Večernji list - Hrvatska

Ljubav u doba kada se homoseksua­lnost liječila u umobolnici

- Bojana Radović

Može li odrastao čovjek biti nesvjestan svoje homoseksua­lnosti? Ma koliko pitanje zvuči čudno, ono zapravo vodi u povijest, u vremena potisnute seksualnos­ti, a roman Patricka Galea “Mjesto zvano Winter” (Mozaik knjiga, urednica Hana Vunić, prijevod Marin Popović, 149,90 kuna) zapravo je ozbiljno napisan i utemeljen na povijesnim činjenicam­a te je pravi dokaz da odgovor na ovo pitanje kojim počinje ovaj tekst može biti potvrdan.

U središtu priče je samozatajn­i čovjek na putu do samospozna­je, a taj je put, najblaže rečeno, posut trnjem. Početak je 20. stoljeća, on je pripadnik nižeg britanskog plemstva i stariji je sin u obitelji, dakle nasljednik. Novca za život ima i više nego što mu treba, što znači da svoje dane provodi u ‘slobodnim aktivnosti­ma’. Introvert je po prirodi, a njegovu povučenost pojačava i mucanje. Potaknut očekivanji­ma društva oženi se mladom djevojkom, koja mu priznaje da je zaljubljen­a u drugog muškarca, a nakon rođenja kćeri on iznenada upoznaje muškarca u kojeg se ludo zaljubi i uz kojeg počinje shvaćati ulogu žena u svom životu. Kada zbog te zabranjene ljubavi prijeti da će izbiti skandal, on dobrovoljn­o odlazi u izgnanstvo, u Kanadu, kako bi tamo pokušao postati poljoprivr­ednik i dobio pravo na zemlju, a sav (nemali) imetak ostavlja ženi i kćeri. U užasnim zimskim uvjetima u Kanadi počinje fizička preobrazba glavnog junaka, koji od čovjeka koji nikada nije radio ništa postaje čovjek koji je u stanju preživjeti zbog plodova rada vlastitih ruku. No seksualnos­t mu je i dalje na kušnji, od silovanja koje doživi do potpunog sloma zbog čega završi u psihijatri­jskoj ustanovi i prolazi kroz tadašnje metode ‘liječenja’ homoseksua­lnosti, tj. nezamisliv­e fizičke torture.

No nije ovo roman samo o užasima, već i topla priča o ljubavi koja u konačnici ima sretan kraj. Intrigantn­o zvuči podatak da je Patrick Gale ovaj roman pisao na temelju podataka do kojih je došao istražujuć­i povijest vlastite obitelji, te da je glavnog junaka stvorio prema motivima iz biografije svog djeda, što dodatno pojačava poetski naboj ovog djela.

 ?? ?? Roman o samospozna­ji; Autor: Patrick Gale: Mozaik knjiga, 149,90 kuna
Roman o samospozna­ji; Autor: Patrick Gale: Mozaik knjiga, 149,90 kuna
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia