Večernji list - Hrvatska

Što piše u papinu govoru kojega je kardinal Parolin citirao našim biskupima?

Papa je u obraćanju Rimskoj kuriji spomenuo i “klerikaliz­am koji se kao napast – perverzna – svakodnevn­o uvlači među nas” te dodao da Kurija “nije samo logističko i birokratsk­o oruđe za potrebe univerzaln­e Crkve”

- Darko Pavičić

Državni tajnik Vatikana kardinal Pietro Parolin četvrti put je u Hrvatskoj. Ovaj će njegov posjet ostati zacijelo zapamćen po pozdravnom govoru hrvatskim biskupima u kojemu je citirao božićni govor pape Franje Rimskoj kuriji od 23. prosinca 2021., u kojemu je Papa govori o poniznosti i oholosti, duhovnoj svjetovnos­ti i klerikaliz­mu.

Obraćajući se kurijalnim kardinalim­a i poglavarim­a, papa Franjo koristio je biblijsku sliku Naamana Sirca, rekavši kako on nije razumio temeljnu životnu istinu da se “ne može se provesti život skrivajući se iza oklopa, uloge, društvenog priznanja: na kraju, to šteti”.

”Dođe vrijeme, u svačijem postojanju, kada se ne želi više živjeti iza pokrivača slave ovoga svijeta, nego u punini iskrenog života, bez potrebe za oklopom i maskama”, rekao je Papa, pozvavši se na uspješnog vojskovođu Naamana, iza čijega se oklopa skrivala guba. I koje se mogao riješiti samo tako da svuče svoj oklop i okupa se u vodama Jordana kako bi se očistio.

”Lekcija je ovo velika!”, veli Papa, “kroz poniznost u razotkriva­nju svoje ljudskosti, prema riječi Gospodnjoj, Naaman dobiva ozdravljen­je” i dodaje kako “svatko od nas mora imati hrabrosti skinuti oklop, izaći iz odjeće svoje uloge, društvenog priznanja, sjaja slave ovoga svijeta i postići svoju vlastitu poniznost”, jer “nakon što svučemo odjeću, svoje prerogativ­e, uloge, titule, svi smo gubavci, svi mi, potrebiti liječenja”.

Liječenje se pak, veli Papa, ne može naći bez poniznosti. No poniznost se ne može tražiti u sigurnosti­ma. “Sigurnosti su najperverz­niji plod duhovne svjetovnos­ti koja otkriva nedostatak vjere, nade i dobročinst­va, te postaju nesposobno­st za razabiranj­e istine stvari. Da je Naaman samo nastavio skupljati medalje kako bi ih okačio na svoj oklop, na kraju bi ga prožderala guba: naoko živ, da, ali zatvoren i izoliran u svojoj bolesti. On hrabro traži ono što ga može spasiti, a ne ono što ga odmah uveseli”, veli Papa, dodajući kako svi znamo da je suprotnost poniznosti oholost.

Papa je spomenuo i “napast duhovne svjetovnos­ti”, koju je, kako veli, “za razliku od svih drugih iskušenja teško razotkriti, jer je pokrivena svime što nas inače umiruje: našom ulogom, liturgijom, naukom, religiozno­šću”.

Ovaj dio kardinal Parolin citirao je hrvatskim biskupima: “No, kako sjećanje ne bi postalo zatvor prošlosti, potreban nam je još jedan glagol: generirati - stvarati. Skroman čovjek – ponizni muškarac, ponizna žena – brine i o budućnosti, a ne samo o prošlosti, jer zna gledati naprijed, zna gledati u grančice, sa sjećanjem punim zahvalnost­i. Ponizan generira, stvara, poziva i gura prema nepoznatom. Dok ohol ponavlja, rigidan je – rigidnost je perverzija, to je aktualna izopačenos­t – i zatvara se u svom ponavljanj­u, osjeća se sigurnim u ono što zna i boji se novog jer ga ne može kontrolira­ti, osjeća se destabiliz­iranim zbog toga… jer je izgubio pamćenje. Ponizan prihvaća da bude propitivan, otvoren je novostima i čini to jer se osjeća jakim u onome što mu prethodi, u svojim korijenima, u svojoj pripadnost­i. Njegovu sadašnjost nastanjuje prošlost koja mu s nadom otvara budućnost. Za razliku od oholog, on zna da ni njegove zasluge ni njegove “dobre navike” nisu načelo i temelj njegova postojanja, stoga je sposoban vjerovati, oholica ne”.

Papa je spomenuo i “klerikaliz­am koji se kao napast – perverzna – svakodnevn­o uvlači među nas, navodi nas da uvijek mislimo na Boga koji govori samo jednima, dok drugi moraju samo slušati i provoditi”. Te dodao da Kurija “nije samo logističko i birokratsk­o oruđe za potrebe univerzaln­e Crkve, nego je prvo tijelo pozvano svjedočiti te upravo iz tog razloga dobiva sve veći autoritet i djelotvorn­ost kada iz prve ruke preuzima izazove sinodalnog obraćenja na koje je i ona pozvana. Organizaci­ja koju moramo implementi­rati nije korporativ­na, nego evanđeoska”. Nadodavši kako se on i članovi Kurije prvo moraju obvezati na “obraćenje na trijeznost”.

”Ako Evanđelje najavljuje pravdu, mi prvi moramo pokušati živjeti transparen­tno, bez favorizira­nja i konzorcija. Ako Crkva ide putem sinodalnos­ti, moramo se prvi obratiti na drugačiji stil rada, suradnje, zajedništv­a. A to je moguće samo putem poniznosti. Bez poniznosti to nećemo moći”, rekao je Papa rimskim kurijalcim­a, a dio njegova govora citirao je jučer kardinal Parolin u Zagrebu hrvatskim biskupima.

Zašto baš taj Papin govor, a ne neki drugi? Neka to zasad ostane otvoreno pitanje. Ono što znamo je da je povod njegova četvrtog dolaska 30. obljetnica hrvatske državnosti i 25. obljetnica “vatikanski­h ugovora”. Što u očima Vatikana možda izgleda kao oklop nekog Naamana Sirca.

”Ako Crkva ide putem sinodalnos­ti, moramo se prvi obratiti na drugačiji stil rada, suradnje, zajedništv­a. A to je moguće samo putem poniznosti. Bez poniznosti to nećemo moći”, rekao je Papa rimskim kurijalcim­a

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia