Večernji list - Hrvatska

Orban svojata naše more da bi zamaglio svoje osobne interese s ruskom naftom

- Josip Bohutinski

U priči su se opet pojavile ideje o Velikoj Mađarskoj, žaljenje za izlaskom na more, pa sad diplomacij­a rješava te Orbanove pretenzije

Od novog paketa sankcija koje EU namjerava uvesti Rusiji zbog rata u Ukrajini, prema svemu sudeći, zasad neće biti ništa. A glavni krivac za to je mađarski premijer Viktor Orbán koji se svim silama trudi izbjeći embargo na uvoz ruske nafte u EU, što je dio tog paketa sankcija. Kako bi nagovorili Orbána da pristane na taj embargo, angažirali su se svi čelnici EU i većine njezinih članica koji zagovaraju taj potez prema Moskvi, nudeći pritom popuste Mađarskoj poput prijelazno­g razdoblja za prekid uvoza ruske nafte od čak nekoliko godina. Čak je i predsjedni­ca Europske komisije Ursula von der Leyen pohodila Budimpeštu ne bi li nagovorila Orbána da Mađarska pristane na embargo i ne kupuje više naftu do Rusije.

Iako je Von der Leyen izjavila da je u tom nagovaranj­u Orbána došlo do nekog malog pomaka, teško da će doći do velikog preokreta u cijeloj toj priči. A u tu priču uključene su ponovno ideje o velikoj Mađarskoj i žaljenje za gubitkom izlaska na more, pa se sad aktivirala i diplomacij­a kako bi se raščistile te očite Orbánove pretenzije prema hrvatskoj obali i moru.

Mađarski argumenti, kad se vratimo na samu bit stvari zašto Mađarska ne želi uvesti embargo na rusku naftu, svode se na to da alternativ­ni pravac dobave tog energenta preko Hrvatske - Jadranski naftovod - nema dovoljno kapaciteta da nadomjesti naftu koja u MOL-ove rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj dolazi naftovodim­a iz Rusije. A to nije točno, Mađarska ne bi imala nikakvih problema s opskrbom naftom kad bi se odrekla ruske nafte i odlučila je nabavljati preko hrvatskog Janafa. No, iza sveg tog opiranja embargu izgleda da ipak stoje prvenstven­o osobni interesi Orbána i njegova užeg kruga. Zapakirani u nacionaliz­am, kako to obično biva.

U EU je postignut gotovo konsenzus za embargo, za to je razrađen i plan u kojem vremenskom razdoblju i kako će se ta nafta nadomjesti­ti. A da EU prekine kupovati rusku naftu bio bi to za Putina golem udarac, što Orbán pod svaku cijelu želi izbjeći. Stoga je legitimno pitanje kakve ti ljudi imaju “dealove” s Rusima o nabavi nafte i koje osobne koristi od toga imaju. Pitanje je što je to ruski predsjedni­k Vladimir Putin ponudio ili dao Orbánu i ekipi da ga tako grozničavo

• zasad spašavaju od embarga.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia