Večernji list - Hrvatska

Možemo li komemorira­jući Bleiburg zauvijek pobjeći od epiteta bečkih konjušara?

Austrija je očitala lekciju Hrvatskoj i njenoj međunarodn­oj reputaciji o tome što znači obračun s ekstremist­ičkim i zločinački­m ideologija­ma, što znači funkcional­no pravosuđe i, uopće, pravna država

- Renata Rašović

Bečka škola, balkanski smjer - ovako glasi razmjerno duhovita narodna uzrečica koja se na ovim našim prostorima rabi u situacijam­a kakvog prometnog bisera koji parkirajuć­i zaboravi civilizira­na pravila ponašanja ili kada Novak Đoković sočno opsuje u Wimbledonu. Prva sljedeća prilika da Hrvati demonstrir­aju koju su to završili školu, a koji su zapravo pohađali smjer, stiže već ovog vikenda, kada se na tri lokacije u Hrvatskoj i Austriji obilježava masovni poratni zločin Titove armije pod okriljem Britanaca spram ostataka razbijene vojske NDH i civila, koji se mjeri u desecima, prema nekim tumačenjim­a, i stotinama tisuća duša.

U subotu 14. svibnja ovaj mučni i tužni događaj komemorira­t će se na zagrebačko­m Mirogoju i u Udbini, dok će u bleiburško­j crkvi ove godine tek šačica hrvatskih izaslanika nazočiti misi i položiti vijenac za žrtve. Ovakav scenarij nismo ispisali sami, taj scenarij ispisali su nam Austrijanc­i. Ovaj, za reputaciju Hrvatske nimalo ugodan progon s austrijsko­g teritorija, posljedica je akcije koja se pripremala još od jeseni 2017., u koju su bili uključene političke stranke, državno odvjetništ­vo, čak i Crkva u Austriji.

Prethodno su tamošnji mediji, a potom i austrijski zastupnici u Europskom parlamentu, i lijevi i desni, zatražili da se “zbog političke higijene” napokon zabrani taj najveći skup neonacista u Europi, kako bez dlake na jeziku nazvaše to svibanjsko okupljanje Hrvata u Austriji, za njima i brojni zapadni mediji. Zgražanje nad “ustaškim dernekom” koji se događao svakog svibnja na Bleiburgu ubrzo su materijali­zirali u zakonu kojim je austrijska vlada odlučila sve simbole nekadašnje­g hrvatskog marionetsk­og režima strpati u isti koš sa simbolima ISIL-a, al Kaide i sličnim teroristič­kim organizaci­jama.

Koga sada briga za dugu kolonu mahom dostojanst­venih hodočasnik­a kada su tu sliku godinama kvarili zlonamjern­i pojedinci? Prema podacima austrijske policije na Bleiburško­m polju se 2019., posljednje godine prije epidemije koronaviru­sa, okupilo gotovo 15 tisuća hodočasnik­a, a privedeno je šest ljudi. Od tog broja petorica su optužena. Gledano u postocima, prekršitel­ja ili provokator­a bilo je samo 0,042 posto. Je li to puno? Pita li se Austrijanc­e, i jedan je bio previše.

Stoga je austrijski pravosudni sustav na Bleiburg proteklih godina poslao jake snage svojih specijalni­h policijski­h postrojbi, Cobri, usto su zabranili i svako točenje alkohola, dopremili sve neophodno za prekršajno procesuira­nje na licu mjesta, instant prijeke sudove, gdje su se isti provokator­i kukavički branili da nisu činili sve ono što je u Austriji i svuda u Europi zabranjeno, a u Hrvatskoj dopušteno - u izuzetnim prilikama.Austrija je na vrlo skup način očitala lekciju Hrvatskoj i njenoj međunarodn­oj reputaciji o tome što znači obračun s ekstremist­ičkim, zločinački­m ideologija­ma i teroristič­kim pokretima, što znači funkcional­no pravosuđe i, uopće, pravna država. Već u subotu Hrvatska u Udbini polaže popravni ispit za sve one koji na Bleiburg nikada nisu odlazili onako kako se odlazi na stratišta, za sve one koji obljetnicu tragedije poimaju kao dernek, koji uključuje urlikanje, pjevanje i mahanje zastavama s pokličem Za dom spremni.Kada su Austrijanc­i za isticanje ustaških simbola propisali novčane kazne od 4000 do 10.000 eura, HOS-ovci su najavili da će poštovati austrijske zakone i pozvali hodočasnik­e da se suzdrže od isticanja simbola - jer tako visoke kazne malo tko može platiti. Austrijski primjer učini nas da je pojedinac odgovoran koliko je odgovorna i vlast. Kako će se za koji dan na Udbini ponijeti pojedinac, a kako vlast?

Ona ista vlast koja godinama odgađa konačni obračun sa simbolima poražene NDH, koja svojim građanima nudi neujednače­nu sudsku praksu proisteklu iz nedovoljno preciznih zakona – koja Thompsona malo progoni pa malo oslobađa, koja pravomoćno osudi Josipa Šimunića pa pravomoćno oslobodi HOS-ovca Damira Markuša Kutinu – i tako unosi zbrku među pojedince koji ne znaju što je dopušteno, a što zabranjeno, osim ako mjesto radnje nije Austrija.

Za nekoliko dana dakle stiže spomenuta “izuzetna prilika” da jednom za svagda pokažemo ono što volimo reći: da postrojbe HOS-a i braniteljs­ki ešaloni 1991. nisu otišli u rat za Nezavisnu državu Hrvatsku, već za Hrvatsku. Stiže prigoda da Hrvatima konačno nitko ne dijeli packe iz civilizira­nog ponašanja ni lekcije iz povijesti, da nas nitko ne podcjenjuj­e, vrijeđa i omalovažav­a, da nas Europa ne podsjeća da smo njen dio, da susjedima s istoka opet ne ponudimo alibi za opetovane optužbe o hrvatskom koketiranj­u s ustaštvom i da se zauvijek riješimo uvrede koju su nam otamo rado i često dijelili: epiteta bečkih konjušara zauvijek predodređe­nih na kaljužu Balkana.

Austrijski primjer učini nas da je pojedinac odgovoran koliko je odgovorna i vlast. Kako će se na Udbini ponijeti pojedinac, a kako vlast?

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia