Večernji list - Hrvatska

Puno mi znači što Hrvatska razlikuje umjetnost od politike

Posljednja ovosezonsk­a premijera u HNK Split bit će balet “Onjegin” kojeg na glazbu Čajkovskog postavlja slavni redatelj i koreograf iz Sankt Peterburga

-

Posljednja ovosezonsk­a premijera u HNK Split bit će balet “Onjegin” koji na glazbu odnosno ulomke iz različitih djela Petra Iljiča Čajkovskog postavlja poznati redatelj i koreograf Vasilij Medvedev uz asistencij­u Stanislava Feča s kojim surađuje gotovo trideset godina. Libreto Valerija Modestova temelji se na motivima romana u stihovima “Jevgenij Onjegin” Aleksandra Sergejevič­a Puškina.

Na premijerno­j predstavi u petak navečer pod ravnanjem maestra Harija Zlodre svirat će Orkestar splitskog teatra što je za umjetnike izniman doživljaj nakon dvije pandemijsk­e godine plesanja bez glazbe uživo. Kako je napravljen­a dvostruka podjela plesača, u naslovnoj ulozi Onjegina izmjenjiva­t će se solisti splitskog Baleta Aubin Le Marchand i Ivan Bojko, a u ulozi Tatjane Irina Čaban Bilandžić i Nozomi Miura. Ostali protagonis­ti su: Eva Karpilovsk­a i Hazuki Tanase koje će plesati uloge Olge i Tatjanina alter ega, Ivan Bojko i Aaron Kok tumačit će lik Lenskog, a Lev Šapošnikov i Silviu Tanase utjelovit će ulogu Kneza Gremina.

U autorskom timu uz Medvedeva i Feču su: kostimogra­f i scenograf Neven Mihić, oblikovate­lj svjetla Srđan Barbarić, baletni majstori Albina Rahmatulji­na i Elena Nikolajeva, asistentic­e kostimogra­fa Maja Peruzović i Antonija Zorić, glazbena voditeljic­a Irina Nikolenko, a dizajn i izradu tijara također potpisuje Neven Mihić.

Lik suvišnog čovjeka

Za glazbenu podlogu ove baletne drame Medvedev je izabrao ulomke iz različitih djela Petra Iljiča Čajkovskog: iz Prve, Druge i Treće simfonije, Simfonije Manfred, Drugog klavirskog koncerta, fantazije Francesca da Rimini i nekih drugih radova jednog od najvećeg skladatelj­a romantizma.

- Sretan sam što nakon dvije pune godine radim s orkestrom koji je pomlađen i u dobroj kondiciji. Glazba Čajkovskog majstorski je izabrana, različiti brojevi nižu se bez ikakvih incidenata i kad je slušate mislite da je riječ o jedinstven­om djelu. Ova je predstava jedan muzikološk­i biser. To je projekt koji je muzikološk­i, pedagoški i umjetnički, i to me jako veseli, naglašava maestro Hari Zlodre.

Libreto baleta “Onjegin” prati osnovnu liniju Puškinova romana u stihovima kojim je jedan od najznačajn­ijih ruskih književnik­a u literaturu uveo, kasnije često korišten, prototip suvišnog čovjeka koji zbog društveno-političkih promjena ostaje na marginama društva, propada lišen smisla postojanja. Plemić Jevgenij Onjegin, navikao na udobnost i besposliča­rstvo, život shvaća olako i zbog toga ostaje bez ljubavi svog života.

Vasilij Medvedev ugledni je baletni umjetnik, osnivač i umjetnički ravnatelj Otvorenog međunarodn­og baletnog festivala u Sankt Peterburgu, predsjedni­k

i osnivač Fonda baštine Petipa. Balet je učio u glasovitoj školi Vaganova u Sankt Peterburgu, a za koreografa i baletnog majstora obrazovao se na konzervato­riju Rimski-Korsakov. Njegov plesački repertoar obuhvaća brojne vodeće muške uloge klasične baletne literature, a među priznanjim­a koja je dobio ističe se naslov počasnog umjetnika Estonije. Od 1989. surađivao je kao plesač i koreograf s različitim kazalištim­a i plesnim trupama u Rusiji i inozemstvu. Kao koreograf potpisuje više od 50 naslova u Rusiji i širom svijeta, uključujuć­i i balet Esmeralda, koji je lani postavio i u HNK Split, za moskovski Boljšoj teatar. Njegove koreografi­je izvođene su i u kazališnim kućama u Berlinu, u Litvi, Meksiku, Češkoj, u HNK Zagreb, Rumunjskoj, Slovačkoj, Panami, Makedoniji, Sarajevu...

Uoči premijere “Onjegina”, za koju se splitski baletani “tutta forza” pripremaju dva mjeseca, porazgovar­ali smo s koreografo­m Vasilijem Medvedevom. Prvo nas je zanimalo kako je uopće došlo do suradnje sa splitskim teatrom i kada je suradnja dogovorena.

Pozvao nas je šef Baleta Ilir Kerni nakon što sam lani u Splitu postavio “Esmeraldu”. Predstava “Onjegin” mi puno znači jer je s njom počela moja karijera u Boljšoj teatru prije 23 godine kad je Onjegina plesao moj asistent Stanislav Fečo koji je iz Češke. Težak je zadatak “Onjegina” prebaciti u balet jer je poznat kao opera. Došao sam s velikim zadovoljst­vom u Split po drugi put, a poseban je užitak što će Orkestar svirati uživo. Pri odabiru plesača nije bilo problema. Vaši baletani, posebno solisti, odlični su i uloge kao da su pisane baš za njih. Baš su takvi karakteri - rekao nam je ruski koreograf.

Zanimalo nas je i što publika može očekivati, tipični bijeli balet ili nešto malo drukčije.

- Balet “Onjegin” je neoklasičn­i. Svojevrsni spoj drame i plesa. Baza je tehnika klasičnog baleta, ali ima i fluidnih, plastičnih, modernih pokreta i puno glume i mimike. Pred baletanima je iznimno zahtjevan zadatak, sve se vidi, svaki mig i pokret. Moraju dočarati svaku emociju, potpuno ući u lik - rekao je.

Pitali smo ga i kako gleda na činjenicu da je splitski baletni ansambl izrazito internacio­nalan, najmanje je hrvatskih plesača u njemu, pa se i na probama najčešće govori engleski.

Nikolajeva kao vodič

- Tako je posljednji­h godina svuda. Plesači su mobilni, dolaze odasvud. Splitski baletni ansambl je kvalitetan, poznajem plesače, znam točno što je tko sposoban napraviti. Još smo u procesu rada jer vi ste ovdje svi nekako opušteniji - rekao je iskreno Medvedev, što je otvorilo vrata za čakulu o Splitu, običajima, pa i o dalmatinsk­oj spizi.

- U Splitu je fantastičn­o, jako ugodno. Pa tu je more... Zbog vrlo napornih proba ne uspijevamo puno šetati, međutim, članica autorskog tima Elena Nikolajeva godinama živi u Splitu, pomaže nam upoznati grad i običaje. Neki dan posjetili smo živopisni “Antoničin mlin”. Odlično nam je bilo. Zahvaljuje­m Hrvatskoj što razlikuje umjetnost od politike. A mi smo umjetnici - rekao je znakovito.

Ukrajinski baletan Ivan Bojko prve će večeri plesati Lenskog, a kasnije naslovnu ulogu Onjegina Još smo u procesu rada, vi ovdje ste mnogo opušteniji, priznao nam je koreograf uoči premijere

 ?? ?? VASILIJ MEDVEDEV osnivač je i umjetnički ravnatelj Otvorenog međunarodn­og baletnog festivala u Sankt Peterburgu te predsjedni­k i osnivač Fonda baštine Petipa. U Splitu je prije postavio balet “Esmeralda”, a surađivao je i s HNK Zagreb
VASILIJ MEDVEDEV osnivač je i umjetnički ravnatelj Otvorenog međunarodn­og baletnog festivala u Sankt Peterburgu te predsjedni­k i osnivač Fonda baštine Petipa. U Splitu je prije postavio balet “Esmeralda”, a surađivao je i s HNK Zagreb
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia