Večernji list - Hrvatska

Franjevac je iz kripte tijekom rata spasio vrijedno kulturno blago

- Branimir Bradarić

Vukovar se danas može pohvaliti bogatim kulturnim blagom spašenim iz ratnoga Vukovara, franjevačk­om knjižnicom, vrijednim i rijetkim crkvenim knjigama, zbirkom Antuna Bauera, crkvenim posuđem i kaležima… No slabo je poznato da je to sve izloženo u Vukovaru zahvaljuju­ći poslanju i hrabrosti fra Marka Kurolta koji je riskirao puno toga da iz Zemuna, gdje je tada bio svećenik, 12. prosinca 1991. godine dođe u razrušeni Vukovar kako bi spasio i izvukao vrijedno kulturno blago koje je u međuvremen­u vraćeno u Vukovar.

Mudrost i hrabrost

U spomen na fra Kurolta u Vukovaru su jučer svečano otvorene novoizgrađ­ene stube koje spajaju crkvu sv. Filipa i Jakova, franjevačk­i samostan i Gimnaziju s Radićevom ulicom, a koje nose ime po njemu.

Ovaj samozatajn­i svećenik rođen je u Ličkom Petrovu selu, a odrastao je u Vukovaru. Službujući u Zemunu, u srcu je uvijek nosio vukovarski franjevačk­i samostan u kojem je ponikao te je zbog toga jako dobro znao i gdje se što nalazi. Poslije sloma obrane Vukovara vukovarski franjevci protjerani su iz grada, a crkva sv. Filipa i Jakova bila je razrušena. Ipak, fra Kurolt je znao da se u kripti nalazi vrijedno kulturno blago koje čuva svjedočans­tvo o hrvatskom i katoličkom identitetu grada Vukovara. Kako bi ga spasio, fra Kurolt je iskoristio poznanstva u Zemunu te počeo komunicira­ti i s generalima JNA kako bi mu se omogućilo da dođe u Vukovar. U tome je konačno i uspio te je 12. prosinca 1991. godine došao u Vukovar. Bili su mu obećani i vojni kamioni koji nisu došli, ali ipak se snašao.

– Nije bilo sve kako mu je obećano i kako je zamislio, ali ipak je uspio. Umjetnine iz Vukovara izvučene su prvo u Šid, a onda odatle u Novi Sad i Beograd. Kasnije su vraćene u Vukovar koji se danas može pohvaliti vrijednim kulturnim blagom kojega ne bi bilo bez mudrosti i hrabrosti fra Marka Kurolta – rekao je fra Ivica Jagodić.

Novoizgrađ­ene stube otvorili su prigodno gradonačel­nik Vukovara Ivan Penava i Dragan Kurolt, nećak fra Marka.

Čuva se sjećanje

– Ovaj dan za nas je posebno lijep. Fra Kurolt je zaslužio ovo počast. U životu je bio skroman i vedar te je uvijek imao lijepu riječ za svakoga. Zaslužio je ovo što je dobio. Drago nam je što Vukovar čuva sjećanje na njega – rekao je Dragan Kurolt.

Fra Marka Kurolta odlikovao je i prvi predsjedni­k RH Franjo Tuđman, a dobio je i Medalju grada Vukovara. U izgradnju stuba, koje zaista izgledaju reprezenta­tivno te imaju i klupe za odmor, Grad Vukovar i Fond za obnovu grada Vukovara uložili su oko 4,7 milijuna kuna.

 ?? ?? STUBE koje nose ime po fra Marku Kuroltu otvorili su Dragan Kurolt, nećak fra Marka Kurolta i gradonačel­nik Vukovara Ivan Penava
STUBE koje nose ime po fra Marku Kuroltu otvorili su Dragan Kurolt, nećak fra Marka Kurolta i gradonačel­nik Vukovara Ivan Penava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia