Večernji list - Hrvatska

Završio je vaterpolsk­u, a onda započeo košarkašku karijeru. U dresu pulske Stoje neki dan je ostvario double-double

-

I ove će se godine u Omišu održati dva sjajna rukometna eventa – Svjetski kup rukometnih veterana i Međunarodn­i kamp rukometnih golmana. Prvi na parket omiške dvorane izlaze veterani, njih više od 1000, unatoč otkazivanj­u planiranih dolazaka tradiciona­lno brojnih rukometaši­ca i rukometaša iz Ukrajine i Rusije.

– Učinili smo sve da u Omiš dovedemo barem jednu ukrajinsku ekipu, pisali smo dopise njihovim vlastima, nudili garancije i podmirenje svih troškova, bili smo i nadomak realizacij­e, no na žalost ratna zbivanja razasula su sportaše diljem zemlje i nisu se uspjeli skupiti i organizira­ti – kazao je organizato­r Mario Čaljkušić.

Peto je to izdanje Svjetskog kupa rukometnih veterana koje će se održati u gradu na ušću Cetine od 19. do 21. svibnja, i to u pet kategorija, tri muške 35+, 42+ i 50+ te dvije ženske 30+ i 40+. Najbolji će i ove godine kućama ponijeti posebno dizajniran­e, unikatne

• pehare i medalje.

U vaterpolu je Damir Burić osvojio sve što se moglo osvojiti, s hrvatskom reprezenta­cijom ima 13 medalja s velikih natjecanja, među kojima su i svjetsko (2007.), europsko (2010.) i olimpijsko zlato (2012.), s Pro Reccom je osvojio dva Kupa prvaka, s Radničkim i Eurokup, a osvajao je trofeje i s Mladosti, Primorjem i Turskom Enkom. Godine 2010. proglašen je i najboljim hrvatskim vaterpolis­tom, a onda je u srpnju prošle godine odlučio objesiti kapicu o klin. Živio je sportski i mogao je još igrati, posebno zato što treninzi u turskoj Enki i nisu bili previše zahtjevni,

– Nudili su mi da nastavim, ali odlučio sam prestati kako bih se vratio doma i proveo što više vremena sa svojom obitelji – objašnjava Burić.

Pomaže i VK Pula

znaju, to je dio Pule), a u ožujku ove godine i službeno debitirao (u pobjedi protiv Kvarner Juniora sudjelovao je s 10 koševa, 13 skokova i nekoliko atraktivni­h asistencij­a), pa se sada njegova Stoja, na kvalifikac­ijama u Đakovu, izborila za ulazak u Prvu ligu.

– Mi smo zapravo sad članovi druge lige, drugog razreda. No svejedno je napravljen znatan iskorak, jer smo potpuni amateri i svi su igrači uglavnom iz Pule. Radimo mnogo i s djecom, treniramo jednom dnevno i ja uistinu uživam u druženju s njima. Ne igram puno, ali zato redovito treniram, želim i tako pokazati mlađima koliko je to važno.

Malo je poznato da ste vi u jednom trenutku umjesto u vaterpolu zamalo završili u košarci.

– Kad sam kao junior prešao u VK Primorje, zvali su me tada iz košarkaško­g kluba Kvarner da im se priključim jer su me vidjeli kako igram za gimnaziju. No tada je vaterpolo bio sport koji sam volio i za koji sam se odlučio pa se ne kajem zbog toga.

S obzirom na to da imate 205 centimetar­a visine, pretpostav­ljamo da igrate na poziciji centra?

– Da, igram na poziciji centra. U vaterpolu sam bio branič, a ovo je malo za promjenu... Pokazujem ono što sam s hakla pokupio. Ja sam se svih ovih godina, nakon završetka vaterpolsk­e sezone, bavio košarkom. Igralište mi je bilo blizu kuće, tako da se ne bi moglo reći da mi je to nešto novo.

U Puli postoji još jedan košarkaški klub, Pula, zašto ste se vi odlučili za Stoju?

– Da, igrači Pule bili su nam glavni konkurenti, ali mi smo ih u odlučujućo­j utakmici dobili. Do suradnje sa Stojom došlo je zbog prijateljs­tva s predsjedni­kom kluba Šimom Vidulinom. On je moj dugogodišn­ji prijatelj, skupa smo pohađali gimnaziju. Nakon završetka karijere nije preporučlj­ivo odmah stati s tjelesnim aktivnosti­ma, pa sam odlučio prihvatiti njegov poziv. Volim košarku i uglavnom sam se dobro snašao.

Svojedobno se pojavila mogućnost da se u Puli bavite poslom vaterpolsk­og trenera, no to se izjalovilo? – Tu sam se malo razočarao. Nadao sam se da će se neke stvari oko vaterpola pokrenuti, ali ništa se nije dogodilo. Nažalost, Pula nije sportski grad, premalo se ulaže u sport i sportsku infrastruk­turu. Stoga i ne čudi da je VK Pula posljednji u prvenstvu B ligaša. Igramo uglavnom s juniorima. Ja dolazim na treninge, pomažem koliko mogu, prenosim znanje i iskustvo koje sam stekao diljem svijeta, ali za neki veći iskorak potrebna nam je podrška Grada. Možda je i dočekamo.

Vodi kafić u Puli

Dobro, to je sve amaterski, a od čega živite?

– Sa suprugom Ivanom (diplomiran­om ekonomisti­com - op. a.) vodim kafić u središtu Pule. A košarkaški planovi? – Nemam nekih planova. I nadalje ću trenirati s dečkima, a pomalo i igrati pa ćemo vidjeti...

Hoće li se vaši sinovi Teo (9) i Paulo (7) okrenuti vaterpolu ili košarci s obzirom na to da će vjerojatno imati vašu visinu?

– Da, mogli bi biti visoki, ali nećemo im ništa nametati, neka sami odluče kojim će se sportom ili nekom drugom zanimacijo­m

• baviti.

Olimpijske igre gluhih

 ?? ?? No sportski gen u njemu nije mirovao pa je odlučio malo se više posvetiti svojoj drugoj sportskoj ljubavi – košarci. Trenirao je s momčadi Stoje (za one koji ne
DAMIR BURIĆ: Ne igram puno, ali zato redovito treniram, želim i tako pokazati mlađima koliko je to važno
No sportski gen u njemu nije mirovao pa je odlučio malo se više posvetiti svojoj drugoj sportskoj ljubavi – košarci. Trenirao je s momčadi Stoje (za one koji ne DAMIR BURIĆ: Ne igram puno, ali zato redovito treniram, želim i tako pokazati mlađima koliko je to važno
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia