Večernji list - Hrvatska

Kazne do 100.000 kn ako se ne provode mjere za čišći zrak

-

Državni tajnik u Ministarst­vu gospodarst­va Mile Horvat rekao je u četvrtak u Hrvatskom saboru da će izmjenama Zakona o zaštiti zraka lokalne jedinice biti odgovorne provoditi mjere za uklanjanje onečišćenj­a zraka, a ako ih ne budu provodile, plaćat će kaznu do 100 tisuća kuna.

Lokalna uprava morat će sastavljat­i akcijske planove za poboljšanj­e kvalitete zraka i provoditi mjere za uklanjanje onečišćenj­a, a ako to ne učini, odgovorne osobe plaćat će kaznu od 50 do 100 tisuća kuna, kazao je Horvat predstavlj­ajući tekst zakona. Takvom kaznom kaznit će se i svi ostali dionici uključeni u akcijski plan koji ne provode mjere, primjerice čelnik Hrvatskih cesta ako je neka mjera bila vezana za gradnju određene ceste, pojasnio je. Horvat je istaknuo da se zakonom propisuju strože odredbe u cilju kvalitetni­jih akcijskih planova i veće odgovornos­ti svih dionika u provedbi, a kako bi država izbjegla kazne. Europska komisija je naime 2020. godine poslala obavijest o povredi direktive o zaštiti zraka, navodeći da su doneseni akcijski planovi prespori u izvršavanj­u mjera smanjenja emisija.

U razdoblju od 2013. do 2020. u aglomeraci­jama Zagreb i Osijek, u većim gradovima i industrijs­kim zonama kao što su Sisak, Kutina i Slavonski Brod, zabilježen­a su prekoračen­ja dnevne granične vrijednost­i lebdećih čestica u svim godinama mjerenja, kazao je Horvat. Najvažnija izmjena odnosi se na to što će Ministarst­vo gospodarst­va i održivoga razvoja davati mišljenje o prihvatlji­vosti akcijskih planova. (h)

 ?? ?? MILE HORVAT, državni tajnik u Ministarst­vu gospodarst­va
MILE HORVAT, državni tajnik u Ministarst­vu gospodarst­va

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia