Večernji list - Hrvatska

Nemamo psihologa, ali trudnica je dobila podršku

- Vedran Balen

Iako je ministar zdravstva Vili Beroš izjavio da je trudnici Mireli Čavajdi pružena psihološka pomoć u Kliničkoj bolnici Sveti Duh, iz bolnice su to opovrgnuli. Još u petak na isto je upozorila i njezina odvjetnica. Iz Svetoga Duha objašnjava­ju kako nemaju zaposlenih psihologa pa joj tijekom hospitaliz­acije nisu ni mogli pružiti profesiona­lnu psihološku pomoć. Naglasili su, međutim, i kako je osoblje klinike učinilo sve što je u njihovoj moći da pacijentic­i daju podršku i smanje razinu straha i nelagode u njezinoj izuzetno teškoj i bolnoj životnoj situaciji.

U Varaždinu i protuprosv­jed

Podsjetimo, Čavajdi je u 6. mjesecu trudnoće utvrđeno da nosi dijete s tumorom na mozgu te ona zasad neuspješno pokušava prekinuti trudnoću. A u povodu cijelog slučaja jučer su u Slavonskom Brodu, Vinkovcima i Varaždinu održani skupovi Hod za život pod geslom “Život je zakon”. “Najugrožen­ija manjina u Hrvatskoj su nerođena djeca”, “Svako ljudsko biće ima pravo na život”, “Život počinje začećem”... samo su neke od poruka, a sudionici povorki organizira­nih u povodu aktualnog “slučaja Čavajda” upozorili su na, kako je rečeno, zakonsku i svaku drugu zaštitu ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Poručili su da su došli izraziti podršku svakom životu, rođenom i nerođenom, bolesnom i zdravom, svakoj majci, svakom ocu i svakoj obitelji.

Suorganiza­torica skupa u Slavonskom Brodu Mihaela Maričević istaknula je da je drugi Hod za život festival hoda i radosti, ozračje pozitivne energije i ljudi dobre volje, dodavši kako hodom žele potaknuti aktualnu vlast da nastavi brinuti o obiteljima, obiteljima s više djece te o ljudima koji žele posvojiti i udomiti djecu.

Ona je poslala poruku podrške trudnici Mireli Čavajdi.

– Gospođa Mirela je u teškoj situaciji. Imam sve razumijeva­nje za njezinu situaciju, ali moramo biti svjesni da se liječnici u njezinu slučaju bore za dva života. Brinu se za majku i njezinu situaciju i njezino zdravlje, a isto tako i za malenu bebu Grgu koja je šest mjeseci stara. Liječnici moraju voditi računa i o njegovoj dobrobiti. U tom slučaju i Grga ima pravo na život i na liječenje – kazala je Maričević.

Dr. Martin Martinović, pedijatar u brodskoj Općoj bolnici dr. Josipa Benčevića, rekao je da je na skup došao kao liječnik, ali i kao čovjek, da podrži pravo svake osobe na život, rođene ili nerođene. On je naglasio da je znanost više puta potvrdila da život počinje začećem i da se od tada pa nadalje razvija mali čovjek. Na upit kako bi on postupio u slučaju Mirele Čavajde, s obzirom na to da su liječnici utvrdili da su male šanse da će Mirelino dijete dugo živjeti, on je odgovorio kako je ovaj skup organizira­n u znak podrške njoj i njezinoj maloj bebi.

– Nitko od nas ne može nikad znati što ga čeka u životu. Malom Grgi je ugrožen život i njemu treba pružiti medicinsku skrb. Naravno da je njegov, kao i majčin život apsolutno nedodirlji­v i zaštićen i treba im pružiti svu moguću pomoć – rekao je dr. Martinović.

U Varaždinu su u isto vrijeme održane dvije povorke, “Hod za život” i “Subotom za slobodu” koju je organizira­la udruga mladih Varaždinsk­i undergroun­d klub.

”Ne rađam na zapovijed”, “Ljudska prava nisu zajebancij­a”, neki su od napisa s transparen­ata sudionika skupa “Subotom za slobodu”, organizira­nog u isto vrijeme kad i “Hod za život”.

– Ljute smo i šokirane što 60 posto ginekologa ne obavlja uslugu koju su po zakonu dužni, što je poraz cijele države – rečeno je na početku skupa.

– Želimo da Varaždin ostane uključiv, tolerantan i inkluzivan grad – poručili su organizato­ri.

Nekoliko desetaka metara dalje okupili su se sudionici skupa “Hod za život” u znak potpore svakom rođenom i nerođenom djetetu i obitelji. Cilj je, rečeno je, skretanje pozornosti na poštivanje svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Obje povorke nadzirala je policija, a incidenata nije bilo.

Markić: Zadovoljni odazivom

U povorci u Varaždinu sudjeloval­a je i Željka Markić.

– Jako sam zadovoljna odazivom građana. Iduće godine će ih, sigurna sam, biti i više – rekla je Markić i dodala da Hrvatski sabor treba donijeti zakon koji štiti život majke i djeteta od začeća do prirodne smrti.

Uz transparen­te sudionici “Hoda za život”, kojih je bilo više nego sudionika povorke “Subotom za slobodu”, nosili su i hrvatske zastave te balone.

”Liječnici se u Mirelinu slučaju bore za dva života”, poruka je s Hoda za život

 ?? ?? U Varaždinu su istovremen­o održani “Hod za život”, s kojeg je Željka Markić pozvala Sabor na izglasavan­je zakona koji štiti život majke i djeteta od začeća do prirodne smrti, ali i “Subotom za slobodu” u organizaci­ji udruge mladih Varaždinsk­i undergroun­d klub. Obje povorke nadzirala je policija, a incidenata nije bilo.
U Varaždinu su istovremen­o održani “Hod za život”, s kojeg je Željka Markić pozvala Sabor na izglasavan­je zakona koji štiti život majke i djeteta od začeća do prirodne smrti, ali i “Subotom za slobodu” u organizaci­ji udruge mladih Varaždinsk­i undergroun­d klub. Obje povorke nadzirala je policija, a incidenata nije bilo.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia