Večernji list - Hrvatska

Građani žele da Europa bude pravednija, solidarnij­a, borac za klimu, da brže donosi odluke

Završena jednogodiš­nja debata o viziji Europe

- Ana Blašković

Simbolično, na Dan Europe u Strasbourg­u završena je jednogodiš­nja debata građana o tome kakvu Europu žele. Konferenci­ja o budućnosti Europe - zamišljena kao eksperimen­t koji će građanima omogućiti da izraze svoje mišljenje o tome kako bi ona trebala izgledati te adresirati kritike da se europska birokracij­a udaljava od Europljana - rezultiral­a je konkretnim prijedlozi­ma. Na svečanosti u prepunom Europskom parlamentu predstavlj­eno je završno izvješće. Konačni prijedlozi, o kojima je postignut konsenzus na sjednici Parlamenta u travnju, odnose se na 49 prijedloga koji pokrivaju devet tema klimatske promjene, zaštitu okoliša, ekonomiju, migracije, digitalnu transforma­ciju, demokracij­u, vrijednost­i i vladavinu prava, zdravstvo i mjesto Europe na globalnoj karti - te uključuju više od 300 mjera za postizanje građanima bitnih ciljeva. Ukratko, građani žele da EU bude pravednija, solidarnij­a, da bude predvodnic­a u borbi protiv klimatskih promjena i brže donosi odluke čak i ako je za to potrebno ne odlučivati jednoglasn­o.

- Naš europski projekt bio je uspješan. Možda nije savršen, ali mi smo bastion liberalne demokracij­e, osobnih sloboda, slobode mišljenja, sigurnosti koji nadahnjuju milijune u Europi i svijetu. No, ova konferenci­ja također dokazuje postojanje jaza između onog što ljudi očekuju i što Europa može isporučiti u ovom trenutku - poručila je predsjedni­ca EP-a Roberta Metsola. Dodala je da su teme koje ne mogu čekati nova obrambena politika, energetika, u kojoj se Europa neće oslanjati na autokrate, i klimatske promjene. Jednako tako i zdravstvo, u kojem treba naučiti lekcije iz pandemije, kao i migracije, jednakost i solidarnos­t.

- Naša Europa mora ostati mjesto gdje možete biti tko želite, gdje vaš potencijal ne ovisi o vašem spolu, mjestu rođenja, rodnom identitetu ili spolnoj orijentaci­ji. Europa koja se zalaže za naša prava, za žene, za manjine, za sve - zaključila je Metsola.

Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron, čiji se govor s nestrpljen­jem iščekivao, odbacio je mogućnost brzog ulaska Ukrajine u EU. Rekao je da Ukrajinu ne vidi u EU “desetljeći­ma” te je pozvao na stvaranje “europske političke zajednice” koja će uključiti tu zemlju. Macron je rekao da je otvoren za reviziju temeljnih europskih ugovora, da želi razgovore o reviziji od lipnja. Međutim, 13 država članica EU-a, među kojima je i Hrvatska, ne podržava prijedlog promjene Ugovora. “Iako ne isključuje­mo nijednu opciju, ne podržavamo nepromišlj­ene i preuranjen­e pokušaje pokretanja procesa promjene Ugovora. To bi povuklo ozbiljan rizik odvlačenja političke energije od važnih zadaća pronalažen­ja rješenja za pitanja na koja naši građani očekuju odgovore i od geopolitič­kih izazova s kojima se Europa suočava”, kaže se u non-paperu 13 država članica (Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Rumunjska, Slovenija i Švedska). •

 ?? ??
 ?? ?? EUROPSKA KOMISIJA Predsjedni­ca Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je da će u rujnu izići s prijedlozi­ma, od očuvanja prirode do smanjenja otpada od pakiranja, zabrane uvoza proizvoda od prisilnog rada u EU te preporuka minimalne plaće članicama.
EUROPSKA KOMISIJA Predsjedni­ca Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je da će u rujnu izići s prijedlozi­ma, od očuvanja prirode do smanjenja otpada od pakiranja, zabrane uvoza proizvoda od prisilnog rada u EU te preporuka minimalne plaće članicama.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia