Večernji list - Hrvatska

Pneumokokn­im cjepivom zaštićeno samo 5% rizičnih

Opasna upala pluća

-

Pneumokokn­a bolest može znatno utjecati na pogoršanje kronične bolesti, a posebno su ugrožene osobe s dijabeteso­m, astmom, KOPB-om i kardiovask­ularnim bolestima. Odrasli koji prežive pneumokokn­u upalu pluća imaju i dalje povećan rizik za smrtni ishod tijekom pet godina ili dulje, a dio pacijenata nakon preboljele upale pluća ne uspije se više vratiti u prijašnje stanje i može imati smanjenu kvalitetu života, istaknuto je jučer na panelu o pneumokokn­oj bolesti. Cijepljeno­st pneumokokn­im cjepivom u RH je samo 5% kod te populacije. - Procjenjuj­e se da 39% (295.867) starijih od 65 godina ima barem jednu kroničnu bolest koja ih dovodi u povećani rizik od pneumokokn­e bolesti. Uz to je u populaciji od 18 do 64 godine 19% (518.396) onih s barem jednom kroničnom bolešću - kazao je dr. Miroslav Venus, predsjedni­k Hrvatskog epidemiolo­škog društva. Pneumokok se prenosi dodirom i kapljično, pri čemu prvo dolazi do infekcije sluznica gornjeg dijela dišnog sustava, odakle se može proširiti u druge organe uzrokujući blaže upale poput upale uha, sinusa i bronhitisa ili pak teške upale pluća, meningitis i bakterijsk­u sepsu. Kod osoba koje boluju od astme ili KOPB-a, kardiovask­ularne bolesti ili dijabetesa izazivaju znatno pogoršanje bolesti.

- Gotovo 1,2 milijuna smrtnih slučajeva godišnje u svijetu povezano je s pneumokokn­om upalom pluća, a dobar dio pacijenata nakon upale pluća ne uspije se više vratiti u prijašnje stanje i može imati smanjenu kvalitetu života nekoliko mjeseci ili godina rekla je prof. Gordana Pavliša, voditeljic­a Odjela intenzivne i postintenz­ivne skrbi Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

 ?? ?? PROF. DR. GORDANA PAVLIŠA, voditeljic­a Odjela intenzivne i postintenz­ivne skrbi Klinike za plućne bolesti Jordanovac
PROF. DR. GORDANA PAVLIŠA, voditeljic­a Odjela intenzivne i postintenz­ivne skrbi Klinike za plućne bolesti Jordanovac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia