Večernji list - Hrvatska

Na 26 izbora za Euroviziju u Jugoslavij­i predstavni­ci TV Zagreba pobijedili su 12 puta

Hrvatska je sudjeloval­a na Eurosongu 27 puta između 1993. i 2013. te od 2016. naovamo. Devedesete su bile puno uspješnije od dvijetisuć­itih, kada često nismo ni uspjeli ući u završnicu

- Hrvoje Horvat

Nakon uvođenja polufinaln­ih večeri na Eurosong 2004., Hrvatska se u završnicu nije plasirala osam puta, od čega je najgori bio neuspješni niz četiri godine zaredom, od 2010. do 2013., zbog čega je HRT odustao od natjecanja 2014. i 2015.

Odrekli se sudjelovan­ja

Eurosong je već desetljeći­ma najvažnija sporedna stvar na svijetu, svi ga gledaju i komentiraj­u, čini se ponajviše oni koji ga ne vole. Treba li uopće ići na Eurosong nakon neuspjeha zadnjih godina i trošiti novac jedno je od pitanja koje se iznova postavlja nakon domaće Dore, a nije zgorega podsjetiti da smo se u prošlosti, 2014. i 2015. godine, već bili odrekli sudjelovan­ja na festivalu za pjesmu Europe.

Pogledamo li u prošlost, jasno je da su domaći skladatelj­i nekada imali daleko većeg uspjeha nego zadnjih godina. Hrvatski prilozi uspjesima na Eurosongu, ili ranije Pjesmi Eurovizije, mogu se podijeliti u dvije vremenske dionice; jedna je od 1961. – kad je Jugoslavij­a sudjeloval­a prvi put – do 1991., kad je Hrvatska zadnji put sudjeloval­a u izboru bivše države, te od 1993. naovamo kao samostalna država, s prekidom 2014. i 2015. godine. Taj prekid mnogi i danas ističu kao glas razuma i potrebu da se odmaknemo od tog kičastog natjecanja na kojem nije važno sudjelovat­i nego pobijediti.

Najveći uspjeh Jugoslavij­a je doživjela upravo s pjesmom iz

Hrvatska se u završnicu nije plasirala osam puta, od čega je najgori bio neuspješan niz četiri godine zaredom od 2010. do 2013., zbog čega je HRT odustao od natjecanja 2014. i 2015 Prvi nastup samostalne Hrvatske bio je 1993. godine s riječkom vokalnom skupinom Put i pjesmom “Don’t Ever Cry”

Hrvatske pobijedivš­i na Pjesmi Eurovizije 1989. u švicarskom Lausanneu s pjesmom “Rock Me” Rajka Dujmića i Steve Cvikića u izvođenju zadarske Rive. Ta pobjeda dovela je 35. izbor za Pjesmu Eurovizije 1990. godine u zagrebačku Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog. Koliko se sjećam, bila je to produkcijs­ki daleko manje svjetlucav­a i spektakula­rna Pjesma Eurovizije od prethodnih, a i političke okolnosti skorog raspada Jugoslavij­e osjećale su se u zraku.

Pobijedio je Toto Cotugno s pjesmom “Insieme:1992.” i stihom “ujedinjena Europa”, iako je malo tko tada znao što to znači i da ćemo tek 23 godine kasnije postati dijelom Europske unije. Tajči je u Zagrebu imala nastup života i s pjesmom “Hajde da ludujemo ove noći” (autori su Zrinko Dujmić i Alka Vuica) osvojila 7. mjesto te nastavila dominaciju tandema Rajko Dujmić/Stevo Cvikić, koji je godinama imao najbolji recept za prodor na Jugoviziji, pa zatim i na Pjesmi Eurovizije.

Godinu dana prije najvećeg uspjeha s Rivom, njihova pjesma “Mangup” Srebrnih krila osvojila je šesto mjesto na Pjesmi Eurovizije, dok je “Ja sam za ples” Novih fosila 1987. završila na četvrtom. Prema službenoj statistici Dujmić i Cvikić drže 16. mjesto po uspjehu u povijesti održavanja Eurosonga. Valja se prisjetiti da su od 1983. do 1989. hrvatski izvođači redovito pobjeđival­i na Jugoviziji – Danijel Popović (“Džuli”), Vlado Kalember i Izolda Barudžija (“Ciao, amore”), Doris Dragović (“Željo moja”) te spomenuti Novi fosili, Srebrna krila i Riva – što je zajedno sa superiorni­m zabavnim emisijama Televizije Zagreb

dokazivalo koliko je Hrvatska imala jaku zabavnogla­zbenu i pop-scenu po kojoj je bila dominantna u bivšoj Jugoslavij­i.

Dapače, pregledamo li i čitavo razdoblje od 1961. do 1991. godine, u trideset i jednu godinu održavanja Jugovizije, predstavni­ci tadašnje Televizije Zagreb na Jugoviziji su pobjeđival­i čak dvanaest puta. Spomenemo li da se izbor za pjesmu Eurovizije nije održavao od 1977. do 1981., pa zatim 1985. zbog godišnjice Titove smrti, ispada da su u 26 godina sudjelovan­ja hrvatski autori ostvarili skor pobjeda od gotovo pedeset posto, tj. nedostaje im samo jedna pobjeda da ih bude trinaest.

Nakon osamostalj­enja Hrvatska radiotelev­izija organizira­la je festival Dora na kojem se birala pjesma za Eurosong. Prvi nastup samostalne Hrvatske bio je 1993. godine s riječkom vokalnom skupinom Put i pjesmom “Don’t Ever Cry”. Ukupno je Hrvatska sudjeloval­a na Pjesmi Eurovizije 27 puta između 1993. i 2013. te od 2016. naovamo. Gledajući u retrospekt­ivi, devedesete su bile puno uspješnije od dvijetisuć­itih kada smo prilično pali s gornjih na donja mjesta, a često nismo ni uspjeli ući u završnicu.

Neuspješan niz

Prvi put domaća predstavni­ca plasirala se među deset najboljih 1995., kada su Magazin i Lidija Horvat-Dunjko s pjesmom “Nostalgija” osvojili šesto mjesto. Maja Blagdan s pjesmom “Sveta ljubavi” osvojila je četvrto mjesto 1996., Danijela Martinović osvojila je peto mjesto 1998. (“Neka mi ne svane”), Doris Dragović (bila je jedanaesta kao predstavni­ca Jugoslavij­e 1986.) četvrto mjesto 1999. s “Marijom Magdalenom”), Goran Karan osvojio je deveto mjesto 2000. (“Kad zaspu anđeli”), a Vanna deseto 2001. sa “Strings Of My Heart”.

Od tada, znači više od dvadeset godina, nismo uspjeli ući među deset najbolje plasiranih, a nakon uvođenja polufinaln­ih večeri 2004. Hrvatska se nije plasirala u završnicu osam puta, od čega je najgori bio neuspješan niz četiri godine za redom od 2010. do 2013., zbog čega je HRT odustao od natjecanja 2014. i 2015. U tih dvanaest izdanja Eurosonga od 2002. do 2013. neuspješno su nas zastupala neka poznata i manje poznata imena, pa i neka jako poznata, dok neke od njih ne poznaju ni njihovi susjedi, a kamoli da ih se sjećamo s Eurosonga: Vesna Pisarović, Claudia Beni, Ivan Mikulić, Boris Novković, Severina, Dragonfly i Dado Topić, Kraljevi ulice i 75 Cents, Igor Cukrov i Andrea, Feminnem, Daria, Nina Badrić i Klapa s mora.

Pri povratku 2016. Hrvatska se plasirala u završnicu nakon sedam godina, ali je Nina Kraljić s pjesmom “Lighthouse” završila na 23. mjestu i postigla najgori rezultat ikad u završnici. Godine 2017. s pjesmom Jacquesa Houdeka “My Friend” ušli smo u završnicu i završili na 13. mjestu, da bi nakon toga prolazak u završnicu ostao neostvariv Franki Batelić, Roku Blaževiću i Albini sve do danas, a Damir Kedžo doživio je da se Eurosong 2020. otkaže zbog pandemije.

 ?? ??
 ?? ?? NAJVEĆI USPJESI Grupa Riva pobijedila je sa skladbom “Rock me Baby” i dovela Eurosong u Zagreb, a Maja Blagdan osvojila je visoko četvrto mjesto sa “Svetom ljubavi”
NAJVEĆI USPJESI Grupa Riva pobijedila je sa skladbom “Rock me Baby” i dovela Eurosong u Zagreb, a Maja Blagdan osvojila je visoko četvrto mjesto sa “Svetom ljubavi”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia