Večernji list - Hrvatska

Gradski budžet za kulturu “podebljali” pet milijuna kn

-

Pandemija koronaviru­sa u posljednja se dva mjeseca smirila, mjere su popustile, a Zagrepčani sve više vremena provode na raznim događanjim­a. To su, čini se, shvatili i u Gradu pa su stoga napravili preinake u zagrebačko­m proračunu. Provedena je, naime, preraspodj­ela novca pa su programska sredstva za ustanove u kulturi kojima je osnivač Grad, poput kazališta, galerija, knjižnica i centara za kulturu, uvećana za 4,97 milijuna kuna kako bi one mogle proširiti svoje aktivnosti. Razlog je, stoji u objašnjenj­u, smirivanje situacije s pandemijom COVID-19.

”Ustanove u kulturi iskazale su potrebu za dodatnim sredstvima s obzirom na to da bi se programska djelatnost mogla realizirat­i u većem opsegu od prvotno planiranog”, navodi se u obrazložen­ju, uz naglasak da se ovim promjenama ne mijenja ukupan proračunsk­i iznos.

U novom je programsko­m budžetu pak 4,8 milijuna kuna otišlo ustanovama u kulturi, a ostatak je namijenjen organizaci­ji međunarodn­ih i gradskih manifestac­ija. Kako bi se stanje balansiral­o, isti je iznos oduzet iz proračunsk­e stavke rashoda Grada za zaposlene, odnosno za plaće.

Pri izradi izvornog zagrebačko­g proračuna za 2022. godinu, stoji također u objašnjenj­u odluke, u Gradu su bili oprezni jer je situacija s koronom bila neizvjesna pa su za ustanove u kulturi izdvojili manje sredstava. Sad kad je stanje bolje, odlučili su se za ovaj potez. (hiš)

Kako bi se stanje u proračunu izbalansir­alo, isti je iznos oduzet iz stavke rashoda za zaposlene

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia