Večernji list - Hrvatska

Čeka se odluka pravosuđa BiH o izručenju Zorana Mamića

Stigne li iz BiH odbijenica, a odluka bi mogla uslijediti za desetak dana, USKOK će vjerojatno zatražiti suđenje u odsutnosti, o čemu će odlučivati Županijski sud u Osijeku

- Suzana LepanŠtefa­nčić

Da je slučaj Mamić veliki test za hrvatsko pravosuđe odavno je postalo jasno. I uzdrmao je, i to je nedvojbeno, same temelje tog istog pravosuđa jer su trojica osječkih sudaca završila pod istragom zbog sumnje u primanje mita od Mamića. Postao, je uz to, prava sudska trakavica, s nevjerojat­nim obratima, pa se na trenutke čini da će procesi protiv (nekadašnje­g) vladara hrvatskog nogometa trajati vječno.

Vrbanoviću novo suđenje

Prva je presuda protiv Zdravka i Zorana Mamića donesena prilično brzo, za samo 15 mjeseci, a nije dugo trebalo čekati ni da je Vrhovni sud u glavnini potvrdi. Sva četvorica aktera, braća Mamić, Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar, osuđena su na zatvorske kazne. No, uslijedila je istraga protiv sudaca Darka Krušlina, koji ih je i osudio, te Zvonka Vekića i Ante Kvesića, što je išlo na ruku Vrbanoviću jer je ustavnom tužbom uspio izboriti novo suđenje za sebe. Gdje će mu se ponovno suditi, odlučit će Vrhovni sud, no kada će to biti, ne zna se. Naime, spisi su još na Ustavnom sudu jer navodno postoje još dvije ustavne tužbe vezane za isti predmet o kojima se tek treba odlučivati, potom se dokumenti trebaju prvo vratiti na osječki sud pa potom natrag u Zagreb, na Vrhovni sud.

Paralelno, na čekanju je drugi sudski proces protiv braće Mamić, Vrbanovića i još četvorice, i to stoga što se Zoran Mamić prije godinu dana pridružio bratu Zdravku u Međugorju. Naime, sucu Davoru Mitroviću su ruke vezane otkako je mlađi Mamić prešao granicu, dakle već godinu dana, jer se rasprava ne može nastaviti dok ga se ne izruči ili dok se ne donese rješenje o suđenju u odsutnosti, kao što je to učinjeno u slučaju njegova brata Zdravka u istom predmetu. Ključ nastavka suđenja Mamićima, kao i Zoranova odlaska na služenje kazne u prvom procesu, u rukama je BiH i njezina pravosuđa. Jer, ništa se ne može pomaknuti s mrtve točke dok oni ne odluče hoće li ga ili neće izručiti. Sudeći prema ranijim odgovorima na hrvatske zahtjeve za izručenje Zdravka Mamića, izvjesnije je očekivati ovo potonje.

Najnovije ročište u Sarajevu na kojem se odlučivalo o izručenju Zorana Mamića održano je u ponedjelja­k.

– Tužiteljst­vo BiH je u svom podnesku jasno naznačilo da nema uvjeta za izručenje Zorana Mamića. On je državljani­n BiH. Bila bi moguća samo primjena ugovora između BiH i RH, ali nema uvjeta u tom ugovoru s obzirom na vrijeme počinjenja, ali i obostrane kažnjivost­i – rekao je nakon tog ročišta Zdravko Rajić, odvjetnik Zorana Mamića.

Inače, hrvatsko pravosuđe Mamićevo izručenje traži po tri osnove. Prvo zbog ponovljeno­g sudskog postupka prema odluci Vrhovnog suda koji je ukinuo dio presude osječkog Županijsko­g suda i naložio ponovno suđenje, drugo zbog izdržavanj­a kazne od četiri godine i osam mjeseci zatvora na koliko je pravomoćno osuđen u potvrđenom dijelu prvostupan­jske presude, a treće zbog istrage o podmićivan­ju trojice osječkih sudaca.

– Kompletnu odluku o izručenju očekujemo za desetak dana. Ne očekujemo nove zahtjeve hrvatskog pravosuđa za izručenje – rekao nam je jučer odvjetnik Rajić. Stigne li iz BiH odbijenica, USKOK će, vjerojatno, zatražiti suđenje u odsutnosti, o čemu će odlučivati Županijski sud u Osijeku.

Transferi Jedvaja, Ćorluke...

Inače, u drugom postupku optuženi su Zdravko Mamić, njegov brat Zoran i Zdravkov sin Mario, zatim Damir Vrbanović, Nikky Arthur Vuksan, Igor Krota i Sandro Stipančić. Tereti ih se da su u sklopu zločinačko­g udruženja izvukli najmanje 144 milijuna kuna iz Dinama. Činili su to preko offshore tvrtki registrira­nih u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Svetom Vincentu i Grenadinim­a, Belizeu, Hong Kongu, Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima, Cipru, Gibraltaru, Sejšelima... Optužnicom su obuhvaćeni transferi desetak Dinamovih igrača: Vedrana Ćorluke, Tina Jedvaja, Mihaela Mikića, Luke Modrića, Dejana Lovrena, Igora Bišćana, Nikole Pokrivača... Spis je to od nevjerojat­nih 46.000 stranica, a za njega je rezerviran­a cijela jedna soba na osječkom sudu.

Jedna jedina rasprava održana je u tom predmetu, 3. ožujka 2021., na kojoj je pročitana optužnica. A i to se dogodilo iz osmog pokušaja, zbog niza odgoda koje

• su inicirali okrivljeni­ci.

Tužiteljst­vo BiH je u podnesku naznačilo da nema uvjeta za izručenje Zorana Mamića

 ?? ?? U DRUGOM POSTUPKU uz braću Mamić optuženi su i Zdravkov sin Mario, Damir Vrbanović, Nikky Arthur Vuksan, Igor Krota i Sandro Stipančić. Tereti ih se da su u sklopu zločinačko­g udruženja izvukli iz Dinama najmanje 144 milijuna kuna
U DRUGOM POSTUPKU uz braću Mamić optuženi su i Zdravkov sin Mario, Damir Vrbanović, Nikky Arthur Vuksan, Igor Krota i Sandro Stipančić. Tereti ih se da su u sklopu zločinačko­g udruženja izvukli iz Dinama najmanje 144 milijuna kuna
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia