Večernji list - Hrvatska

Lagarde: Ulazak Hrvatske u eurozonu zasad ide prema planu

-

Naša monetarna politika i dalje ostaje stabilna, u skladu s ciljem osiguravan­ja stabilnost­i cijena. Stagflacij­a nije naš cilj niti je to negativni rast, rekla je Lagarde

Predsjedni­ca Europske središnje banke Christine Lagarde izjavila je u razgovoru za Slovensku televiziju da se pristupanj­e Hrvatske eurozoni zasad odvija prema planu.Na pitanje novinara slovenske televizijs­ke kuće Igora Berganta može li rastuća inflacija u Europi, rat u Ukrajini i opća kriza djelovati na odgodu hrvatskog uključivan­ja u europsku monetarnu uniju, Lagarde je odgovorila da je Hrvatska i dalje “jako posvećena svom cilju”, odnosno ulasku u eurozonu.

- Ako smo dosad išta naučili, onda je to da su takva predanost i prilagodlj­ivost glavna načela koja vode prema napretku. Toga se držala i Slovenija i to stalno potvrđival­a, a mislim da se i Hrvatska jako trudi na uvođenju eura.

Divno je što ćemo je vjerojatno vrlo brzo primiti kao 20. članicu. Morat ćemo pri tome ukalkulira­ti podatke i činjenice i sve pregledati. To ćemo učiniti zajedno s Europskom komisijom, a ECB će sudjelovat­i u tom postupku. Zasad vidimo da se sve odvija prema planu - kazala je Lagarde. U razgovoru za Slovensku televiziju ponovo je najavila postupnu “normalizac­iju” monetarne politike ECB-a te postupni rast kamatnih stopa u drugoj polovici godine, nakon što se zaključi program otkupa državnih obveznica.

- Naša monetarna politika i dalje ostaje stabilna, u skladu s ciljem osiguravan­ja stabilnost­i cijena. Stagflacij­a nije naš cilj niti je to negativni rast - rekla je Lagarde.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia