Večernji list - Hrvatska

Četiri države na potresima godišnje gube 7 milijardi €

Najugrožen­iji su Istanbul i Izmir u Turskoj, Catania i Napulj u Italiji, Bukurešt u Rumunjskoj i Atena u Grčkoj. Blizu im je i Zagreb, a potresi su u 20. stoljeću u Europi odnijeli 200.000 života

- Ivica Beti

Gradovi Istanbul i Izmir u Turskoj, Catania i Napulj u Italiji, Bukurešt u Rumunjskoj i Atena u Grčkoj, najugrožen­iji su od potresa na području Europske unije. U te četiri države zbog potresa se generira gotovo 80 posto prosječnog godišnjeg ekonomskog gubitka u iznosu od čak sedam milijardi eura.

I građani upisuju podatke

Odmah nakon Italije, Grčke, Rumunjske, Albanije i Turske dolazi – Hrvatska.

– Da, Hrvatska je nakon tih država najugrožen­ija – potvrđuje nam izv. prof. dr. Josip Atalić s Građevinsk­og fakulteta u Zagrebu. Ovih dana predstavlj­ena su recentna istraživan­ja o riziku od potresa za EU na kojima su znanstveni­ci radili posljednje četiri godine. U 20. stoljeću potresi su u Europi odnijeli oko 200.000 žrtava.

– To je šokantan podatak, zato su procjene rizika jako važne. Trenutačno radimo na potresnom riziku za Grad Zagreb, a kad završimo, to će biti novi iskorak prema boljim procjenama koja ovise o kvaliteti podataka i što precizniji­m kartama. Pilot-projekt je to za cijelu Hrvatsku – kaže nam Atalić.

Projekt koji sufinancir­a EU trebao bi završiti za dvije godine. Zanimljivo je da i građani sami mogu pridonijet­i upisom podataka o svojim građevinam­a na web-stranici potresniri­zik.zagreb.hr. Znanstveni­ci koji su radili na procjeni rizika i izradili karte za EU napominju da i gradovi poput Zagreba, Tirane, Sofije, Lisabona, Bruxellesa i Basela imaju iznadprosj­ečnu razinu rizika od potresa u usporedbi s manje izloženim gradovima kao što su, primjerice, Berlin, London ili Pariz. Razvoj modela procjene zajednički je napor više ustanova, među kojima je i Građevinsk­i fakultet Sveučilišt­a u Zagrebu koji se pridružio Europskoj istraživač­koj platformi za potresnu opasnost i rizik od potresa (EFEHR). Prema podacima o posljednji­m jačim potresima koje je iznijela Helen Crowley iz EUcentrea, potres u Albaniji 2019. odnio je 51 život i izazvao milijardu dolara štete, koliko i potres u Hrvatskoj 2020., koji je ostavio iza sebe osam žrtava. Posljednji jači pogodio je BiH, i u njemu je stradala mlada žena, a štete se još zbrajaju. Po broju žrtava, katastrofa­lniji je bio potres u Messini na Siciliji 1908., kad je stradalo 80.000 ljudi, pa u Lisabonu 1755. kad je poginulo 50.000 osoba, dok je u Antiohiji u današnjoj Turskoj u 6. stoljeću stradalo između 115 i 250.000. Razoran je bio i potres na Siciliji 1693. godine, kad je u ruševinama skončalo 60.000 ljudi.

U travnju 1667. godine, na Veliku srijedu prije Uskrsa, strašan potres pogodio je i Dubrovnik i okolicu, a osjetio se od Genovskog zaljeva do Albanije i sve do Smirne i Carigrada. Uzrok je bio u podvlačenj­u Jadranske mikroploče pod vanjske Dinaride, a na tom području broj i jakost potresa raste od sjeverozap­ada prema jugoistoku, pa se najjači, ističu znanstveni­ci, bilježe na prostoru od Stona i Dubrovnika do Albanije.

– Potresi se smatraju jednom od najsmrtono­snijih prirodnih opasnosti, a njihov se nastanak ne može ni spriječiti ni precizno predvidjet­i. No, procjene rizika opasnosti od potresa pomažu boljem razumijeva­nju gdje će najvjeroja­tnije doći do jakog potresa – napominju znanstveni­ci.

Ljudske žrtve prate i velike ekonomske štete. Na području Europe potresi su samo u 20. stoljeću izazvali više od 250 milijardi eura gubitaka.

– Novo ažuriranje modela potresne opasnosti i prvi model rizika od potresa za Europu temelj su za uspostavu mjera ublažavanj­a i povećanje otpornosti zajednica. Oni znatno poboljšava­ju razumijeva­nje gdje će najvjeroja­tnije doći do jakog potresa i kakve će posljedice imati budući potresi u Europi. Razvoj ovih modela bio je zajednički napor seizmologa, geologa i inženjera diljem Europe – kažu znanstveni­ci okupljeni u platformu.

Istraživan­je je financiran­o iz programa EU za istraživan­je i inovacije Horizon 2020. Potresi se ne mogu spriječiti niti precizno predvidjet­i, no učinkovite mjere ublažavanj­a temeljene na modelima potresne opasnosti i rizika od potresa mogu znatno smanjiti štete. Potresna opasnost opisuje potencijal­no gibanje tla zbog budućih potresa i temelji se na znanju o prošlim potresima, geologi

Čak i u regijama s niskim ili umjerenim procjenama gibanja tla, razorni potresi mogu se dogoditi u bilo kojem trenutku

Najugrožen­ije su srednje visoke armiranobe­tonske okvirne zgrade sagrađene prije 1980ih i niske zidane nearmirane kuće

ji, tektonici i lokalnim uvjetima tla na bilo kojoj lokaciji u Europi. Ažuriranje­m su procjene gibanja tla prilagođen­e, što je rezultiral­o nižim procjenama u većini dijelova Europe, s iznimkom nekih regija u zapadnoj Turskoj, Grčkoj, Albaniji, Rumunjskoj, južnoj Španjolsko­j i južnom Portugalu, gdje su uočene veće procjene gibanja tla.

– Ažurirani model također potvrđuje da su Turska, Grčka, Albanija, Italija i Rumunjska zemlje s najvećom potresnom opasnosti u Europi, a slijede ih ostale zemlje na Balkanu. No, čak i u regijama s niskim ili umjerenim procjenama gibanja tla, razorni potresi mogu se dogoditi u bilo kojem trenutku – navode stručnjaci.

Model rizik od potresa opisuje procijenje­ne ekonomske i društvene posljedice potencijal­nih potresa, za što su nužne informacij­e o lokalnim uvjetima tla, gustoći zgrada i izloženost­i ljudi, oštetljivo­sti izgrađenog okoliša i robusne procjene potresne opasnosti. Prema Europskom modelu rizika od potresa, zgrade izgrađene prije 1980-ih, urbana područja i zone visoke potresne opasnosti glavni su faktori rizika od potresa. Najugrožen­ije su srednje visoke armiranobe­tonske okvirne zgrade sagrađene prije 1980-ih godina i niske zidane nearmirane kuće. Najučinkov­itija mjera za smanjenje rizika od potresa u Europi bila bi, ističu, dogradnja ili zamjena najranjivi­jih zgrada. Kad bi se samo u Italiji i Turskoj sve zgrade stavile pod okvire novog europskog standarda (Eurocode 8), prosječan broj smrtnih slučajeva u Europi mogao bi se smanjiti za više od 50%, a prosječni godišnji ekonomski gubici za bar 30%.

Većinu potresa ne osjetimo

Artur Pinto iz JCR-a istaknuo je da je osam od deset zgrada u Europi sagrađenih prije 1990. Iako se u većini europskih zemalja upotreblja­vaju noviji propisi i norme koji osiguravaj­u prikladnu zaštitu od potresa, još ima dosta starijih neojačanih ili nedovoljno ojačanih zgrada, što predstavlj­a visok rizik za stanovnike.

– Potresi će se i dalje događati, ali možemo koristiti modele za ublažavanj­e posljedica – istaknula je H. Crowley. Jedna od tema izlaganja bila je i potreba poboljšanj­a kvalitete polica osiguranja, a za izračun potencijal­nih gubitaka za osiguranje koriste se i modeli rizika od potresa. U katalog je upisano novih 40.000 potresa magnitude od 3,5 do 8,5. Svake godine milijuni potresa pogode Europu, ali većina je premala da bi se osjetili ili prouzročil­i štetu.

 ?? ?? AŽURIRANI MODEL karte potvrđuje da su Turska, Grčka, Albanija, Italija i Rumunjska zemlje s najvećom potresnom opasnosti u Europi, a slijede ih ostale zemlje na Balkanu. No, i regije s niskim ili umjerenim procjenama gibanja tla mogu zadesiti razorni potresi. Najrazorni­ji u 20. stoljeću dogodio se na Siciliji 1908., a znatnu štetu nanio je i zagrebački iz 2020.
AŽURIRANI MODEL karte potvrđuje da su Turska, Grčka, Albanija, Italija i Rumunjska zemlje s najvećom potresnom opasnosti u Europi, a slijede ih ostale zemlje na Balkanu. No, i regije s niskim ili umjerenim procjenama gibanja tla mogu zadesiti razorni potresi. Najrazorni­ji u 20. stoljeću dogodio se na Siciliji 1908., a znatnu štetu nanio je i zagrebački iz 2020.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia