Večernji list - Hrvatska

Mercedesov­a prva električna limuzina aerodinami­čki je rekorder

Mercedes EQS u Hrvatskoj kreće od 802.000 kuna, manju bateriju nitko ne traži

-

Mercedesov­a prva električna limuzina, model EQS, stigla je u Hrvatsku. Odnosno, stigli su prvi primjerci modela na svjetskoj sceni predstavlj­enog prije nešto više od godine dana. Prodano ih je 13, a na sada naručene primjerke čeka se sedam mjeseci. Početna cijena iznosi 802.122 kune, no početnu izvedbu malo tko traži. Kupci ovakvih modela žele one (još) bogatije. Također, početna cijena vrijedi za slabiju izvedbu EQS 350 sa stražnjim pogonom i manjom baterijom (90,6 kWh) koja također nije tražena roba pa će i nestati iz ponude. Ostat će samo veća baterija (107,8 kWh), uz koju ide od 333 do 761 KS (AMG Dynamic paket), a birati se može i pogon na sva četiri kotača. Veća baterija jamči doseg do 770 kilometara. Za 80 posto napunjenos­ti treba 30 minuta, a 15 minuta dopunjavan­ja bit će dostatno za još 300 km dosega. EQS 450+ stoji 880.104 kn. Trenutačno vrijedi EQ bonus proizvođač­a u vrijednost­i od 28.000 kn, a očekuje se i državni poticaj od 70.000 kn.

EQS donosi 350 senzora i umjetnu inteligenc­iju, a iznimno je upečatljiv i Hyperscree­n. Ovo najveće korisničko sučelje, otporno na grebanje, na početni ekran stavlja informacij­e koje vozač najčešće traži. Nadalje, EQS je u stanju detektirat­i mikrosan vozača. Pokušat će ga probuditi, a ako ne uspije onda se zaustavlja. Njegov Drive pilot specificir­an je za 3. razinu autonomne vožnje. Kod EQS-a zakretanje stražnjih kotača iznosi 4,5 stupnjeva, ali to se može povećati do 10 stupnjeva.

Ovdje forma slijedi funkciju, sve je podređeno aerodinami­ci koja bilježi svjetski rekord: cW 0,20. Cilj je bio stvoriti najučinkov­itiji mogući luksuzni automobil.

 ?? ?? EQS je prvi potpuno električni Mercedes nastao na platformi srednje luksuzne klase za električna vozila
EQS je prvi potpuno električni Mercedes nastao na platformi srednje luksuzne klase za električna vozila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia