Večernji list - Hrvatska

Plug-in francuzu komfor je primaran

Hibridni pogon novog Peugeota 308 savršeno se uklopio u vizualno i tehnološko uzdizanje kompakta na višu razinu

- Sandra Mikulčić

Nova generacija francuskog kompakta, novi Peugeot 308, nedavno je stigao na hrvatsko tržište, a mi smo ga isprobali u reprezenta­tivnoj Hybrid 180 e-EAT8 GT izvedbi. Iza te se oznake krije najraskošn­ije opremljen plug-in hibrid sa 180 konjskih snaga iz PureTech motora koji radi uz električni motor od 81 kW. Uz taj punjivi hibrid s cijenom od 324.400 kn (340.914 kn s dodatnom opremom) u ponudi je i snažniji, s 225 konja.

8-stupanjski automatik

Baterija mu je kapaciteta 12,4 kWh, a doseg pri isključivo električno­j vožnji iznosi 73 kilometra. Hibridni Peugeot 308 preko wall boxa napuni se za sat i 55 minuta, preko obične kućne utičnice za oko sedam sati.

Hibridni pogon znači i serijski automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa. Radi gotoCIJENE nove 308-ice kreću od 182.990 kuna, za benzinsku izvedbu Active Business PureTech 110 vo neprimjetn­o i podiže razinu komfora u vožnji, kojem doprinose i odlična sjedala te vrhunska zvučna izolacija. Vozačima koji udobnost stavljaju za nijansu ispred dinamike svidjet će se i nešto mekši ovjes. Snage nam, naravno, nije nedostajal­o. Ubrzanja su odlična, ovaj hibrid agilan je i upravljiv. Snaga se prenosi na prednju osovinu. Driver sport sustav omogućava i dinamične opcije vozila, odnosno promjenu odziva papučice gasa i upravljača te personaliz­iranje instrument ploče.

Aktivni nadzor prometa

Nova 308-ica ima najmoderni­je sustave za pomoć u vožnji, mnogi stižu već u početnoj opremi

Nova generacija Peugeotova kompakta odlikuje se upečatljiv­im dizajnom sa snažnim primjesama luksuza. U putničkoj kabini primjetno je povećanje raspoloživ­og prostora, što se može zahvaliti i presloženi­m dimenzijam­a. Novitet je od prethodnik­a 11 centimetar­a duži (436 cm) i dva centimetra niži (144 cm). Razmak među osovinama mu je 5,5 cm veći (267,5 cm), a u prtljažnik prima 412 do 1323 litre.

Korišteni materijali su kvalitetni­ji, ergonomija bolja. Novi Peugeot i-Cockpit izgleda još modernije. Dorađen je te sada sadrži i-Connect Advanced, intuitivan, povezan i napredan multimedij­ski sustav. Ekran na dodir reagira brzo, prikaz je jasan, slika sa stražnje kamere kristalno čista. Peugeotova 10-inčna digitalna instrument­na ploča dio je već i osnovnog paketa opreme.

Mnogi sustavi za pomoć u vožnji dolaze serijski već od početne razine, a bogata GT oprema ima ih gotovo sve. Valja spomenuti aktivni nadzor mrtvog kuta i prometa straga, aktivni tempomat, kameru za vožnju unatrag, pomoć pri parkiranju s vidnim poljem od 360 stupnjeva, automatsko kočenje u slučaju opasnosti, pomoć pri zadržavanj­u u voznoj traci, full LED Matrix automatska svjetla, i-Cockpit s 10” 3D digitalnom instrument­nom pločom, automatski dvozonski klima-uređaj, parkirne senzore, audio sustav s

• 10” HD dodirnim zaslonom.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia