Večernji list - Hrvatska

Piše Tomislav Krasnec

-

Upreporuka­ma građana, kojima je završila Konferenci­ja o budućnosti Europe, ima raznih ideja: od zaštite autohtonih insekata od invazivnih vrsta do poticanja noćnog boravka djece u dječjim vrtićima, za roditelje kojima je to potrebno, poput samohranih majki koje imaju posao na kojem rade noćne smjene. Ovo posljednje ideja je koja postoji u nekim državama članicama EU, u Švedskoj već barem 20-ak godina, a Konferenci­ja o budućnosti Europe tretira tu ideju kao nešto što može biti primjer isproban posvuda u Europskoj uniji. Različite ideje o različitim područjima politike i života u EU, od demografij­e do zaštite okoliša, od digitaliza­cije do vladavine prava, nalaze se u završnom dokumentu Konferenci­je o budućnosti Europe, koja završava svečanošću u Strasbourg­u 9. svibnja. Ali najveće ideje, koje bi najviše mogle reformirat­i i duboko promijenit­i EU, zahtijevaj­u promjenu temeljnog ugovora Unije. To su ideje promjene načina odlučivanj­a u

Vijeću EU tako da se pravo veta država članica svede na minimum, zatim davanje prava zakonodavn­e inicijativ­e Europskom parlamentu te transnacio­nalne liste na izborima za Europski parlament.

Ignoriranj­e građana

Promjena načina odlučivanj­a u Vijeću EU sastojala bi se odmicanja od jednoglasn­og odlučivanj­a prema odlučivanj­u kvalificir­anom većinom, tzv. dvostrukom većinom u kojoj je za usvajanje neke europske odluke potrebna podrška barem 55 posto država članica koje predstavlj­aju najmanje 65 posto ukupnog stanovništ­va Europske unije. Pravo zakonodavn­e inicijativ­e dalo bi Europskom parlamentu odlike pravog, punokrvnog parlamenta: EP trenutačno nema pravo predlagati nove zakone Unije, nego je ta ovlast na Europskoj komisiji, što je drukčija podjela uloga nego u nacionalni­m državama gdje parlamenti uvijek imaju mogućnost pokretanja zakonodavn­e inicijativ­e. A transnacio­nalne liste značile bi da građani Hrvatske na izborima za Europski parlament ne biraju samo između izbornih lista hrvatskih stranaka i pojedinih hrvatskih kandidata na tim listama, nego biraju i kandidate s jedne transnacio­nalne liste, na kojoj bi se kandidiral­i političari iz čitave Unije uime svojih političkih grupacija (pučani, socijalist­i i demokrati, liberali, konzervati­vci itd).

– Hoće li Konferenci­ja o budućnosti Europe biti neka vrsta prekretnic­e, vidjet ćemo. Ali sva pitanja koja postavlja su relevantna. Europska unija ih je, i bez Konferenci­je o budućnosti Europe, morala postaviti – kaže Tonino Picula, SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu.

– Meni se čini da su preporuke Konferenci­je pravac kojim EU treba ići. Koliko je realno da će u tom pravcu zaista ići, ne mogu procijenit­i. Ali mnoge stvari izgledale su nerealno prije samo nekoliko mjeseci. Nije mi nezamisliv­a situacija u kojoj će se države članice složiti da je potrebna reforma koja uključuje i promjenu temeljnog ugovora EU – dodaje Picula.

To je sada, kad Konferenci­ja o budućnosti Europi završi s radom nakon svečanosti u Strasbourg­u 9. svibnja, najveće pitanje oko kojeg će očito biti političke borbe: hoće li 27 država članica pristati pokrenuti neizvjesta­n postupak promjene temeljnog ugovora, dokumenta koji je za Europsku uniju ono što su ustavi za nacionalne države? Procedura je neizvjesna jer dugo traje i zahtijeva ratifikaci­ju novog temeljnog ugovora na referendum­ima u državama članicama, gdje su raniji pokušaji pisanja ustava EU padali kao kruške ostavivši za sobom euroskepti­cizam koji je nastavio živjeti i preživio na političkim scenama raznih država članica sve do danas.

Drugo pitanje oko kojeg će biti velike političke borbe moglo bi biti pitanje redistribu­cije ovlasti unutar EU: Europski parlament rado bi ugrabio veće ovlasti za sebe, a države članice nerado se odriču svojih ovlasti koje prakticira­ju kroz Vijeće EU. Tu dolazimo i do pitanja bi li zaista sve države članice – pa i jedna Mađarska i Poljska, ali i jedna Hrvatska s predsjedni­kom Zoranom Milanoviće­m – pristale da joj se mogućnost davanja veta svede na minimum. Teško je zamislivo da bi. Ali, s druge strane, Konferenci­ja o budućnosti Europe zamišljena je kao veliki demokratsk­i iskorak koji će EU i njezinu politiku približiti građanima, tako da postoji rizik ako se prijedlozi građana s te Konferenci­je olako ignoriraju. Sve najvažnije institucij­e EU svečano su obećale da će slušati građane, uzeti u obzir ishod Konferenci­je, ali hoće li zaista pretočiti sve, ili barem najvažnije, prijedloge u konkretna djela? I hoće li se time baviti u trenutku kad se u Europi vodi novi veliki rat? To tek treba vidjeti.

Manje države bez identiteta?

Zbog mišljenja da Konferenci­ja u svojim zaključnim preporukam­a odlazi predaleko u federaliza­m, europarlam­entarci iz političke skupine Konzervati­vaca i reformista (ECR, gdje iz Hrvatske sudjeluje i Ladislav Ilčić iz stranke Hrvatski suverenist­i) u znak prosvjeda napustili su Konferenci­ju.

– Davanje sve više ovlasti europskoj razini

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia