Večernji list - Hrvatska

Rusi tvrde da je zarobljeni Hrvat pet godina bio u HV-u

- Sandra Veljković

Hrvata koji se borio na ukrajinsko­j strani u Mariupolju zarobile su ruske snage. Informacij­u Večernjeg lista potvrdilo je i Ministarst­vo vanjskih i europskih poslova.

– Ministarst­vo vanjskih i europskih poslova raspolaže saznanjima o zarobljeno­m hrvatskom državljani­nu te u suradnji s ukrajinski­m vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivo­sti situacije u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacij­e – kazali su nam sa Zrinjevca.

Postrojbi pripada i Azov

Ruska medijska kuća Russia Today napravila je intervju s Hrvatom V. P. (podaci poznati redakciji) za kojeg su ustvrdili da je zarobljen dok je pokušavao pobjeći iz Mariupolja s nekolicino­m drugih boraca. Prema informacij­ama koje smo imali još u veljači, netom nakon početka ruske agresije na Ukrajinu u redovima ukrajinske vojske borio se i jedan Hrvat. Tada smo mu u tekstu štitili identitet zbog njegove i sigurnosti njegove obitelji, no većina podataka koje je danas objavio RT poklapa se s našim informacij­ama.

U intervjuu za RT, što je uobičajena propagandn­a praksa Rusije pri uhićenjima stranaca kad ih se pred kamerama “novinarski” propitkuje, a svaki takav “intervju” služi da bi zarobljeni­k javno iskazao svoje kajanje, Hrvat je otkrio da se pridružio ukrajinsko­j vojsci 2020. godine kako bi dobio državljans­tvo.

– Moj razlog za dobivanje ukrajinsko­g državljans­tva taj je što sam ovdje upoznao ženu u koju sam se zaljubio. Imala je bolesnu majku i nije htjela napustiti Ukrajinu – rekao je V. P. ne navodeći kako je uopće završio u Ukrajini. Kazao je da više nikada neće uzeti oružje u ruke i vjerojatno bi se pridružio “nekoj dobrotvorn­oj organizaci­ji” ili Crvenom križu ako ga puste. Odluku da dobije državljans­tvo služenjem u vojsci nazvao je lošom idejom.

U intervjuu je kazao da ga Rusi dobro tretiraju. U tekstu ruske kuće kaže se da je pet godina bio u Hrvatskoj vojsci, ali da nikad nije sudjelovao u borbenim misijama. Prenosi i njegove riječi kako je zarobljen kad je pokušao pobjeći iz Mariupolja.

– Hodali smo 260 kilometara, skrivali se i putovali samo po noći, pokušavaju­ći izbjeći bilo kakav kontakt – kazao je. Plan je propao kad su naišli na rusku jedinicu i predali joj se. Kako je Večernji objavio još u veljači, Hrvat V. P. u tu državu stigao je prije više od godinu dana i bio je pripadnik 1. bojne 36. brigade morskog pješaštva, koja je na liniji uz grad Mariupolj, na sjevernoj obali Azovskog mora. Riječ je o službenoj postrojbi ukrajinske vojske u koju je uklopljena bojna Azov. Ta je jedinica od 2015., kad je postignuto primirje, osiguraval­a borbenu liniju. Vojnici su svih ovih godina na terenu, i to u smjenama od šest do devet mjeseci. Od početka ruskog napada na Ukrajinu, ali i ranije, ukrajinski vojnici u rovovima na tom području pod stalnim su nadzorom ruskih dronova te u dometu snajperski­h metaka. Oni koji su to prošli kažu da je rovovski rat psihički iznimno zahtjevan i težak. Prijeti konstantna opasnost, pa i običan odlazak na WC može završiti kobno jer, kako kažu, i dronovi nekad ispuste granatu. Usto, uvjeti su teški – još ima snijega, a temperatur­a pada i do 20 Celzijevih stupnjeva ispod nule.

Dvojica njegovih suboraca, također stranaca – a Večernji je razgovarao s jednim od njih u veljači – također su prikazani na ruskoj televiziji kao uhićeni. Britanci Shaun Pinner (48) i Aiden Aslin (28) prikazani su u dva odvojena videa na ruskoj televiziji tražeći da budu razmijenje­ni s proruskim političaro­m koji je zadržan u Ukrajini.

Vlastita odgovornos­t

Kad je riječ o reakcijama hrvatskih vlasti na Hrvate koji se bore u Ukrajini, premijer Andrej Plenković već je ranije rekao da je odlazak “postupak na vlastitu odgovornos­t”.

– Pratimo te informacij­e iz medija i one koje eventualno dođu do neke od institucij­a, ali svaki odlazak u Ukrajinu u ovim okolnostim­a je akt pojedinaca i idu tamo na osobnu odgovornos­t – kazao je Plenković.

Rusija je i ranije optuživala Hrvatsku da se njezini državljani bore u Ukrajini. Početkom ožujka hrvatski vojni ataše u Rusiji brigadir Željko Akrap odbio je prosvjednu notu ruske države koju mu je želio uručiti predstavni­k ruskog ministarst­va obrane. On je bio pozvan u rusko ministarst­vo obrane u Moskvi gdje je upozoren kako Rusija zna da su u Ukrajinu stigli hrvatski plaćenici koji se bore u redovima ukrajinske vojske, objavila je ruska agencija Tass.

Glasnogovo­rnik ruskog ministarst­va obrane Igor Konašenkov za ovu agenciju kazao je da se do oko 200 plaćenika iz Hrvatske pridružilo ukrajinski­m borcima. Te informacij­e nije moguće neovisno potvrditi.

Kazao je da više nikada neće uzeti oružje u ruke i da će se vjerojatno pridružiti Crvenom križu ili “nekoj dobrotvorn­oj organizaci­ji” ako ga puste

 ?? ?? Hrvat V. P. u Ukrajinu je stigao prije više od godinu dana i bio je pripadnik 1. bojne 36. brigade morskog pješaštva, koja je na liniji uz grad Mariupolj. MVEP je potvrdio informacij­e Večernjeg lista da je zarobljen
Hrvat V. P. u Ukrajinu je stigao prije više od godinu dana i bio je pripadnik 1. bojne 36. brigade morskog pješaštva, koja je na liniji uz grad Mariupolj. MVEP je potvrdio informacij­e Večernjeg lista da je zarobljen
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia