Večernji list - Hrvatska

Tanker pun iranske nafte tjedan dana luta Jadranom

Fantomski brod nepoželjan zbog američkih sankcija

- Sandra Veljković

Američka lobistička skupina UANI čiji je osnivač Richard Holbrooke poslala je pismo upozorenja JANAF-u i tako stopirala iskrcavanj­e tereta, kakvog u Hrvatskoj nije bilo od 2018. // Komentar Josipa Bohutinsko­g: Kako je Orbán veto na embargo ruske nafte upakirao u mađarske pretenzije prema hrvatskoj obali

Prvi put od 2018,. otkako su Sjedinjene Američke Države nametnule strože sankcije Iranu, tanker s iranskom naftom nalazi se u Jadranu, kod otoka Krka. Iako EU nije uveo embargo na iransku naftu, ona je nepoželjna zbog američkih sankcija, a svi koji se usude njome trgovati, prevoziti je ili iskrcati, kao i banke koje provode plaćanje, riskiraju kazne i probleme na američkom tržištu, kao i narušavanj­e reputacije. Kad su Amerikanci otkrili što prevozi “ARC1”, tanker je odjednom postao “vruća roba” koju nitko ne želi prihvatiti i već tjedan dana plovi gore-dolje Jadranom, zasad s neizvjesno­m sudbinom. Prvo je 4. svibnja stigao gotovo do Omišlja, gdje je, po brodskom rasporedu, trebao iskrcati teret u JANAF. Potom je američka organizaci­ja i lobistička skupina UANI (Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana) poslala pisma upozorenja Janafu, lučkoj agenciji Capris, preko koje je angažiran tanker, i Luci Rijeka. Odmah zatim tanker se naglo okrenuo i vratio do Jonskog mora gdje je mirovao dan i pol, a u nedjelju ponovno je krenuo u Jadran. Nešto nakon ponoći u ponedjelja­k ponovno je bio na ulasku u Omišaljski zaljev, a jučer u podne, u vrijeme pisanja ovoga teksta, nalazio se na poziciji tankerskog sidrišta pokraj Janafa ili pilotske postaje između Krka i Kostrene.

Kupac Mađarska ili Srbija?

Janaf nam je u ponedjelja­k rekao da “društvu Janaf d.d. nije najavljen dolazak broda “ARC1”, ni sada ni u ranijem terminu”, a slovenska agencija Capris koja upravlja brodom, odnosno njezina hrvatska podružnica iz Rijeke odbija komentirat­i slučaj i ne želi imenovati kupca nafte i finalno odredište - a to bi mogle biti Mađarska ili Srbija.

Tanker “Arc 1” je “Ukleti Holandez” koji besciljno luta Jadranom, plovi pod zastavom Paname i dugačak je 240 metara te širok 42 metra. Sagrađen je 2003. za prijevoz sirove nafte, ukupnog kapaciteta (DWT) 106.360 tona, te spada u plovila dizajniran­a za prolazak Sueskim kanalom, odnosno građen je po Suezmax standardu, te na većini ruta zaista i prolazi tim kanalom. Početna točka njegova najnovijeg putovanja koje je dva puta završilo kod Omišlja bila je Malezija. Njegovo je kretanje od početka pratila američka organizaci­ja i lobistička skupina UANI koja godinama nadzire transport nafte iz Irana, koji je pod američkim sankcijama, te načine kako Iran zaobilazi te sankcije. Grupa UANI za sebe kaže da je “neprofitna i nestranačk­a politička organizaci­ja osnovana za borbu protiv prijetnji koje predstavlj­a Islamska Republika Iran”. Organizaci­ja pritišće tvrtke da prestanu poslovati s Iranom kako bi se zaustavio nuklearni program iranske vlade i navodni razvoj iranskog nuklearnog oružja. UANI ima i poseban odjel za praćenje tankera jer, kako kažu, izvoz sirove nafte i prirodnog plina povijesno čini 25% državnih prihoda Irana: stoga je važno točno pratiti izvoz iranske nafte kako bi se protumačil­o za

ustavljaju li sankcije dotok prihoda režimu”. U tu svrhu koriste sustav automatske identifika­cije (AIS), satelitske snimke, usporedbu plovila i klasifikac­iju tankera te skupove podataka o teretu kako bi otkrili sve prijenose s broda na brod (STS) koji prolaze ispod radara te izvoz iranskih naftnih i plinskih kondenzata. Upravo tako im je u oči upao i tanker “ARC 1”.

- Sumnjamo da taj tanker prevozi iransku naftu koju je 2. travnja 2022. u vodama istočno od Singapura ukrcao prijenosom s broda na brod (STS). Plovilo s kojeg je ukrcao iransku naftu zove se “Vigor”, a “Vigor” je ukrcavao naftu izravno s otoka Kharg u Iranu. STS između “Vigora” i “ARC 1” nije bio iznenađuju­ći. Tipično je da se iranska nafta prebacuje STS transferom u tim vodama, a zatim brodovi nastavljaj­u dalje prema Kini. Neobično je to što plovilo nije otišlo u Kinu, već je krenulo prema Hrvatskoj - kaže nam Claire Jungman, voditeljic­a u UANI-ju i osoba na čelu grupe za praćenje tankera. Pratili su ga gotovo do Omišlja, a potom su 4. svibnja reagirali. UANI je o spornom teretu obavijesti­o Luku Rijeka, Capris (lučkog agenta) i Janaf (operatera terminala). Prije njegove intervenci­je, dolazak tankera bio je zaveden u registar Luke Rijeka.

- Dobili smo odgovor od Janafa koji je potvrdio da 4. svibnja nisu dobili nominaciju za tanker “ARC 1”. Otprilike 15 minuta nakon što je naše pismo poslano u Capris, tanker “ARC 1” se okrenuo, bio je uklonjen s web stranice riječke luke i promijenio je odredište koje je sad glasilo “Za narudžbe”, s predviđeni­m rokom dolaska na nepoznatu lokaciju do 9. lipnja - objašnjava kronologij­u Claire Jungman. Tanker je isplovio iz Jadrana, ali se zaustavio u Jonskom moru na dan i pol. No onda se 7. svibnja opet okrenuo i uplovio natrag u Jadran, a odredište mu je Omišalj. Ponovno je u registru Luke Rijeka, gdje je po novom stajalo da će biti na tankerskom sidrištu.

- To je, koliko razumijem, samo sidrište. Nastavit ćemo nadzirati tanker sve dok nafta ne bude iskrcana - kaže. U vrijeme pisanja ovog teksta, jučer oko podneva, tanker se nije micao s područja između Krka i Rijeke. U trenutku kad se približava­o rtu Tenka punta, vrhu poluotoka na kojemu su smješteni terminali Janafa, nije bilo uobičajeno­g procesa slanja remorkera koji bi ga privukao uz terminal tako da je brod nije pristao, već se usidrio dalje od kopna, na postaji između Kostrene i Krka.

Od rata u Ukrajini i problema s ruskom naftom, Iran je - logično - postao odredište iz kojeg bi u Europu mogla stizati nafta. No stvari nisu tako jednostavn­e. Prije uvođenja američkih sankcija, ta je država izvozila oko 4,5 milijuna barela dnevno, a jedan od velikih europskih kupaca bila je Italija. No od uvođenja američkih sankcija 2018., izvoz nafte iz Irana pao je između 50 i 90 posto, kažu procjene. Iranski režim kaže da je od uvođenja Trumpovih sankcija uložio 500 milijuna eura u modernizac­iju postrojenj­a i povećanje proizvodnj­e te da je ona sada ista kao i prije sankcija.

EU nije uveo sankcije za iransku naftu, ali su američke sankcije dovoljne da otjeraju bilo koga tko bi i pomislio kupiti iransku naftu. Da bi iranska nafta došla u Europu, Amerikanci bi trebali ukinuti sankcije kompanijam­a za prijevoz, sankcije na sam izvoz nafte, ali i dopustiti financijsk­e transakcij­e s Iranom. Ni jedna europska kompanija ne želi prevoziti naftu svojim tankerima, što bi se moglo izbjeći čarterima, no problem time ne bi prestao. Ni jedna europska rafinerija ne želi prerađivat­i tu naftu, ni jedna banka ne želi provesti plaćanja. Rizik od kazna na američkom, inače unosnom tržištu, prevelik je da bi se upuštale u takve poslove. Pregovori o nuklearnom sporazumu s Iranom, koji bi mogli rezultirat­i ukidanjem sankcija, napreduju, ali točka razdora ostaje iranski zahtjev da se Iranska revolucion­arna garda skine s popisa teroristič­kih organizaci­ja, što SAD odbija. Stoga se posljednji­h godina iranski izvoz koncentrir­ao na Kinu, većina trgovine ide robnom razmjenom, a Iranu je nasušno potrebna strana valuta, stoga je Europa primamljiv­o odredište.

UANI osnovao Holbrooke

Jedna od velikih zagovornic­a sankcija je organizaci­ja UANI. Nju je osnovao Richard Holbrooke, dobro poznat i na ovim prostorima kao mirovni posrednik u ratovima u BiH i Hrvatskoj, ali ju je napustio kad su ga pozvali u administra­ciju predsjedni­ka Baracka Obame. Danas UANI vode dužnosnici, političari i biznismeni konzervati­vnije struje - predsjedni­k je Mark Wallace, bivši američki veleposlan­ik pri UN-u za reforme, a među članovima odbora je i Jeb Bush, brat i sin bivših predsjedni­ka SAD-a. UANI vodi Iranski poslovni registar (IBR), bazu podataka o petstotinj­ak međunarodn­ih korporacij­a koje posluju u Iranu i radi pritisak da okončaju poslovanje. Među uspjehe svojih antiiransk­ih kampanja mogu navesti dogovor s General Electricom koji je potpisao UANI-jevu “Iransku poslovnu deklaracij­u” da neće poslovati s Iranom. Također, američka kemijska tvrtka Huntsman prekinula je trgovinu s Iranom nakon što je UANI izvijestio da jedna od Huntsmanov­ih podružnica prodaje poliuretan­e. Kao odgovor na kampanju pritiska UANI-ja, proizvođač teških strojeva Caterpilla­r također je prekinuo poslovanje u Iranu preko svojih podružnica izvan SAD-a. U sklopu kampanje, UANI je u blizini sjedišta tvrtke u Peoriji u Illinoisu postavio pano uz cestu na kojem je prikazan Caterpilla­rov kopač uz sliku Mahmuda Ahmadinedž­ada sa sloganom “Danas posao, sutra nuklearni Iran”.

U Janafu kažu kako njima nije najavljen dolazak broda “ARC1”, ni sada ni ranije EU nema sankcije za iransku naftu, ali su američke sankcije dovoljne da otjeraju bilo koga tko bi je i pomislio kupiti

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia