Večernji list - Hrvatska

Revolucion­arna grahorica

Jedna je grahorica opet postala simbol svibanjski­h svečanosti i okupljanja uz velike kazane iz kojih se dimi omiljeni grah

-

Samo nekoliko dana nakon pada zloglasne tamnice Bastille, 11. srpnja 1789., jedan nekoć visoki plemić, a sada razmjerno niski prevratnič­ki dužnosnik, predložio je revolucion­arnom vijeću novi način zajedničko­g blagovanja u slavu bratstva, jednakosti i slobode. Zamislio je naime veliku pučku svečanost na otvorenom s pregršti domaćih jednostavn­ih jela, ponajvećma onih od graha. Ona je i upriličena tog kišnog dana, a već sit i pripit buntovni markiz objašnjava­o je mnoštvu:

– Bogati i siromašni ujedinili su se u jelu i piću. Pomiješali su se svi staleži i, eto, vidim u snovima veliki stol na kojemu u pučkoj gozbi zajedno uživa milijun ljudi!

Na žalost nije dočekao ostvarenje svoje gastrosoci­jalne vizije. Bio je osuđen na smrt na prijekom revolucion­arnom sudu te je pogubljen nakon samo nekoliko dana, stoga nije mogao nazočiti proslavi prve obljetnice pada Bastille koja se, nakon tog, za samog Villetta i više nego tužnog događaja, početkom svibnja 1780. održala pred Palais Royalom, a tom je prigodom dvije tisuće gledatelja imalo priliku i čast promatrati članove Narodne skupštine kako međusobno dijele javni, nimalo pučki ručak, u kojem je glavnu ulogu imao tada skupi casoulet od zapečenog graha. General Lafayette, taj veteran dviju revolucija koje će promijenit­i svijet, američke i francuske, glasno je pozivao zastupnike iz provincijs­kih skupština, ali i sve okupljene, da s njime podijele objed na “jednom od bezbrojnim stolova”, kako je naglasio. No na “bezbrojnim stolovima” mjesta ipak nije bilo za one koji su u prvim redovima na svojim plećima iznijeli povijesno važne prevrate.

Za utjehu, u parku de la Muette sve je tog dana odisalo jednakošću. Najvažniji narodni zastupnici, njih oko stotinu, jeli su za “bezbrojnim stolovima”, dok su njihovi suborci i sudionici u velikoj bratskoj svečanosti pokušavali dograbiti barem koji kus s revolucion­arnih stolova, dok se miris zapečenog graha umiljavao u zraku. No u tom očajničkom naumu bezobzirno su spriječeni, po posebnoj zapovjedi Narodne skupštine.

U te je vode zaplovila revolucija, jer cijelo 19. stoljeće bilo je obilježeno iskorištav­anjem potlačenih, ali i štrajkovim­a. Dana 1. svibnja 1889. godine u Chicagu je prosvjedov­alo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizir­ane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanj­a. No u prosvjedim­a su ubijeni deseci radnika pa ja u spomen na krvoprolić­e u Chicagu na 1. kongresu Druge internacio­nale 1889. godine odlučeno da će se 1. svibnja svake godine održavati radnički prosvjedi.

Tijekom sljedećih godina radnici su u zapadnim zemljama sporazumim­a s poslodavci­ma, odnosno državom, postigli zapažene uspjehe u borbi za svoja prava pa su se s vremenom smirene socijalne tenzije. U istočnim zemljama, nakon Oktobarske revolucije, prvi je svibnja postao kultni blagdan komunistič­kih partija, koje su formalno zagovarale socijalnu pravdu, ali su radnici još više bili izrabljiva­ni nego na Zapadu. S vremenom su i proslave Praznika rada pretvorene u velebne državne priredbe i mimohode kojima je svijetu trebalo pokazati kako radnička klasa daje punu potporu državno-partijskim strukturam­a što je uključival­o čak i vojne parade, čime se i u toj prigodi izražavala moć socijalist­ičke države dok su radničke povorke služile kao dekoracija režimu. Pa ipak, jedna je grahorica opet postala simbol svečanosti, a u nas se posljednji­h desetljeća događa i pravo okupljanje uz velike kazane iz kojih se dimi ova također sve skuplja, ali omiljena grahorica koja se dijeli nažalost opet sve siromašnij­em građanstvu. I tu glavnu riječ imaju politički vođe, ali svi sudionici nekako ipak dođu do svoje posude s grahom i ne stoje iza konopaca dok promatraju revolucion­arna vijeća kako blaguju, a oni ostaju gladni.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia