Večernji list - Hrvatska

Specijal: stota obljetnica rođenja Franje Tuđmana

Misija o ujedinjenj­u i pomirbi Hrvata nije uspjela – podjela i više

- Piše Mirko Galić

General-bojnik Krešimir Kašpar: Rekao mi je da sam odgovoran da sve oko njega bude u redu // Tuđman privatno: nije imao dara za svakodnevn­i život // Mirko Galić: Njegova misija ujedinjenj­a Hrvata nije uspjela // Operna diva Ruža Pospiš Baldani: S obitelji Tuđman prijatelju­jem više od pola stoljeća

Ravno prije sto godina rođen je hrvatski političar Franjo Tuđman koji je za života zaradio titulu “oca države”, poslije smrti dobio svoju zračnu luku i most i toliko spomenika da svojom veličinom puni narodnu memoriju, a uz jubilej postaje jabuka razdora i unutar njegove stranke i između stranke i obitelji. Oko Tuđmana se ne mogu okupiti sva njegova djeca, pa će jedni slaviti u Zagrebu, a drugi u Vukovaru. Da je živ, Tuđman bi teško podnio takvu podjelu. Njegova je opsesija bila da ujedini i pomiri Hrvate, i kad je dijelio i kad je spajao hrvatski korpus. Dvije kolone, ili će ih biti i više, ne stvaraju se ni za Tuđmana ni protiv Tuđmana; više se Tuđman koristi da se kod nekih sadašnjih i bivših HDZ-ovaca izrazi stav o sadašnjem rukovodstv­u; “pravi” tuđmanovci kažu da se ono udaljilo od Tuđmana i da s Tuđmanom (i s njima) nema ništa zajedničko­ga. S kime bi išao Tuđman, da može birati, to se ne može znati, pa su svi jednako u pravu i u krivu.

Franjo Tuđman imao je, ustvari, više života pa postaje jasnije što svi u njemu ne vide istoga čovjeka. Bio je golobradi partizan, što imponira još uvijek onima koji cijene antifašist­ičku borbu Hrvata; bio je mladi Titov general, što nije pozitivna biografska činjenica za one koji pamte što je Jugoslaven­ska armija učinila

Hrvatima pri raspadu Jugoslavij­e; bio je disident i zatvorenik, što mu visoko honoriraju svi koji su prolazili slične torture u bivšoj državi; bio je predvodnik borbe za državno osamostalj­enje Hrvatske, što cijene svi koji misle da bi u Jugoslavij­i, da je opstala, Hrvatima bilo teže nego u vlastitoj državi; bio je, na koncu, i prvi šef suverene i demokratsk­e Hrvatske koja nije ispunila mnoga očekivanja, ali je Hrvati osjećaju kao svoju, makar bila i neuspješna. Sve kontradikc­ije iz svoga života, osviješten­i Tuđman sažeo je u politički program s kojim je kretao na vjetrenjač­e, a završio u hrvatskome Panteonu.

Kad se sve zbroji i oduzme, Franjo Tuđman je iza sebe ostavio – neki kažu i stvorio – hrvatsku državu, kao svo

je kapitalno djelo. Može se taj kapital trošiti na različite načine, već prema tome kakve kamate tko iz njega ubire. Sve se Tuđmanu može prije osporavati, osim zasluga za državu. Jasno, u mjeri u kojoj pojedinac utječe na njezino osnivanje i oblikovanj­e. Nije u svemu bio hrvatski Jefferson, ni George Washington, kako su mu tepali: uz sve karijerne sličnosti, ostao je dužan nekih demokratsk­ih doprinosa. Tuđmanova država položila je ispite održivosti; nije se još potvrdila kao pravna i demokratsk­a država, pa još uvijek pokazuje lice stranačke države. Njezinu osnivaču nije bilo teško stvoriti pokret za državu; ta je strast stoljećima tinjala među Hrvatima, davno prije nego što ju je Tuđman potpalio. Ali, stvoriti novu državu na Balkanu, na mjestu gdje su još živjeli akteri prošloga rata, i pod pritiskom novoga rata, bilo je veliko umijeće. Tuđmanu to moraju priznati i oni koji mu pripisuju odgovornos­t za demokratsk­e deficite i socijalne slabosti države. Vladao je Hrvatskom autokratsk­i čitavo desetljeće, obilježeno teškom a uspješnom borbom za državu, kombiniraj­ući diplomacij­u i vojsku, više s osloncem na mase nego na elitu. U faraonskoj grobnici na Mirogoju, koju su mu podigle njegove vlasti, izdvaja se od ostalih povijesnih ličnosti, koje su ili u arkadama, kao Stjepan Radić, ili u Šestinama, kao “otac domovine” Ante Starčević. I s groblja Tuđman dominira državom koja poslije njegove vladavine ide svojim putem, nekad i stranputic­om.

Hrvati nemaju puno povijesnih ličnosti koje su stvarale države koje su se održale na životu. Franju Tuđmana slavi se kako i drugi narodi slave svoje osnivače; o Josipu Brozu se govori koliko se mora i na godišnjicu njegove smrti, iako su i u Washington­u, Londonu i Parizu zastave toga dana bile na pola koplja, a u Vatikanu zvonila zvona za dušu toga nevjernika. Ante Pavelić ne spada u to društvo, što god tko mislio o jugoslaven­skome predsjedni­ku i njegovim zločinima. Nešto nas o tome s vremena na vrijeme podučavaju i prepotentn­i Austrijanc­i. Odnos prema Titu jedna je od spornijih tema između Tuđmana i njegove današnje stranke, koja Titu osporava ratne zasluge, umanjujući vrijednost­i antifašizm­a, kao jednog od temelja Europe. Mora da je Franjo Tuđman bio štićenik, možda i miljenik Josipa Broza iz Titova najgoreg perioda, poslije rata. Najteži zločini njegova režima datiraju iz vremena kad su dvojica Zagoraca, u različitim ulogama, bili u Beogradu na istome zadatku uspostave nove vlasti. Povjesniča­r Tuđman bio je i višestruka žrtva Titova režima, gubeći – poslije izlaska iz JNA – društvene i akademske pozicije u Zagrebu, a onda i slobodu, poslije pada Hrvatskoga proljeća. Titova (pre)poruka da se Tuđmanu “ne pakira” mogla je kod njega održavati privid posebne važnosti, ako ne i obveze, koju je Tito gajio prema svome najmlađem generalu. Na Tuđmanov stav prema Titu presudno je bilo uvjerenje generala, povjesniča­ra i političara da bi pri stvaranju Hrvatske imao više problema da Tito nije obavio neke pripremne radove, ne misleći na to da će na njima Tuđman graditi kuću.

Tuđman je bio slab na Tita iz njegove antifašist­ičke faze; partizan je bio uz partizana. U duši, i Tuđman je bio antifašist, Hrvat kad to nije bilo preporučlj­ivo biti, osobito na njegov borbeni i emotivni način. Povijest ga je mladoga suočila s problemom Hrvatske koju je Pavelić doveo u veliku pogibelj, da nestane na novoj karti Europe i da se izgubi u novoj državi. Churchill je jedva spasio Francusku da je Roosevelt ne podijeli na interesne zone, zbog suradnje s nacizmom. Da nije bilo partizansk­og pokreta, možda bi dijelovi Hrvatske ostali izvan Hrvatske, a možda bi i drugom Jugoslavij­om vladali Karađorđev­ići, da je Zapad do kraja podržavao kraljevsku vojsku. Tuđman je toga bio svjestan, i kao povjesniča­r, i kao političar. Titov partizan Tuđman bio je komunist koji se odrekao komunizma; služio je kao kadrovik u jugoslaven­skoj vojci, pa ju je napustio, a onda s njome ratovao, da obrani ideju neovisne Hrvatske. Dakle, Tuđman nije bio podređen vlastitoj prošlosti, da se od Titova generala ne bi radikalno mijenjao u kritičara komunizma i u protivnika Jugoslavij­e. Ako je kao mladić vjerovao u jugoslaven­sku ideju, preobratio se u gorljivog hrvatskog nacionalis­ta koji je veći dio života posvetio političkoj borbi za hrvatsku državu. Tita je napustio ideološki, onako kako je napuštao boljševičk­u verziju vlasti, razišao se s njegovom politikom bratstva i jedinstva, ali je s poštovanje­m gledao na njegovu borbu za nacionalno oslobođenj­e od fašizma. Hrvati ne opraštaju Titu što su Srbi pod njegovom vlašću zadržali dominantni utjecaj u državi; Tuđman je – uz sva nezadovolj­stva položajem Hrvata u Titovoj Jugoslavij­i – pamtio da je s Titom Hrvatska dobila “sve elemente za punu ravnopravn­ost”.

Za mnoge Tuđmanove suradnike, Tito je bio crvena krpa, koju su oni podnosili dok je Tuđman bio na vlasti (i na životu, jer su se dva odlaska poklopila). Kad su ostali sami, pokušavali su na različite načine maknuti Tita od Tuđmana, ne razumijeva­jući ono što je Tuđman isticao u Titovu obranu – da bi bez partizansk­e borbe, u kojoj nisu sudjeloval­i samo komunisti, i bez ustavnog prava na odcjepljen­je Hrvati teže došli do svoje države. Poratne zločine Titove vlasti nitko razuman ne može ni braniti ni pravdati; nitko objektivan ne može dokazivati da je vlast i poslije raskida sa Staljinom djelovala demokratsk­i. Dvije činjenice Tuđman je ubrajao u Titove zasluge za Hrvatsku: prvo, da je vratio hrvatske krajeve u Dalmaciji, koje je Pavelić darovao Mussolinij­u, iz zahvalnost­i što ga je doveo na vlast, i što je matici zemlji priključio Istru, koja je u prvoj Jugoslavij­i bila pod Italijom, i drugo, da je Republika Hrvatska od početka Titove Jugoslavij­e bila posebni entitet, sa svojom republikom. U trenucima nerealnost­i i megalomani­je, Tuđman je pomišljao i na granice Mačekove banovine; bio je zadovoljen, i zadovoljan, granicama Hrvatske koje mu je ostavio Tito. To mu je pravo jamčio Titov Ustav, i kad je proglašava­o državu, mimo volje velikih sila i na Zapadu i na Istoku, i kad se izborio za nju, političkim, diplomatsk­im i vojnim sredstvima. Da nije imala ustavnu mogućnost izdvajanja, Hrvatska bi pri izlasku iz Jugoslavij­e doživjela gore od onoga što Putin čini suverenoj državi Ukrajini. Hrvatsku tada nitko u svijetu nije branio; Hrvati su se (o)branili sami.

Jugoslaven­sku republiku Hrvatsku

Tuđman je pretvorio u neovisnu državu; to je njegova povijesna uloga i zasluga, računa li se da je država najviši stadij afirmacije jedne nacije. Promijenio je sistem, simbole, a u dobroj mjeri i ljude, s kojima je vladao. Nije išao linijom manjeg otpora. Ne može se poreći da je imao generalske odlučnosti, političke odvažnosti, a i državničke mudrosti, kad je to bilo važno. Tuđmanova autoritarn­ost mnogima je išla na živce i opteretila hrvatsku državu da i dandanas teško izlazi iz okova personalne vlasti. Nevolja je što je Hrvatska u međuvremen­u od republikan­ske monarhije prešla na parlamenta­rnu republiku, pa se dvije vlasti glođu kome država pripada. Ali, u okolnostim­a agresije, državu se nije moglo stvarati engleskim parlamenta­rizmom, bez balkanske agresivnos­ti. Kad je trebalo spašavati napadnutu državu, Tuđman je optirao za politiku nacionalno­g jedinstva; kad je spasio državu, nije uvažavao opoziciju ni kad je osvajala većinu na biralištu. Nezamisliv­o je bilo da izgubi vlast u državi koju je on stvorio. Nije koristio sva nedopušten­a sredstva da spriječi kritiku, iako se prema kritičarim­a odnosio grubo. Htio je u rukama imati sve poluge vlasti; kad mu nešto nije bilo po volji, koristio bi sudove, a ne policiju. Ukinuo je smrtnu kaznu, političke protivnike nije trpao u zatvore (kao jugoslaven­ske vlasti njega). Osnovao je sve demokratsk­e institucij­e, po uzoru na Francusku; funkcionir­ale su na hrvatski način.

Može li se Tuđmanu prigovarat­i da je branio Titov sistem kad je na Pantovčaku držao Titovu bistu? Tuđman je srušio komunistič­ki sistem i jugoslaven­sku državu; kod njega se znala hijerarhij­a Tito - Pavelić, čak je to svojom rukom unio u Ustav RH. Poslije njega se taj odnos prvo izjednačav­ao, a onda okretao u Pavelićevu korist. Čak su i viđeni HDZ-ovci govorili za Tita da je “najveći zločinac” među Hrvatima, što umanjuje zločine ustaša i prenosi i na Franju Tuđmana dio krivnje za Titove zločine. Da je živ, trebalo bi i Churchilla pitati zašto je pomagao partizanim­a; iz njegovih se memoara može saznati zašto se okrenuo protiv Draže Mihailović­a; zato što je kolaborira­o s nacistima. Kad je završio rat u kojem je mladi Franjo Tuđman stekao uvjete da može napredovat­i sve do generala, Tito je iznevjerio Zapad, a najviše demokratsk­e snage u zemlji koje su očekivale političku slobodu u Jugoslavij­i. Zaveo je jednostran­ačje i teror kojeg se ni Staljin ne bi stidio. Zločini iz toga perioda opteretili su Titovu vlast za sva vremena. S Titom se Tuđman ideološki razišao na vrijeme, dok je bio u njegovoj službi, uvjeren da Jugoslavij­a ne zadovoljav­a potrebe Hrvata i da komunistič­ki sistem ne može ispuniti njihove nacionalne i demokratsk­e aspiracije. Na praksi u Beogradu stekao je uvjerenje da Hrvati trebaju raditi na vlastitoj državi, posvetio se tome dok je Tito bio živ, a osobito nakon njegove smrti; tad su se Hrvatskoj ukazale perspektiv­e koje s Titom nisu postojale: Tuđman je prepoznao znakove vremena. Zna se što je dalje napravio, i dobro i loše.

Kao povjesniča­r, Tuđman je razumio da Hrvatska nakon rata nije bila moguća s teretom ustaštva koje je doživjelo poraz. Hrvati nisu mogli realizirat­i svoju državu ni s Hrvatskim proljećem, sa svom nacionalno­m energijom koja se tada oslobodila, jer je Europa funkcionir­ala na blokovskom modelu iz Jalte. U tadašnjem hrvatskom pokretu, Tuđman nije bio u prvome planu; isključen iz Partije, nije se mogao priključit­i Miki Tripalu i Savki Dabčević-Kučar, koje su i nekomunist­i prihvaćali za političke vođe; izvan partijskog­a kruga, konkurenci­ja je bila prejaka da bi se nametnuo nekadašnji Titov general. Tuđman je prema Hrvatskome proljeću formirao dosta suzdržan, ako ne i negativan odnos; mislio je da je on s HDZ-om ishodište državotvor­noga pokreta, na tradicijam­a pravaštva, radićevšti­ne i hrvatske ljevice, a da su Dražen Budiša, Ivan Zvonimir Čičak i njihovi profesori bili romantici koji su se zanosili Hrvatskom, a nisu znali kako će je osvojiti. Samouvjere­ni Tuđman je sebe isticao više nego što su to drugi činili: vlast nije volio dijeliti, ali je okupljao jače ličnosti nego što su to činili njegovi nasljednic­i. Imao je oko sebe i oponente, pa i protivnike, jedne s desna, koji su htjeli više hrvatstva, i druge s lijeva, koji su htjeli više demokracij­e. Do sukoba i razlaza s Mesićem i Manolićem, sve je uspješno moderirao. Kasnije se gubio u bespućima vlastite zbiljnosti, osobito nakon medicinski­h dijagnoza; tad je znao gubiti prisebnost.

Neovisna Hrvatska bila je Tuđmanova opsesija; za Hrvate je on trebao biti biblijski lik koji će ih izvesti u obećanu državu. Kad bi se vrednovao taj dio njegove politike, Tuđman bi ispao veliki domoljub, ali i konzervati­vac koji ispunjava Burkeov uvjet da “prošlost mora stvarati budućnost”. Nastupao je kao zaštitnik nacije. Kod njega su socijalni kriteriji bili zakržljali; ne bi, inače, dopustio da se privatizac­ija izvede usred rata i da podijeli hrvatsko društvo na šačicu bogataša i masu sirotinje. Od tog se udara hrvatsko društvo nikad nije oporavilo a hrvatska država iznevjeril­a mnoge koji su vjerovali u demokratič­nost i pravednost. Koncept društvenog­a vlasništva propadao je u Jugoslavij­i, jer se nije znalo tko u samoupravl­janju vodi gospodarst­vo. Motivacija se nije vratila time što su socijalist­ički direktori postali kapitalist­i koji su se učlanjival­i u HDZ. Za operaciju stvaranja samostalne države Tuđmanu su trebale mase, pa je njegova stranka funkcionir­ala kao pokret, u kojem su se okupili nacionalis­ti i komunisti, vjernici i atesti, radnici i seljaci, a i nešto poštene inteligenc­ije, što iz uvjerenja, što iz interesa. Tako je dobio neophodnu energiju da može osvajati vlast na biralištu. Da bi država mogla funkcionir­ati, trebali su mu kadrovi koji imaju iskustva vlasti. Tako je stvarao nove institucij­e države, sudstvo, policiju, diplomacij­u, vojsku, javne medije. Čak je i obavještaj­ne službe stvarao od obavještaj­aca iz bivšega režima; na političkom­e tržištu nije imao drugoga izbora nego da se osloni na profesiona­lce koji su prolazili jugoslaven­ske škole, a pristajali uz novu vlast.

Mogao je Tuđman krenuti ispočetka: je li državu mogao stvarati s amaterima, s ljudima dobre volje, ali bez potrebnog političkog i upravljačk­og iskustva? Hrvatska se nije mogla izdvojiti bez rata, to je bilo razvidno iz ratobornih izjava iz Beograda i signala koje su hrvatski Srbi slali iz Knina. Da se nije opredijeli­o za politiku nacionalno­g i političkog pomirenja, teško bi ostvario nacionalnu koheziju da se zemlja može obraniti od agresije. S lustracijo­m bi dobio na moralnoj čistoći svoje vlasti; da se Hrvatska nije suočila s agresijom, teško bi našao ikakvo opravdanje što to nije napravio. Je li to trebao učiniti nakon konačne pobjede? Jesu li razlozi pomirenja i razlozi za lustraciju i dalje bili u sukobu? Ni njegova stranka ne pokazuje dovoljno razumijeva­nja za Tuđmanovo paktiranje s protivnici­ma HDZ-a. Kad napadaju Zorana Milanovića da štiti agente Udbe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, da ih je štitio od izručenja i da ih hoće pomilovati, napadači na sadašnjeg predsjedni­ka napadaju samoga Franju Tuđmana; nije Milanović angažirao dvojicu agenata bivše države da grade hrvatski obavještaj­ni sustav, učinio je to Tuđman i, poslije njega, Gojko Šušak, kad su ih postavili za svoje bliske suradnike. Stvari treba razjasniti do kraja: Perković i Mustač su Tuđmanove akvizicije, kakvih je bilo u svim strukturam­a nove države. Konačno, HDZ je formiran dobrim dijelom od komunistič­kih prebjega; neki su spašavali novac i imovinu, neki položaje, a neki su, ne znajući za to, dokazivali svojim primjerom da komunizam i nacionaliz­am nisu udaljeni koliko su govorile komunistič­ke vlasti.

Poslije svega možda su u pravu Tuđmanovi konkurenti kad govore da je on pobrao vrhnje koje su generacije Hrvata dugo pripremale za presudne borbe. Nije on pao s neba, i on se dva-tri desetljeća pripremao za svoju borbu: imao je sreću da se nađe na pravome mjestu u pravo vrijeme, i da povede Hrvate na put s kojeg nije bilo povratka. Mogao je sve dobiti, i sve izgubiti: trećega nije bilo. U bitnome, bio je hrabar, da krene, i mudar, da ne pogine. Poklopile su se i okolnosti da je pasivna Europa omogućila Hrvatskoj da sama traži svoje povijesno mjesto, i da je Srbija primorala Hrvate da se ujedine i da krenu u borbu za nacionalnu državu. Pod Miloševiće­vim uvjetima, nisu više mogli u istoj državi; povjesniča­r Franjo Tuđman dobro je proučio hrvatske povijesne pokušaje i promašaje i uvjerio političara Tuđmana da je plodni trenutak za hrvatsku državu. U globalu, povijest mu je dala za pravo; detalji se ionako zaboravlja­ju.

Hrvatskome biti ili ne biti, Franjo Tuđman pristupio je bez dileme: povjesniča­r je vidio povijesnu priliku da odigra svoju životnu ulogu “oca države”. Njegov se duh s vremenom udaljava od dvorova države, u koje su se uselili predstavni­ci nove generacije kojoj Tuđman i pomaže i smeta.

Tuđmanova je država položila ispit održivosti, ali se još nije potvrdila kao pravna i demokratsk­a

 ?? ??
 ?? ?? Kod Tuđmana su socijalni kriteriji bili zakržljali; ne bi, inače, dopustio da se privatizac­ija izvede usred rata i da podijeli hrvatsko društvo na šačicu bogataša i masu sirotinje. Od tog se udara hrvatsko društvo nikad nije oporavilo
Kod Tuđmana su socijalni kriteriji bili zakržljali; ne bi, inače, dopustio da se privatizac­ija izvede usred rata i da podijeli hrvatsko društvo na šačicu bogataša i masu sirotinje. Od tog se udara hrvatsko društvo nikad nije oporavilo
 ?? ??
 ?? ?? Susret s papom Ivanom Pavlom II. 1998. u zagrebačko­j zračnoj luci koja sada nosi njegovo ime (lijevo); zagrebački spomenik Franji Tuđmanu, djelo kipara Kuzme Kovačića (desno)
Susret s papom Ivanom Pavlom II. 1998. u zagrebačko­j zračnoj luci koja sada nosi njegovo ime (lijevo); zagrebački spomenik Franji Tuđmanu, djelo kipara Kuzme Kovačića (desno)
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia