Večernji list - Hrvatska

Negativna geografija: Orban ucjenjuje s embargom jer želi Rijeku

Mađarski premijer pokušava prodati Europskoj uniji priču da njegova zemlja nema alternativ­ni pravac, iako ga ima, i da Molove rafinerije ne mogu lako prijeći na preradu neruske nafte

- Tomislav Krasnec

Ako se zatvori Družba, Adria, odnosno Jadranski naftovod (Janaf), postaje ključni alternativ­ni pravac za srednju Europu - najavili smo, u jednom izvještaju, još prije gotovo dva mjeseca, kad smo prvi put u kuloarima u Bruxellesu čuli da se o toj mogućnosti govori.

Ta mogućnost zatvaranja Družbe, naftovoda koji iz smjera Rusije dovodi rusku naftu u srednju Europu, sada je zaista i na stolu, u obliku prijedloga Europske komisije o postupnoj obustavi uvoza ruske nafte u Europski uniju u roku od šest mjeseci, a naftnih derivata iz Rusije do kraja ove godine. No, za usvajanje prijedloga potrebna je jednoglasn­a podrška 27 država članica EU, a prijedlog blokira Mađarska, koju zasad ne zadovoljav­aju ni ponude da, uz Slovačku (gdje mađarski Mol također ima rafineriju), bude izuzeta od embarga do kraja 2024. godine.

Mađarski premijer Viktor Orban pokušava prodati ostatku Europske unije priču da njegova zemlja nema alternativ­ni pravac, iako ga ima, i da Molove rafinerije ne mogu lako prijeći na preradu neruske nafte, iako naftni stručnjaci s kojima razgovaram­o tvrde da mogu, a to svakako može i riječka rafinerija. Umjesto pozitivne geografije, Orban svojim Mađarima i svim Europljani­ma prodaje priču o negativnoj geografiji. I zasad se - nevjerojat­no, ali istinito - čini da mu to prolazi.

Negativna je geografija kad u radijskom intervju prošloga petka predsjedni­k mađarske vlade Viktor Orban govori da je pomorskim zemljama lakše prebroditi embargo na rusku naftu, a da je - pazi sad - Mađarima more “oduzeto” i “sada ga nemamo”. Vrlo nekorektno prema Hrvatskoj, ali zapravo nije začuđujuće ako znamo da Orban u svom uredu drži golemu kartu velike Mađarske u pred-trianonski zamišljeni­m granicama. A pozitivna geografija bila bi kad bi mađarski premijer uzimao u obzir činjenicu da Jadranski naftovod (Janaf) već 42 godine, od 1979., transporti­ra naftu iz pravca Omišlja preko Siska prema Bosni i Hercegovin­i, Srbiji i Mađarskoj. Tim alternativ­nim pravcem Adria služile su se - i u kontekstu zatvaranja Družbe zbog embarga na ruski plin mogu se još više služiti - rafinerije i u Mađarskoj, i u Slovačkoj, pa i u Češkoj.

Mađarski premijer i njegovi suradnici u vladi i Mol Grupi tu činjenicu, međutim, ignoriraju, umanjuju njezinu važnost, i od Budimpešte do Bruxellesa i Varšave prodaju priču o tome da, kao država bez izlaza na more, nemaju drugu opciju nego kupovati rusku naftu. A svi znaju da to nije istina. No, uspije li Orbanu prodati tu priču tako da dobije iznimno dugo izuzeće od naftnog embarga, i još k tome od Europske unije dobije milijarde eura na račun tvrdnje da Molove rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj zahtijevaj­u golema ulaganja da bi umjesto ruske nafte mogle prerađivat­i druge vrste nafte, bit će to nevjerojat­na privilegij­a za Mađarsku. Ustupak bez presedana, na štetu europskog jedinstva, na štetu svih drugih koji će morati podmetnuti leđa, a na korist

Mađarskoj. I Mol Grupi, koja će, prema riječima jednog budimpešta­nskog analitičar­a, zahvaljuju­ći privilegir­anoj poziciji biti jedan od najprofita­bilnijih rafinerija te veličine u Europi.

Vrlo je opravdan oprez i strah da Orban kroz energetsku politiku pokušava promijenit­i onu situaciju u kojoj tvrdi da je Mađarskoj nešto “oduzeto”. Kad kaže “sada ga nemamo”, misleći na izlaz na more, Orban vjerojatno u svojoj glavi tretira riječ “sada” kao ključnu riječ koju želi promijenit­i. Kad ne želi prigrliti Janaf kao alternativ­ni pravac za uvoz nafte, Orban vjerojatno to ne želi zbog toga što žali što Mađari ne kontrolira­ju taj dio hrvatske energetske infrastruk­ture. Da su je uspjeli nekako “oteti” (da upotrijebi­mo na trenutak Orbanov rječnik), onda bi im se ta infrastruk­tura jako sviđala i danas bila uzdizana u nebesa.

Hrvatska u ovim pregovorim­a o uvođenju embarga na rusku naftu, i u cijelom tom preslagiva­nju na energetsko­j karti Europe, ne smije ispasti naivna. Mora definirati i obraniti svoje nacionalne interese. Hrvatski nacionalni interes ne može biti samo podrubrika mađarskog nacionalno­g interesa, za koji se Orban očito bori rukama, nogama i zubima. Hrvatska mora izbjeći opasnost da našu vrijednu infrastruk­turu izbjegavaj­u praktički svi oni koji bi prirodno na nju trebali biti upućeni. Mora se izboriti za jaču ulogu jedine još uvijek aktivne rafinerije u Hrvatskoj, one u Rijeci.

Kad kaže “sada ga nemamo”, misleći na izlaz na more, Orban vjerojatno u svojoj glavi tretira riječ “sada” kao ključnu riječ koju želi promijenit­i

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia