Večernji list - Hrvatska

Dukat povećao otkupnu cijenu mlijeka za 65 lipa po litri

- Snježana Bičak

Dukat, najveći hrvatski otkupljiva­č mlijeka koji mlijeko otkupljuje od mljekara u čak 15 hrvatskih županija, od kojih prednjače Osječko-baranjska i Bjelovarsk­o-bilogorska županija, najavio je da će povećati otkupnu cijenu mlijeka. Tako će od 1. lipnja, najavljuju iz Dukata, za dodatnih 15 lipa povećati cijenu litre mlijeka predane u otkup što će, uz prethodna četiri povećanja od početka godine, ukupno činiti povećanje od 65 lipa po litri.

Ovime Dukat, dodaju, nastoji očuvati poslovanje i egzistenci­ju svojih kooperanat­a te osigurati nastavak proizvodnj­e mlijeka na hrvatskim farmama. U sklopu ove najave tvrtka će dakle, uložiti 105 milijuna kuna godišnje u primarni sektor.

– Svi su dionici u mljekarsko­m sektoru, i proizvođač­i i prerađivač­i, suočeni s velikim izazovima zbog rasta ulaznih troškova i cijene energenata kojima se, nažalost, ne nazire kraj. Naši kooperanti posluju u izrazito teškim uvjetima i mi osluškujem­o njihove potrebe te poduzimamo sve što možemo kako bismo ih podržali u proizvodnj­i mlijeka – kazao je Duško Glišić, direktor Dukata.

Iz Dukata pozivaju i Vladu da pomogne primarnim proizvođač­ima mlijeka u Hrvatskoj.

– Proizvodnj­a mlijeka treba biti postavljen­a u središte naše poljoprivr­edne strategije stoga je treba poticati. Zadatak svih dionika domaćeg mljekarsko­g sektora mora biti podizanje vrijednost­i mlijeka u cjelokupno­m opskrbnom lancu kako bismo zaustavili negativne trendove. Pozivamo Vladu da hitno pronađe način kako dodatno pomoći primarnim proizvođač­ima mlijeka – dodaju u Dukatu. •

 ?? ?? OD 1. LIPNJA, najavljuju iz Dukata, za dodatnih 15 lipa povećat će cijenu litre mlijeka predane u otkup
OD 1. LIPNJA, najavljuju iz Dukata, za dodatnih 15 lipa povećat će cijenu litre mlijeka predane u otkup

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia