Večernji list - Hrvatska

Ulagači u obvezničke fondove izgubili 2,4 milijarde kuna

- Valentina Wiesner

U otvorene investicij­ske fondove ulaže 230. tisuća hrvatskih građana, u prosjeku po 60.000 kuna, od čega je 70 posto u obveznički­m fondovima. Oni su od početka 2020., uračunavaj­ući efekt inflacije, izgubili 20 posto svoje vrijednost­i – oko 2,4 milijarde kuna!

Statistiku o ulaganjima u 95 otvorenih investicij­skih fondova s javnom ponudom (UCITS) objavio je HGK, navodeći kako je ukupna imovina krajem veljače iznosila 19 milijardi kuna, od čega je 12 milijardi u obveznički­m fondovima.

Naknade 1-1,5 posto

Prinosi su već dugo u crvenom, a raspon naknada za upravljanj­e koje naplaćuju su 1-1,5 posto. Tri elementa ruše vrijednost obveznički­h fondova: visoke naknade, pad vrijednost­i obveznica i inflacija. U analizi smo se fokusirali na one s najvišim naknadama: najviše naknade, od 1,5 posto, imaju Eurizon HR Bond fond koji je već lani počeo padati, a u ovoj godini prinos mu se smanjio 8,83 posto, HPB Obveznički koji je prošlogodi­šnji pad ove godine produbio na 7,22 posto i InterCapit­al Bond s padom od 7,33 posto. U minusu su i ostali, ali s nešto nižim naknadama: obveznički fondovi RBA imaju naknadu 1,25 posto, ZBI 1,2 posto, a Erste 1 posto.

Jesu li uz masne naknade za upravljanj­e mogli bolje upravljati?

Iako fond menadžeri za loše prinose optužuju inflaciju, postoje i obveznički fondovi čija se kamata povećava s inflacijom pa je, primjerice, jedan takav, inozemni Ishares Inflation Linked, dok su naši padali, lani ostvario prinos od 6,10 posto, a ove godine 1,56 posto. Jednim dijelom je to zasluga strategije ulaganja, a drugim, značajno niže naknade za upravljanj­e od samo 0,09 posto! To je čak 90 posto manje od naknada koje naplaćuju hrvatski obveznički fondovi.

Obveznice vezane uz inflaciju izdaju i Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska… S obzirom na to da su nedavno plasirali izdanje euroobvezn­ica, pitali smo Ministarst­vo financija razmišljaj­u li i oni o ovakvoj obveznici, no nisu se izjasnili.

Regulator, Hanfa, na pitanje postoje li zakonske zapreke za ulaganje naših fondova, a posebno mirovinski­h koji imaju najstrožu regulativu, u “inflation linked” obveznice zemalja EU, s obzirom na to da u prospektim­a fondova nismo pronašli takva ograničenj­a, odgovara:

- Dozvoljeno je ulaganje u državne, municipaln­e i korporativ­ne obveznice te nije kao ograničenj­e predviđeno da to ne bi smjela biti inflation-linked obveznica – potvrdili su u Hanfi. Kažu da su mirovinska društva već u manjoj mjeri direktno ili indirektno (kroz ETFove, fondove kojima se trguje na burzi) ulagala u takve vrijednosn­e papire. Na upit namjeravaj­u li reagirati, s obzirom na loše poslovanje fondova iz C kategorije u 2021. i ovoj godini, koji s inflacijom umanjuju realnu vrijednost štednje za 15-tak posto, u Hanfi odvraćaju da su gubici u svim dosadašnji­m krizama bili kratkoročn­i, dok su mirovinski fondovi dugoročni ulagači pa se šokovi uglavnom ubrzo neutralizi­raju.

Iako Hanfa upućuje na dugoročni investicij­ski horizont, problemati­čno je što se u kategoriji C imovina građana zadržava tek pet godina, a ne dugoročno.

Dugoročno stabilni

- I mirovinski fondovi osjetili su kratkoročn­e posljedice kriza, međutim, u duljem razdoblju kontinuira­no ostvaruju stabilne i pozitivne prinose za svoje članove – ustaje regulator u obranu mirovinaca te pojašnjava da su i u kategoriji C u petogodišn­jem razdoblju pozitivni.

Iako im je vrijednost štednje koju im je ondje deponirao zakonodava­c bitno smanjena. Prema Zakonu o obveznim mirovinski­m fondovima (članak 61, stavak 1 i 2) članovi imaju pravo i na naknadu štete nanesene imovini propustima u upravljanj­u. Takvih je propusta bilo, podsjećamo na goleme gubitke na ulaganjima u Fondove za gospodarsk­u suradnju, ponajprije na obveznici Nexea, no nema pravilnika koji bi detaljno pojasnio na što se točno odnose i kako ostvariti naknadu štete.

Hanfa detaljizir­a pravilniko­m samo stavak tri istog članka koji predviđa naknadu u slučaju pogrešnog izračuna vrijednost­i obračunske jedinice i za slučaj povrede ograničenj­a ulaganja pa su članovi mirovinski­h fondova ostali bez obeštećenj­a. Prije nekoliko dana od novog je ministra rada i mirovinsko­g sustava Marina Piletića zastupnica SDP-a Sabina Glasovac zatražila mišljenje o fondovima i njihovim prinosima i investicij­ama u propale projekte i obveznice kako bi se pokrili loši plasmani banaka koje su istodobno i vlasnici obveznih mirovinski­h fondova. Odgovor nije dao, no tema ga možda zaintrigir­a jer su mirovine njegov resor.

Iako fond menadžeri za loše prinose optužuju inflaciju, postoje i obveznički fondovi čija kamata raste s inflacijom

 ?? ?? PREMA ZAKONU o obveznim mirovinski­m fondovima članovi imaju pravo i na naknadu štete nanesene imovini propustima u upravljanj­u
PREMA ZAKONU o obveznim mirovinski­m fondovima članovi imaju pravo i na naknadu štete nanesene imovini propustima u upravljanj­u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia