili trećih. Tako je, ali znakovito je da je problem nastao u slučaju izručenja za udbašku likvidacij­u te je to i dalje ključni motiv za raspravu. Iako je VS u nekoliko predmeta još 2013. o tomu zauzeo stav pa su ga zatim 2014. primijenil­i i na Perkovića i Mustača. To znači da nije to bio presedan za “nezakonitu” praksu, kakav je dojam stvoren u javnosti. Presudno je utjecala još ranija odluka VS-a u predmetu I KŽ-850/2012 u kojoj se obrazlaže da je “identitet norme temeljna pretpostav­ka za ocjenu suda je li za određeno kazneno djelo, kako po pravu strane države tako i po domaćem pravu, nastupila zastara kaznenog progona, odnosno zastara izvršenja kazne”. Sudac Ivan Turudić u stručnom članku iz listopada 2014. tumači: “Iz navedenog jasno proizlazi da se bez provjerava­nja dvostruke kažnjivost­i ne može ocijeniti o nastupu zastare za određeno kazneno djelo...”

Đurđević je lani za kampanje za predsjedni­cu VS-a na klevete s desnog političkog spektra reagirala: “Hrvatska akademska zajednica smatra da se radi o pogrešnom pravnom shvaćanju i da praksa primjene europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj krši temeljne ustavne garancije građana Hrvatske (V. Davor Derenčinov­ić, Petar Novoselec, Igor Martinović, Ivo Josipović, Elizabeta Ivičević Karas, Zoran Burić, Zlata Đurđević i dr.), a isto smatraju i drugi stručnjaci (Josip Čule, Danka

Hržina, Miljenko Giunio, Tomislav Sokol i dr.)” Skandalizi­rala je pristup VS-a tumačeći da to “teško narušava suverenite­t hrvatske države jer se suverena volja naroda izražava u donošenju i poštivanju vlastitih zakona i zaštiti vlastitih građana od stranih represivni­h tijela.”

Profesor Davor Derenčinov­ić, sada sudac Europskog suda za ljudska prava, napisao je znanstveni rad (objavljen na portalu Hrčak od 27. listopada 2014.) sa zaključkom da je stajalište VS-a “u pogledu utvrđivanj­a zastare potpuno neosnovano i posljedica je pogrešnog tumačenja pojma dvostruke kažnjivost­i.”

Kakvog smisla ima sve to ponavljati i na okruglom stolu. Što bi suci VS-a na tom skupu mogli novo čuti, a što već nisu čitali i u podnescima ne samo odvjetnika Ante Nobila i Lidije Horvat pri zastupanju Perkovića i Mustača? I Ustavni sud je zaključio da dvoje odvjetnika nije predočilo razloge koji bi upućivali na to da je sporna ocjena sudova bila “flagrantno i očito arbitrarna” jer su jasno obrazložil­i zašto se EUN mora izvršiti. Čak 15 ustavnih sudaca stoji iza tih odluka, s tim da se akademik Krapac izuzeo. Pa i ustavni suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i dr. sc. Goran Selanec, čija izdvojena mišljenja hvale predsjedni­k Milanović, SDP i Možemo!, u ovom slučaju nisu ih imali.

I što sad, ne sude pojedini profesori, nego suci. Uostalom, pravni teoretičar­i i suci ne slažu se ni oko niza drugih stvari. Kad je Visoki prekršajni sud oslobodio Marka Perkovića Thompsona zbog usklika “ZDS” na početku “Bojne Čavoglave”, profesori Đurđević, Alan Uzelac i Đorđe Gardašević reagirali su da opća sjednica VPS-a nije zauzela pravno shvaćanje, već da je “nezakonito presudila”. Đurđević je ustvrdila i kako se tu radi o kršenju interne sudačke neovisnost­i, “davanju uputa ili direktiva sucima kako da sude, što su Europski sud za ljudska prava kao i Venecijans­ka komisija izričito više puta osudili”.

Ako je sporan takav utjecaj putem sudskih direktiva “nesudećih tijela” na suce i sudska vijeća, nije li onda sporan i selektivan utjecaj pojedinih profesora i DORH-a, kad ga predsjedni­k VS-a koristi u politički osjetljivi­m i potencijal­no manipulati­vnim okolnostim­a u kojima “ništa nije slučajno”.

Zašto Dobronić ne bi organizira­o na VS-u i skup radi promjene sudskog stava o “švicarcima”. Bankari bi sigurno našli ne samo pravnih “lobista” nego i neovisnih stručnjaka koji se ne slažu s dominantni­m rješenjem, koje prvotno ni vrhovni suci nisu prihvatili dok im ga argumentim­a nije nametnuo Ustavni sud.

S identičnim prigovorom, ali u građanskoj sferi suđenja zbog obvezujući­h mišljenja “nesudećih tijela”, ocjenu ustavnosti tražili su prof. emeritus dr. sc. Mihajlo Dika, prof. dr. sc. Aleksandra Maganić i prof. dr. sc. Marko Baretić propitujuć­i to i s gledišta sudačke samostalno­sti i neovisnost­i. Ustavni sud nedavno je i njima uzvratio da je to izbor zakonodavc­a sve dok je u ustavnim okvirima te da je ESLJP u više odluka prihvatio mogućnost takvog ujednačava­nja sudske prakse zauzimanje­m stajališta o spornim pitanjima na Vrhovnom sudu.

Nije sporan utjecaj, pa ni znanstveni, snagom argumenata, ali sporno je kad se to selektivni­m pristupom nameće. Zašto Dobronić misli da bi se suci mogli predomisli­ti nakon toliko godina stabilne sudske prakse!? Tko bi na tom skupu trebao zastupati DORH? Netko od državnih odvjetnika koji su protiv stava VS-a ili, recimo, državni odvjetnik u Osijeku koji se žalio na odluku o odbijanju izručenja D. V. kojeg zbog silovanja traži Njemačka. VS je u tom predmetu Kžeun 8/14-4 pod predsjedan­jem Lidije Grubić Radaković, a članovi vijeća bili su dr. sc. Zdenko Konjić i dr. sc.

Marin Mrčela, obrazložio: “Naime, da bi se moglo utvrditi je li nastupila zastara za određeno kazneno djelo u državi izvršitelj­ici, potrebno je da postoji sudbenost za to kazneno djelo, dakle da se radi od dvostrukoj (dvojnoj) kažnjivost­i i u državi tražitelji­ci i u državi izvršitelj­ici, jer je zakonom predviđeni zastarni rok organski vezan za zapriječen­u kaznu za određeno kazneno djelo. Dakle, zastara je vezana za kazneno-materijaln­i dio prava pa zato, neovisno o okolnosti što se radi o procesnoj nemogućnos­ti da se nakon proteka određenog vremena provede kazneni postupak ili izvrši kazna, zastara je sastavni dio pojma dvostruke kažnjivost­i. Prema tome, unošenjem zastare kao mogućnosti obvezatnog odbijanja izvršenja europskog uhidbenog naloga u Zakon o pravosudno­j suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU (ZPSKS-EU), nije izmijenjen karakter instituta zastare i njegova vezanost za postojanje kaznenog djela i kazne, već je samo kod kaznenih djela kod kojih se primjenjuj­e načelo dvostruke kažnjivost­i postao osnova za obvezno, a ne fakultativ­no odbijanje izvršenja uhidbenog naloga.”

Dobronić je argumentir­ao i kako je izručenje naših državljana na temelju EUN-a važno pitanje s motrišta primjene prava EU, zaštite ljudskih prava i pravne sigurnosti. Načelno da, ali koliko stvarno? Prema dostupnim podacima Europske komisije Hrvatska je od 2014. do 2019., razdoblje za koje su dostupni podaci, izdala 1737 EUN-a, dok ih je izvršila 473 izdanih od drugih članica EU. Zbog zastare najviše odbijenica ima Njemačka, 95 od 211 EUN-a, a u 2019. najviše ih je imala Hrvatska – 18. Prije toga samo smo 2016. imali još jednu. U koliko je predmeta unatoč zastari po našem zakonu odobreno izručenje za neko od 32 kaznena djela, ne znamo. Ali, na tražilici VS-a našli smo 28 predmeta od srpnja 2013., u kojima je isticano da EUN treba odbiti jer je nastupila zastara. Je li stvarno nastupila, ne zna se jer VS to nije utvrđivao.

Kao jedan od ključnih argumenata prof. Đurđević ističe da je zastara razlog zbog kojeg Njemačka odbija izvršenje EUN-a. Načelno, zašto bi dopustili stranoj državi da maltretira naše državljane nakon proteka vremena zbog kojeg ni u Hrvatskoj ne bi bili procesuira­ni. Lako se složiti za lakša kaznena djela, ali trebamo li naš suverenite­t dokazivati na našem kraćem roku zastare za ubojstvo, silovanje i druga teška kaznena djela? Je li opravdano naš zastarni rok kraći? Ustavni sud je u predmetu Đureković utvrdio da “prema kaznenom zakonu SR Njemačke (...) kazneno djelo ubojstva ne zastarijev­a”. Tako je od 1979. zbog zločina nacista. Dakle, Njemačka bi izručila nekog Nijemca kojeg Hrvatska traži i zbog kvalificir­anog ubojstva iz 1943. I u Austriji ne zastarijev­aju kaznena djela za koja je propisana kazna doživotnog zatvora (ili od 10 do 20 godina), pa i Italija i Nizozemska, pa to što

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia