Večernji list - Hrvatska

U Trenkovu dvorcu muzej, restoran, knjižnica, apartmani...

Derutno zdanje legendarno­g baruna postat će posjetitel­jski centar

- Vedran Balen

Dvorac baruna Trenka u Trenkovu iz 18. stoljeća uskoro više neće biti ruglo, nego ljepotica kulturnog zdanja općine Velika i cijele Slavonije.

Podsjetimo, kompleks Trenkova dvorca u malom selu nedaleko od Požege od privatnog je vlasnika 2019. godine za 220 tisuća eura otkupila Požeško-slavonska županija s ciljem zaustavlja­nja daljnjeg propadanja i revitaliza­cije njegove baštine s parkom.

Uspomena na vojskovođu

Nažalost, najljepša uspomena na nekadašnje­g vođu Trenkovih pandura koji je sa svojim do zuba naoružanim hrvatskim vojnicima iz Slavonije harao Europom danas zjapi prazna i napuštena. No tako ne bi trebalo biti još zadugo. Naime, planom je predviđeno da Trenkov dvorac postane posjetitel­jski centar i nova kulturno-turistička destinacij­a. Projekt je samo u prvoj fazi vrijedan 4,5 milijuna kuna, od čega je 3,8 milijuna kuna dobiveno iz fondova Europske unije.

– Dvorac je zanimljiv upravo po tome što mu je prvi vlasnik bio barun Trenk, vrlo zanimljiva ličnost u hrvatskoj povijesti, ne samo lokalno nego i na razini cijele Habsburške Monarhije. Jednostavn­o, to je osoba koju se u nekim slučajevim­a veliča kao heroja koji je pomogao kraljici Mariji Tereziji da zadrži svoje kraljevstv­o – kaže Kristina Rupert, zamjenica direktora Turističke zajednice “Zlatni Papuk”.

Posjed u Trenkovu bio je zapravo barokna kurija za ladanje, središnji objekt vlastelins­tva u koji je barun više-manje dolazio u ljetnim mjesecima na odmor, kad bi se za to otvorila prilika.

Tijekom vremena, mijenjajuć­i vlasnike, dvorac je nadograđiv­an i preuređiva­n. Prvu preobrazbu, u kasno baroknom-ne o klasicisti­čkom stilu, doživio jek dm uje vlasnik bila obitelj baruna Peterffyja. Današnji izgled dobio je tijekom preuređenj­a u vrijeme obitelji Svetić.

Posebnu važnost ima park oko dvorca. U Trenkovo vrijeme u parku su zasađene egzotične biljke, a kasnije je preuređen u engleskom stilu. Zbog svoje ljepote i posebnosti 1964. godine cijeli perivoj zaštićen je kao spomenik parkovne arhitektur­e.

Trenkov dvorac dio je povijesti ovog podneblja, Požeške kotline i brodskog Posavlja, a projekt njegove obnove i preuređenj­a u muzejski prostor vodi Županija kao vlasnik.

– Dvorac će biti pretvoren u interpreta­cijski i posjetitel­jski centar u kojemu će turisti dobiti kvalitetnu informacij­u o povijesti dvorca i priči baruna Trenka te pratiti različite manifestac­ije, događanja, izložbe i koncerte – kaže Senka Horvat, ravnatelji­ca Regionalno­g koordinato­ra razvoja Požeško-slavonske županije (PANORA).

Neće više biti ruglo

U planu je i uređenje parka, otvorenje knjižnice, obnova gospodarsk­ih zgrada u kojima će biti restoran i apartmana te kafić i bazen. Trenutačno je u tijeku izrada projektno-tehničke dokumentac­ije, a očekuje se da će građevinsk­a dozvola biti izdana u jesen. Do kraja godine projekt će biti prijavljen na natječaj nakon čega će, u slučaju pozitivnog ishoda, početi obnova, koja bi mogla potrajati oko dvije godine.

– Obnovljeni dvorac bit će prostor koji će privlačiti lokalno stanovništ­vo, ali i turiste iz drugih dijelova Hrvatske, nadamo se i Europe – istaknula je Horvat.

 ?? ?? POSJED u Trenkovu bio je zapravo barokna kurija za ladanje, središnji objekt vlastelins­tva u koji je barun više-manje dolazio u ljetnim mjesecima na odmor, kad bi se za to otvorila prilika
POSJED u Trenkovu bio je zapravo barokna kurija za ladanje, središnji objekt vlastelins­tva u koji je barun više-manje dolazio u ljetnim mjesecima na odmor, kad bi se za to otvorila prilika
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia