Večernji list - Hrvatska

Šokota: O Petkoviću sve najbolje, ali mora zabijati

-

Kad igra kako zna, onda ga je užitak gledati kao što je bila i muka kad nije bio u formi i kad nije mogao baš ništa na terenu. Naravno, riječ je o Bruni Petkoviću. Igrač koji je igrao u Italiji, ali uglavnom po drugoligaš­kim klubovima, u Dinamu je dočekan sa skepsom. Prvo, malo tko je uopće znao za njega, a onda, kad se stasitom napadaču pogledala statistika, nikome nije bilo jasno zašto ga je Dinamo doveo. Istina, odigrao je i u Serie A 42 utakmice, ali nije postigao ni pogodak.

Meteorski uzlet kod Bjelice

– Petković je već bio kod nas, u zadnjih šest godina u Italiji promijenio je dosta klubova. Mlad je, ali ima veliko iskustvo igranja i u Serie A i u Serie B. S obzirom na to da je trener Nenad Bjelica inzistirao na još jednom napadaču, u dogovoru s njim odlučili smo angažirati Brunu Petkovića. Vjerujem da će se nametnuti iako je konkurenci­ja na toj poziciji dosta velika, imamo četvoricu napadača, ali sigurno će dobiti priliku. Uostalom, ne bi dolazio da ne vjeruje u sebe – rekao je tadašnji sportski direktor Dinama Marijan Vlak.

Igrač koji je došao iz Bologne napravio je meteorski uzlet, baš je bio užitak gledati njegove majstorije kojima se probio i do reprezenta­cije. I tada je igrao sjajno i kod Dalića, zabijao, asistirao, u njemu smo vidjeli centarfora za sljedećih deset godina reprezenta­cije.

Brzo je krenulo i zanimanje stranih klubova, no plavi su, a i Petković, odbijali te ponude, željeli su i bolji klub za takvog napadača, pa i višu cijenu od deset milijuna eura. No onda je krenuo silaznom putanjom, počeo je odlaziti sve češće i sve dalje od suparnički­h vrata, počeo je gubiti duele, skokove, počeo je ‘daviti’ loptu i postao je uteg, a ne prevaga u pojedinim utakmicama. Kao da se odlaskom Bjelice promijenio.

– Ma nije tako, imao je on odličnih utakmica i kasnije, sjetite se da je sam pobijedio Krasnodar – rekao je Nenad Bjelica nakon što je Petković baš protiv njegova Osijeka odigrao odlično.

Ako je to naznaka da se vratio pravi Petković, onda je Dinamo na velikom dobitku. Ne samo za nedjelju i utakmicu sa Šibenikom u kojoj plavi mogu osigurati naslov prvaka, ne ni zbog derbija s Hajdukom u zadnjem kolu, takav Petković puno će značiti i u novoj borbi za europske skupine, a na kraju, za takvog vrhunskog

Petkovića počet će stizati i prave ponude. No bilo bi ih i prije da Petković više zabija.

– Uvijek sam govorio da mi se Petković sviđa kao igrač i sve najbolje, ali on jednostavn­o mora zabijati više golova. Ima sve što treba imati pravi igrač, ali nedostaju mu pogoci. Mora se naviknuti da bude u suparničko­m šesnaester­cu, blizu gola, i mora više zabijati – kazao nam je Tomo Šokota koji se kao napadač Dinama nazabijao golova.

– Iskusio sam to i znam o čemu pričam. centarfor Dinama mora u sezoni zabiti 20 pogodaka, sve ostalo nije dobro koliko god dobro igrao – kaže nam Šokota.

Probudio ga dolazak Drmića?

Ova sezona statističk­i je najslabija Petkova u Dinamu, u prvoj sezoni u 39 utakmica postigao je 12 pogodaka i dodao deset asistencij­a, u sljedećoj sezoni u istom broju utakmica imao je 13 pogodaka i 12 asistencij­a. Prošla mu je bila najbolja, doduše igrao je 42 susreta, ali je 14 puta bio strijelac i još 11 puta asistirao. No u ovoj sezoni u 42 nastupa u svim natjecanji­ma ima deset pogodaka i samo pet asistencij­a.

No dvije posljednje upisao je baš protiv Osijeka, njima je srušio Bjeličinu momčad, uz to je bio i puno češće pred golom Osijeka, pucao je i glavom i nogom i doista se čini da je pronašao sebe. A još ima dvije utakmice za popravak tog učinka, već u nedjelju u Šibeniku, u koji plavi odlaze po naslov prvaka, te u posljednje­m kolu kad im dolazi Hajduk. Tko zna što je probudilo Petkovića, možda Ante Čačić, a možda i najave da iz Rijeke stiže novi napadač, Josip Drmić, pa je Petković shvatio da mora dati više nego dosad, a bude li tako, njegov povratak u pravu formu mogao bi biti najveće pojačanje Dinama.

 ?? ?? TOMO ŠOKOTA Nekadašnji napadač Dinama i reprezenta­cije smatra da napadač plavih mora zabijati 20 golova po sezoni
TOMO ŠOKOTA Nekadašnji napadač Dinama i reprezenta­cije smatra da napadač plavih mora zabijati 20 golova po sezoni
 ?? ?? BRUNO PETKOVIĆ protiv Osijeka je igrao sjajno i takav će biti važan i u nedjelju u borbi za naslov, a onda i u europskim kvalifikac­ijama
BRUNO PETKOVIĆ protiv Osijeka je igrao sjajno i takav će biti važan i u nedjelju u borbi za naslov, a onda i u europskim kvalifikac­ijama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia