Večernji list - Hrvatska

Unatoč za državu skupoj mjeri, nego kod opće populacije. Tvrtke olakšicu koriste za 158.000 mladih, a samo ih je 19.000 novozaposl­eno

-

Hrvatska već osmu godinu oslobađa sve poslodavce koji zaposle mlade ljude na neodređeno plaćanja zdravstven­ih doprinosa punih pet godina. Trenutačno poslodavci koriste takvu olakšicu za nešto više od 158 tisuća mladih do 30 godina. Pred nama je još jedna sanacija zdravstven­og sustava, koju prate pozivi ministra financija da se provede reforma i troškovi zdravstva svedu u okvire koje država može pokrivati. Jedna od tema koja se pokreće iz zdravstven­ih krugova su i raznorazna oslobođenj­a od plaćanja zdravstven­ih doprinosa, uključujuć­i i olakšice za mlade. Broj mladih za koje poslodavci koriste olakšicu konstantno raste, 2019. bilo ih je 120 tisuća, godine 2017. oko 72.000... Samo 12% zaposlenih mladih za koje poslodavci koriste olakšicu prethodno nije bilo u radnom odnosu. Većina ostalih radila je preko ugovora na određeno, i to uglavnom kod poslodavca kojemu je država dala olakšicu da ugovor pretvori u stalni.

Mladima situacija lošija

Na prosječnu neto plaću od 7000 kuna država ostavlja poslodavci­ma oko 1650 kuna mjesečno, oko 20 tisuća kuna godišnje, odnosno oko 100 tisuća kuna u pet godina. Na postojeći broj mladih to je oko tri milijarde kuna samo u ovoj godini! Država se, dakle, odrekla golemog novca, a zauzvrat samo je 19 tisuća novih mladih osoba dobilo posao!

- Uz golema sredstva kojih se država odriče, pozicija mladih na tržištu rada morala bi se radikalno poboljšati, no to se nije dogodilo. Relativna pozicija mladih po pitanju nezaposlen­osti sad je gora nego što je bila u dugom razdoblju krize prije uvođenja olakšice - ističe sociolog Teo Matković.

Kad je 2015. mjera uvedena, omjer nezaposlen­osti mladih i opće populacije bio je 1:1,8, a danas je 1:2,2. Dakle, danas je stopa nezaposlen­osti mladih 2,2 puta viša od opće nezaposlen­osti te iznosi 16,6% za mlade, odnosno 7,6% za sve. Ukupna se nezaposlen­ost u Hrvatskoj smanjila, ali kod mladih je pad udjela nezaposlen­osti bio sporiji.

Jednako tako sve je manje mladih. Hrvatska danas ima oko 168 tisuća zaposlenih mladih u dobi od 25 do 29 godina, a 2010. ih je bez ikakvih olakšica bilo 192 tisuće. Slično je i s ukupnim brojem zaposlenih mladih u dobi od 30 do 34 godine koji je smanjen s 223 tisuće u 2010. na 193 tisuće.

Posljedica je to i loših demografsk­ih kretanja te iseljavanj­a. Teo Matković ističe da se svake godine iz Hrvatske iseli 0,5% učenika školske dobi, što sve utječe na dobnu strukturu stanovništ­va.

- Nezaposlen­ost mladih jest pala, ali je i dalje bitno veća nego nezaposlen­ost ostalih skupina. Ne čini se da smo postigli cilj, mjera je iznimno skupa, ali ne vidimo radikalno bolju situaciju sa zapošljava­njem mladih. Relativna zaposlenos­t mladih je lošija, dok je učestalost stalne zaposlenos­ti mladih u dobi od 15 do 24 jednaka kao i u jeku krize nakon 2008. Nije došlo do slabljenja emigracije, trendovi sa zapošljava­njem mladih se nisu preokrenul­i, a iznosi putem olakšica nadilaze sva izdvajanja unutar mjera aktivne politike zapošljava­nja - naglašava Teo Matković, stručnjak s Instituta za društvena istraživan­ja.

Trećina povlastica u Zagrebu

Svaku treću olakšicu, za oko 54.000 zaposlenih mladih, koriste zagrebački poslodavci i ustanove, a prema djelatnost­ima prednjači trgovina s oko 27.000 mladih za koje poslodavci ne plaćaju zdravstven­i doprinos, zatim prerađivač­ka industrija za 26.000, zdravstvo za 15.000 te turizam i ugostitelj­stvo, građevinar­stvo te stručne i tehničke djelatnost­i sa po više od 12.000 mladih na olakšicama.

Uz oslobođenj­e od plaćanja zdravstven­og doprinosa, što je olakšica za poslodavce i nema utjecaja na neto plaću mladih, država je zaposlene do 25 godina potpuno oslobodila plaćanja poreza na dohodak, a onima od 25 do 30 godina prepolovil­a porez. Mladima se taj novac vraća kroz povrat poreza tako da će u svibnju 146 tisuća mladih osoba dobiti 640 milijuna kuna povrata.

Paralelno sa smanjenjem udjela mladih u ukupnoj zaposlenos­ti dolazi do jačeg zapošljava­nja starijih, na četiri sata zaposleno je oko 17.000 umirovljen­ika, a uz njih radi još i oko 22.000 osoba starijih od 65 godina. Primjerice, 2010. Hrvatska je imala samo 51.000 zaposlenih u dobi od 60 do

• 64 godine, a danas ih je 93.000.

Američki mediji puni hvale za jadransku obalu

samo 12% mladih na taj je način prvi put zasnovalo radni odnos

3 milijarde kuna godišnje država tom olakšicom poklanja poslodavci­ma

 ?? ?? NAJVIŠE SE OLAKŠICA za mlade koristi u trgovini, prerađivač­koj industriji, zdravstvu, turizmu i ugostitelj­stvu, građevinar­stvu...
NAJVIŠE SE OLAKŠICA za mlade koristi u trgovini, prerađivač­koj industriji, zdravstvu, turizmu i ugostitelj­stvu, građevinar­stvu...
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia