Večernji list - Hrvatska

Kad se golema psina vrati doma, društvo će joj praviti dinosaur

Megaakcijo­m je morska neman iz Prirodoslo­vnog muzeja preseljena na Velesajam

- Mia Mitrović

Punih je 88 godina to bila glavna atrakcija Hrvatskog prirodoslo­vnog muzeja, no jučer je otišla u podstanare. Golema psina Cetorhinus maximus, morska neman duga 7,6 metara, složenim je zahvatom preseljena s drugog kata muzeja u Demetrovoj, gdje je uveseljava­la i zastrašiva­la generacije djece, a novi je privremeni dom našla na Velesajmu.

– Nije bilo moguće drukčije je preseliti nego kroz krov. Pripreme su trajale tjedan dana. Naši kustosi, tehničari i preparator s građevinar­ima su dogovarali optimalan način zaštite eksponata kako bi šanse da se ošteti bile minimalne – govori ravnatelji­ca Tatjana Vlahović.

Atrakcija u vlaku

Prije pothvata psina je obložena zaštitnim slojem spužve, a potom smještena u drveno-čeprema lični kavez u kojemu će provesti vrijeme do povratka u muzej koji bi se trebao obnoviti do kraja iduće godine. A jučer ujutro, kada su s krova uklonjene ploče i grede, akcija je počela.

– Radnici Ing-Grada selili su je dizalicom koja može podnijeti teret od dvije tone. To nas je malo brinulo jer nitko zapravo ne zna koliko golema psina teži. Prije 88 godina preparirao ju je poznati muzejski preparator Pavao Allinger, a iako zapravo ne znamo što je sve u nju stavljeno, pretpostav­ljamo da ima betona, piljevine, kamenja. Kada je prepariran­a, samo je njezina koža težila 800 kilograma, a masa jetre iznosila je oko 250 kg – navodi ravnatelji­ca podatke o impozantno­j morskoj zvijeri.

Podjednako uzbudljiv kao ovaj privremeni odlazak bio je i dolazak psine u Prirodoslo­vni muzej. Ulovljena je, naime, 1934. kod Kraljevice u blizini Bakarskog zaljeva. O tome tko ju je ulovio ne postoje podaci, no vrlo brzo nakon toga ukrcala se na vlak Zagrebu. Tadašnji tisak izvještava­o je o njezinu putovanju, a navodno je u metropolu stigla na otvorenom vagonu pa su je putem zadivljeno promatrali stanovnici mjesta u Primorju i Gorskom kotaru kroz koje pruga prolazi. Svoj prvi smještaj u Zagrebu psina je pronašla u hangarima na prostoru gdje će se dva desetljeća kasnije smjestiti Velesajam. I sada se onamo vratila, a društvo će joj u jednom od paviljona praviti velika bijela psina koja je iz Prirodoslo­vnog muzeja preseljena prije nekoliko tjedana.

Golema je psina, baš kao i njezina “cimerica”, desetljeći­ma bila kraljica Zbirke riba Prirodoslo­vnog muzeja, no malo tko zna da je onamo završila slučajno. Naime, morsku neman trebao je udomiti Prirodoslo­vni muzej u Ljubljani koji je ponudio više novca za njezin otkup. Međutim, kako je od ulova do transporta u Zagreb proteklo dosta vremena, psina se počela ozbiljno kvariti i smrdjeti pa je postojala opasnost da posve propadne stoga put do Ljubljane nije bio izvediv.– Zalaganjem profesora Krunoslava Babića, tadašnjeg ravnatelja Hrvatskoga narodnog zoološkog muzeja, kako se naša ustanova onda zvala, ostala je u Zagrebu – ističe T. Vlahović. Useljena je na isti način na koji su je jučer privremeno iselili, odnosno dizalicom preko krova. A baš kao i muzej u kojemu je dugo stanovala, i golema je psina stradala u potresu pa će joj biti potrebna restauraci­ja, kaže ravnatelji­ca, no za to se čekaju sredstva iz EU fondova.

Žele nabaviti iguanodona

To je druga po veličini riblja vrsta, nakon kitopsine, a živi u svim svjetskim morima i oceanima s umjerenom temperatur­om. Hrani se planktonom i posve je bezopasna za ljude. U prošlosti su je lovili i slovila je kao dobar izvor hrane, uključujuć­i onu stočnu, te se od nje dobivalo ulje, a na Dalekom istoku na cijeni su dugo bile leđne peraje goleme psine. Zbog pretjerano­g izlova u proteklih 100 godina njezina je populacija pala na 50 – 79 posto nekadašnje. Njezin je izlov danas zabranjen pa se populacija polako počinje oporavljat­i.

U svjetskim morima, procjenjuj­e se, trenutačno pliva oko 20.000 jedinki ove impozantne vrste.Moglo bi se dogoditi i da golema kitopsina nakon povratka u Prirodoslo­vni muzej više ne bude najveći eksponat, ističe ravnatelji­ca.

– U zbirkama imamo 1,4 milijuna predmeta, ali u postupku smo nabave dinosaura. Voljeli bismo da to bude iguanodon, vrsta koja je između ostalog živjela na današnjem području Brijuna, no to ovisi o dostupnim eksponatim­a. T akođer, kada se uredi, na stropu našeg novog atrija visjet će kitovi, velike ribe i ptice – govori T. Vlahović.

Podsjetimo, 118 milijuna kuna vrijedna obnova Prirodoslo­vnog muzeja u iznosu od 50 posto se financira iz fondova EU, polovinu plaća Grad, a trebala bi biti dovršena do kraja 2023.

 ?? ?? DIZALICOM SU GRDOSIJU IZVLAČILI PREKO KROVA Nitko zapravo ne zna koliko teži, pretpostav­lja se da je Pavao Allinger, koji ju je prije 88 godina preparirao, stavio unutra betona, piljevine, kamenja...
DIZALICOM SU GRDOSIJU IZVLAČILI PREKO KROVA Nitko zapravo ne zna koliko teži, pretpostav­lja se da je Pavao Allinger, koji ju je prije 88 godina preparirao, stavio unutra betona, piljevine, kamenja...
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia