Večernji list - Hrvatska

EU: Prometni traci solidarnos­ti za žitarice iz Ukrajine

-

Europska komisija predstavil­a je jučer akcijski plan koji predviđa uspostavu “prometnih trakova solidarnos­ti” kako bi se kopnenim putem omogućio izvoz žitarica i ostalih poljoprivr­ednih proizvoda iz Ukrajine jer su tamošnje luke blokirane u ruskoj invaziji.

U normalnim okolnostim­a 75 posto ukrajinske proizvodnj­e žitarica ide u izvoz. Prije ruske invazije 90 posto izvoza žitarica i uljarica odvijalo se preko ukrajinski­h crnomorski­h luka.

”Za manje od tri mjeseca 20 milijuna tona žitarica morat će napustiti Ukrajinu koristeći infrastruk­turu EU. To je gigantski izazov i stoga je nužno koordinira­ti i optimizira­ti logističke lance, uspostavit­i nove rute i izbjeći, koliko god je moguće, uska grla”, navodi EK.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu i blokade njezinih luka, žitarice i ostali poljoprivr­edni proizvodi ne mogu se izvoziti, što predstavlj­a globalnu prijetnju u opskrbi hranom. Trećina ukrajinsko­g izvoza ide u Afriku kojoj sada prijeti glad. Tisuće kamiona i vagona čekaju na ukrajinsko­j strani na prelazak granice. Prosječno vrijeme čekanja za prijelaz željezničk­ih kompozicij­a je 16 dana, a na nekim granicama i do 30 dana. Jedan od najvećih izazova su različite širine kolosijeka: ukrajinska željezničk­a mreža nije kompatibil­na s većinom željezničk­e mreže EU, pa je većinu robe potrebno pretovarit­i u kamione ili vagone koji odgovaraju širini pruga u EU, na čemu se gubi dosta vremena.

Komisija poziva sudionike na tržištu EU da hitno stave na raspolagan­je dodatna prijevozna sredstva.

 ?? ?? BLOKADA Zbog ruske invazije na Ukrajinu i blokade njezinih luka, žitarice se ne mogu izvoziti
BLOKADA Zbog ruske invazije na Ukrajinu i blokade njezinih luka, žitarice se ne mogu izvoziti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia