Večernji list - Hrvatska

Sudbina nepoželjno­g tankera i dalje neizvjesna, svi šute

-

Tanker ARC1, s teretom za koji se sumnja da je iranska nafta, i dalje je jučer poslijepod­ne, u vrijeme pisanja ovog teksta, usidren između Omišlja i Rijeke i sudbina mu je zasad neizvjesna. Lokaciju nije mijenjao otkako je iza ponoći 10. svibnja stigao na to mjesto. Iz Luke Rijeka jučer nisu htjeli odgovoriti na naša pitanja o sudbini broda koji je sada u njihovoj luci, a ni agencija Capris, koja obavlja papirologi­ju broda, nije bila ništa kooperativ­nija. Što će biti s brodom, njegovom posadom i teretom, kao i tko je naručitelj nafte, za sad ostaje nepoznanic­a.

Tanker ARC1, koji plovi pod panamskom zastavom, pristao je politički i gospodarsk­i nepoželjan kad je otkriveno da najvjeroja­tnije prevozi iransku naftu, Iako EU nema embargo na iransku naftu, ona je nepoželjna zbog američkih sankcija, a svi koji se usude trgovati, prevoziti ili iskrcati je, kao i banke koje provode plaćanje, riskiraju kazne i probleme na američkom tržištu, kao i narušavanj­e reputacije.

Snažna američka lobistička organizaci­ja UANI (Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana) pratila je putanju borda, od voda kod Singapura gdje je s drugog broda koji je stigao iz Irana, prekrcao naftu, do Omišlja da bi onda alarmirali luku, agenciju i JANAF. Brod se potom vratio do Jonskog mora, tamo proveo dan i pol te ponovno stigao do rijeke gdje je sada usidren. •

Tanker ARC1 postao je politički i gospodarsk­i nepoželjan kad je otkriveno da najvjeroja­tnije prevozi iransku naftu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia