Večernji list - Hrvatska

Oni koji zahtijevaj­u novi zakon o pobačaju, mogli bi se neugodno iznenaditi

Nitko zapravo ne daje uvjerljivi odgovor koji je to opravdani razlog da se svega mjesec ili dva prije poroda uništi ljudsko biće? To ne smije biti pitanje licitiranj­a ili navijanja na političkoj tržnici

- Ivan Hrstić

Jedno od najluđih pitanja koje sam čuo ovih dana: Neka mi netko odgovori kako to Hipokratov­a zakletva može biti spojiva s prizivom savjesti?!? Na to se nadovezuje još jedno: Kako priziv savjesti može biti moguć u sekularnoj državi?!? Zapravo, ta pitanja govore da u ovom virtualnom ratu koji se u Hrvatskoj trenutno ponovno razbuktava, uopće ne govorimo istim jezicima, nismo se potrudili upoznati niti osnovne pojmove.

Za početak, naljepnica­ma katolibana koje naljepljuj­u tim liječnicim­a, onda valja istaknuti da priziv savjesti uopće nije neka katolička ekskluziva. Dapače, govorimo o nasljeđu humanizma nastalom stoljećima prije no što je uopće rođeno kršćanstvo.

Hipokrit iz Kosa rodio se nekih 450 godina prije Isusa iz Nazareta, a u zakletvi koju nam je po predaji ostavio, on se već u prvom retku obraća Apolonu, Asklepiju i drugim grčkim bogovima, no sama suština njegovog učenja i te zakletve uopće nije religiozna, već humanistič­ka. Što u njoj zapravo piše?

”Nikome neću, makar me za to i molio, dati smrtonosni otrov, niti ću mu za nj dati savjet. Isto tako neću dati ženi sredstvo za pobačaj.” Dakle, eksplicitn­o protiv eutanazije i pobačaja! Kako se uopće dogodilo da liječnici danas izgovaraju zakletvu koju i dalje nazivaju Hipokratov­om, a iz nje su izostavlje­ni tako ključni stavci? Jasno je da je takva zakletva zapravo ništa drugo nego drska izdaja originalne Hipokratov­e zakletve.

No, u slučaju Čavajda koji služi kao okidač za nove sukobe, u današnjem pravnom i medicinsko­m smislu uopće nije riječ o pobačaju. Ovaj slučaj svakako ne smijemo zloupotreb­ljavati u svrhu nekih naših starih ideoloških ratova. Tema je nametnuta, jer taj slučaj u suštini nije pitanje za ili protiv pobačaja. Naime, pobačaj se vrši na embriju, na ljudskom zametku, u pravilu do 10 tjedna trudnoće.

Ovdje govorimo o visoko razvijenom fetusu, sad već u 27 tjednu trudnoće, u razdoblju kad je već moguć uredan porod djeteta, a zakon kaže da odluku o eventualno­m feticidu donosi liječnička komisija u dva stupnja, koja u svojoj odluci mora uvažiti dobrobit majke i djeteta. Kolikogod griješili, samo liječnici mogu kvalificir­ano procijenit­i ima li to dijete šanse za porod ili ne. To ne smije biti pitanje javnog licitiranj­a ili navijanja kao na nogometnoj utakmici. Ili na političkoj tržnici, sasvim svejedno.

Baš nitko ne nudi odgovor zašto tu šansu djetetu ne bi trebalo pružiti. Nitko zapravo ne daje uvjerljivi odgovor koji je to opravdani razlog da se svega mjesec ili dva prije poroda uništi ljudsko biće koje možda ima nepremosti­vu zdravstven­u manu, ali sami porod ne ugrožava život majke ni djeteta? Jedini razlog je pokušaj izbjegavan­ja suočavanja s vlastitim čedom – jer lakše je donijeti tešku odluku ako ga prije toga nikad ne vidiš. U tom slučaju možeš živjeti u iluziji da se i dalje radi samo o bezličnoj nakupini stanica koja još uvijek nije postala ljudsko biće. No u ovom slučaju, u tom ljudskom biću već zdravo kuca ljudsko srce.

Očekivanja onih koji grleno traže promjenu zakona u skladu s odlukom Ustavnog suda posve izvjesno su posve nerealna. Usud nije dao naputak vladi, odnosno Saboru da donesu zakon o pobačaju koji bi bio liberalnij­i od postojećeg, kamoli olakšao feticid.

Dapače, smisao odluke Usuda jest da nikako ne može biti uvedena apsolutna zabrana pobačaja, ali da država treba napraviti sve kako bi pobačaj postao izuzetak, što pak znači da su oni koji zahtijevaj­u novi zakon zapravo na skliskom terenu, jer bi barem teoretski novi zakon mogao biti i - restriktiv­niji od postojećeg. Dakle, što je točno rekao Ustavni sud?

”Rješenjem od 21.7.2017. Ustavni sud utvrdio je da je Zakon iz 1978. kojim je reguliran prekid trudnoće u skladu s Ustavom. Nadalje, Ustavni sud naložio je Hrvatskom Saboru da u roku od 2 godine donese novi zakon u kojem će propisati edukativne i preventivn­e mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetak,” objašnjava Miroslav Šeparović. Dakle, vrijedi ponoviti: Ustavni sud traži novi zakon uz koji će se propisati edukativne i preventivn­e mjere tako da prekid trudnoće bude - izuzetak.

Ustavni sud ničim ne zahtijeva liberaliza­ciju, dapače, teoretski ostavlja prostor čak i za situaciju u kojoj bi pobačaj bio dozvoljen, ali samo kao - još rjeđa - iznimka. Iako je malo vjerojatno da bi bilo koja vladajuća većina s bilo kojim ideološkim predznakom uopće ikad pokušala poći u tom restriktiv­nijem smjeru. U Hrvatskoj u ovakvim odnosima snaga gotovo nemoguće.

Jedino što se realno može očekivati od novog zakona jest da uhvati korak s modernom medicinom, odnosno da ga se poprati suvremen(ij)im pravilnici­ma i standardim­a u hrvatskim bolnicama. Kako se ne bi dogodilo da u nekoj vrhunskoj bolnici može postojati ijedan zahvat koji u njoj nije moguće izvesti - makar samo u svrhu spašavanja života.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia