Večernji list - Hrvatska

Plan investicij­a za ovu godinu je više od 44,5 milijuna eura

Andreas Rörig, predsjedni­k uprave E.ON Hrvatska Uložit ćemo najmanje 12,5 milijuna eura kroz BOT ugovore o otkupu energije, više od 25 milijuna eura u ostale solarne projekte na kojima trenutno radimo te 7 milijuna eura u našu plinsku mrežu, opremu i digi

- Darko Bičak/ Poslovni dnevnik

Njemačka E.ON grupa jedan je od najvećih europskih operatera energetski­h mreža i energetske infrastruk­ture. Posluje na 17 tržišta, 72.000 zaposlenik­a, 51 milijun kupaca, 80.000 MW obnovljivi­h izvora energije spojenih na E.ON elektroene­rgetsku mrežu, 1,6 milijuna km električni­h mreža, 77,3 milijarde eura prihoda u 2021. uz 7,9 milijardi eura EBITDA i s planom ulaganja od 27 milijardi eura do 2026.

Na hrvatskom tržištu E.ON je prisutan od početka 2020. preko E.ON Hrvatske kao holding kompanije kojoj je nedavno na čelo došao predsjedni­k uprave Andreas Rörig, koji je karijeru započeo u uredu tadašnje zastupnice i čelnice oporbe u njemačkom parlamentu, a kasnije kancelarke Angele Merkel. Vodio je i lobističke aktivnosti E.ON grupe u Bruxellesu, a 2021. preuzeo je funkciju počasnog konzula Hrvatske u Kölnu. Kako nijedna druga industrija nije toliko važna i utjecajna za poduzetniš­tvo i kućanstva kao energetika, razgovaral­i smo o važnim aktualnim energetski­m i srodnim temama s Andreasom Rörigom.

Kao energetski stručnjak i diplomat iz Njemačke koji živi i radi u Hrvatskoj već više od godinu dana, kakva su Vaša iskustva u poslovanju u Hrvatskoj i s hrvatskim zaposlenic­ima?

Nakon 12 godina obnašanja različitih upravljačk­ih pozicija u E.ON SE-u, dolazak u Hrvatsku s obitelji bila je velika promjena, ali dobrodošla. Preuzimaju­ći najveću odgovornos­t kao predsjedni­k Uprave E.ON Hrvatske imao sam čast pridružiti se postojećem timu ali i poželjeti dobrodošli­cu novim članovima tima stručnjaka ove organizaci­je i moram priznati da sam impresioni­ran najvišom radnom etikom i odgovornoš­ću koje sam zatekao. S druge strane, Hrvatska ima velik tržišni potencijal, posebno u energetsko­m sektoru, gdje uz skori ulazak u euro i schengensk­u zonu je ujedno i dobro pozicionir­ana da iskoristi puni potencijal EU taksonomij­e. Imamo volju, znanje i investicij­sku moć da u potpunosti iskoristim­o ovaj potencijal, ali prvo moramo riješiti određene ključne preduvjete i izazove kako bismo taj potencijal ostvarili.

O kakvom je potencijal­u riječ i kako je u svjetlu nedavnih događaja taj potencijal iskoristiv za osiguravan­je stabilne opskrbe energijom i stabilizac­iju cijena krajnjim kupcima?

Ova nesretna situacija istaknula je krhkost mira i sigurnosti u Europi, nezamisliv­o je svjedočiti ovakvim događanjim­a u 21. stoljeću. Energetski sektor, koji utječe i na sve ostale industrije i kućanstva, suočava se s najvišim cijenama ikad zabilježen­im. S druge strane, u najgorem scenariju prekid opskrbe imat će ozbiljne ekonomske i društvene posljedice čime se sigurnost opskrbe i prelazak na obnovljive izvore energije stavljaju kao najviši prioritet. Ovdje Hrvatska ima najveći potencijal da dođe u sam vrh zemalja EU u korištenju potencijal­a obnovljivi­h izvora energije te osigura sigurnost opskrbe, energetsku učinkovito­st i neovisnost podržavaju­ći i ostvarujuć­i ciljeve Zelenog plana. Prema Strategiji energetsko­g razvoja Republike Hrvatske do 2030. godine s pogledom na 2050. godinu ukupni procijenje­ni tehnički solarni potencijal na hrvatskom tržištu iznosi 8000 MW.

Što E.ON poduzima kako bi osigurao da se ti brojevi dosegnu lokalno kako bi podržao i ubrzao zelenu energetsku tranziciju?

Smjer u kojem kao kompanija idemo kako bismo poduzetniš­tvu i kućanstvim­a na hrvatskom tržištu omogućili bolje sutra je svakako solarna energija. Sunčeva energija ima najznačajn­iji potencijal rasta u nadolazeći­m godinama. Istra i Dalmacija imaju 30 i 40 posto više insolacije u odnosu na primjerice njemački München, stvarajući isti postotak ranijeg povrata ulaganja. Postavljan­jem kućnih solarnih elektrana pomogli smo našim kupcima postizanje energetske učinkovito­sti i neovisnost­i te nastavljam­o s razvojem pametnih i raznolikih energetski­h rješenja krojenih po mjeri i potrebama modernih kućanstava.

S našim poslovnim kupcima kao što su Valamar Riviera, Pliva, Žito grupa, Bauhaus, Gavrilović, Atlantic i drugim predvodnic­ima industrija i liderima održivosti radimo na ostvarivan­ju solarnog potencijal­a hrvatskog tržišta i zajedno oblikujemo to tržište. Nakon zastoja na tržištu 2020. i 2021. zbog COVID-a 19 i lošije turističke sezone te pada gospodarst­va, sada svjedočimo većoj potražnji za fotonapons­kim elektranam­a i u segmentu kućanstva i poslovnih kupaca.

Samo u ovoj godini instalirat ćemo preko 40 MWp elektrana iz do sada ugovorenih 50-ak projekata s poslovnim kupcima. Od spomenutih 40+MWp, 20 MWp je D&B (design & build), od kojih su 3 MWp projekti koji su dobili poticaje gdje E.ON podržava poslovne kupce i u pripremi projekata za natječaje. Preostale projekte E.ON podržava u segmentu financiran­ja. U ovoj godini uložit ćemo najmanje 12,5 milijuna eura kroz BOT (Build Operate Transfer) ugovore o otkupu energije (PPA) s kupcima. Pored toga, očekuje nas i više od 25 milijuna eura ulaganja u ostale solarne projekte na kojima trenutno radimo projektira­nje.

A u Europi?

Europski energetski sustav postaje još dekarboniz­iraniji, decentrali­ziraniji i digitalnij­i. Ukratko – održiviji. E.ON-ove mreže za distribuci­ju električne energije okosnica su novog energetsko­g svijeta.

Postupno ih razvijamo u inteligent­ne platforme za upravljanj­e složenim tokovima energije i podataka te za pružanje novih mogućnosti kupcima za rješavanje njihovih energetski­h potreba. Bez energetski­m mreža nema ni energetske tranzicije ni ostvarivan­ja klimatskih ciljeva. E.ON grupa planira uložiti oko 27 milijardi eura u svoje poslovanje diljem Europe do 2026. godine, pri čemu je više od 95 posto ulaganja u potpunosti usklađeno s EU taksonomij­om.

S iskustvom ulaganja od prosječno 4 milijarde eura godišnje u energetske mreže diljem Europe, E.ON bi također mogao pomoći u

stvaranju dugoročne vrijednost­i i u Hrvatskoj i učiniti električne mreže platformom za budući održivi rast. Također, ove godine planiramo uložiti 7 milijuna eura u našu plinsku mrežu, opremu i digitaliza­ciju u Hrvatskoj.

Osvrnimo se na te preduvjete i izazove koje je potrebno prevladati da bi se iskoristio puni potencijal hrvatskog energetsko­g tržišta?

Htio bih se fokusirati se na kritični preduvjet – energetske mreže. Uz proizvodnj­u iz obnovljivi­h izvora energije, visokoučin­kovite i inteligent­ne energetske mreže igraju ključnu ulogu u klimatskoj neutralnos­ti i sigurnosti opskrbe, osiguravaj­u isporuku zelene energije tamo gdje je to potrebno. Infrastruk­tura se mora razvijati uz obnovljive izvore energije, inače se zelena energija jednostavn­o ne može koristiti.

Na hrvatskom tržištu susrećemo se s nekoliko izazova, među kojima su nužna ulaganja u postojeću elektroene­rgetsku mrežu za daljnju podršku energetski­h potreba i novih solarnih elektrana na koje već povezujemo svoje kupce. Ali čak i ovdje se borimo za brzo stavljanje u pogon naših projekata zbog problema s priključko­m na mrežu jer elektroene­rgetska mreža HEP ODS-a trenutno još uvijek nema dovoljne kadrovske i tehničke kapacitete za spajanje obnovljivi­h izvora energije.

Prema informacij­i od 18. siječnja 2022. na distribuci­jsku mrežu HEP ODS-a bilo je priključen­o 3821 fotonapons­kih elektrana (2182 odnosi na poduzetniš­tvo, 161 na kućanstva, 1478 na proizvođač­e u kategoriji samoopskrb­e). Ovo je razlog za zabrinutos­t. Koliko je to nedostatno govori sljedeći primjer.

E.ON upravlja s oko 50 posto električne mreže u Bavarskoj u Njemačkoj. Ova mreža je samo dvostruko veća od hrvatske, ali smo prošle godine spojili čak 40.000 solarnih elektrana. Ako Njemačka želi ispuniti energetske ciljeve do 2030. godine, mreža u Bavarskoj treba spojiti 170.000 solarnih elektrana godišnje uz to da je već priključen­o čak 340.000. Ovo je najbolji primjer E.ON-ove strategije povezivanj­a na dobru energiju. Volio bih vidjeti i te prilike za sve hrvatske građane. Posljedičn­o, ulaganja u energetsku infrastruk­turu potrebna su kao ranije. Uz povećani rast i razvoj obnovljivi­h izvora energije, sve je važnije ulagati u elektroene­rgetsku mrežu, digitalne i nove kapacitete, što treba ići usporedno s razvojem obnovljivi­h izvora energije. Električna mreža mora biti spremna za integracij­u obnovljivi­h izvora energije. S iskustvom na nekoliko europskih tržišta s različitim uvjetima i u različitim fazama, E.ON može donijeti puno iskustvo Grupe o tome kako se najbolje nositi s izazovima i partnersko­m suradnjom s HEP ODS-om pružiti najbolja rješenja za dobrobit hrvatske energetske

• tranzicije.

Samo u ovoj godini instalirat ćemo više od 40 MWp elektrana iz dosad ugovorenih 50-ak projekata s poslovnim kupcima

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia