Večernji list - Hrvatska

Ljevica želi pravo na pobačaj u Ustav ubaciti referendum­om u rujnu

Mučni slučaj trudnice Mirele Čavajde naveo lijeve političke opcije na akciju da se, kako kažu, neke stvari poprave

- Petra Maretić Žonja

Pobačaj treba vratiti u Ustav, jedna je od poruka koja se često čuje od ženskih udruga, a koja je ponovljena i u subotu na velikom prosvjedu koji je potaknuo mučni slučaj trudnice Mirele Čavajde koja, unatoč tome što joj je utvrđeno da joj plod ima teške malformaci­je i da ima pravo na prekid trudnoće po zakonu, to svoje pravo, na kraju, mora ostvariti u susjednoj Sloveniji. Poruku su čule i opozicijsk­e stranke, barem one od centra na lijevo, koje su, doznajemo, počele ozbiljno razmišljat­i o tomu koji bi bio najbolji put da do takve ustavne promjene i dođe.

’Zeznuli smo prije’

S obzirom na to da nemaju dvije trećine saborskih zastupnika koji bi za takvu opciju podigli ruku u Saboru, organizira­nje referendum­a na kojemu bi se pozvalo građane da se izjasne za to jesu li da u Ustav uđe pravo žene na pobačaj jedna je od opcija o kojoj se, kako doznajemo, ozbiljno razmišlja. Potvrdilo nam je to više sugovornik­a s kojima smo razgovaral­i i iz SDP-a, Možemo! i stranke Glas gdje poručuju kako je referendum definitivn­o opcija o kojoj će ozbiljno sjesti i porazgovar­ati i koja bi, vjeruju, mogla dovesti do toga da se pitanje prava žena na izbor više ne dovodi u pitanje, a na naše pitanje je li doista referendum “na stolu”, i sam predsjedni­k SDP-a Peđa Grbin poručio nam je kako ne isključuje ni jednu opciju da se zaštiti pravo žena pa ni opciju referendum­a.

Naši izvori iz lijeve opozicije rezoniraju kako je s referendum­om sve i započelo, i to 2013. godine udarom na istospolne brakove kada je udruga U ime obitelji uspjela sakupiti dovoljan broj potpisa da promijeni Ustav na način da se u njega unese definicija braka kao zajednice žene i muškarca. I kako bi sada s referendum­om sve trebalo i “završiti”.

– To je jedna od stvari za kojom duboko žalim. Što nismo bili žešći, što se nismo jače suprotstav­ili toj ekipi na čelu sa Željkom Markić i sličnima s tom agendom i što smo ih pustili u mainstream. Zeznuli smo prije devet godina i to sada treba ispraviti – kaže naš izvor iz vrha SDP-a.

I u stranci Glas drže kako u društvu postoje neki prijelomni trenuci, a slučaj Mirele Čavajde upravo je jedan takav okidač zbog kojeg će, kažu, napraviti sve da do određenih promjena dođe.

– Ovo nije priča koja smije proći za koji dan. Sada definitivn­o treba ići do kraja i popraviti neke stvari, ovo se ne pušta, a jedino pitanje otvoreno u svemu jest koji politički alat pri tome treba upotrijebi­ti – kaže naš izvor iz Glasa i dodaje kako se slaže da je promjena Ustava referendum­om vjerojatno najbolji put. Treba, kaže, vratiti u Ustav da je pravo na pobačaj ustavno pravo kao što je slučaj u Sloveniji. I to je tema, dodaje, o kojoj će stranke od centra na lijevo ovih dana ozbiljno raspravlja­ti. Isti izvor kaže i kako, dođe li do zajedničko­g dogovora, nema nikakve prepreke da se sve što je potrebno za organizaci­ju referendum­a i obavi preko ljeta i da se referendum provede već u rujnu.

Naki od naših sugovornik­a uvjereni su kako bi referendum prošao i bez eventualne promjene Zakona o referendum­u, odnosno da su u stanju prikupiti potrebnih nešto više od 350 tisuća potpisa da bi referendum prošao. A optimizam temelje na svim dosadašnji­m istraživan­jima prema kojima je jasno da po pitanju pobačaja u društvu zapravo uopće i nema podjele jer je velika većina za to da žena ima pravo na izbor. Pokazalo je to i zadnje istraživan­je iz 2020. godine agencije Ipsos prema kojemu se čak 81 posto ispitanik izjasnilo da bi žene u Hrvatskoj trebale imati pravo na izbor dok je tek sedam posto ispitanih bilo suprotnog stava. Isto istraživan­je pokazalo je i da 62 posto ispitanih smatra da se vjerske zajednice ne bi trebale petljati u pitanja zdravstven­e politike, a njih 63 posto da bi prekid trudnoće za ženu trebao biti besplatan.

– Čini mi se da se ovom radikaliza­cijom u društvu koju gledamo kroz Hod za život, molitelje pred bolnicama, masovne prigovore savjesti zapravo stvara otpor u društvu jer potpora, sudeći prema istraživan­jima, pravu žene na izbor zapravo raste. Međutim, pitanje je koliko bi ljudi doista izašlo na referendum jer jedno je imati stav, a drugo potpisati za nešto. Zato držim da prije odluke da se ide s referendum­om treba provesti istraživan­je i biti siguran da će on i proći – kaže naš izvor iz Možemo!, gdje također nemaju dilemu da je pravu na pobačaj mjesto u Ustavu.

Zakon bi bilo teže interpreti­rati na način na koji je to napravio ministar zdravstva da je u Ustavu pravo na pobačaj, kazala je neki dan u Saboru i saborska zastupnica Katarina Peović u ime Kluba HSS-a i Radničke fronte te je tom prigodom i pozvala zastupnike da se ujedine oko zahtjeva ženskih udruga da se pobačaj vrati u Ustav.

Problem je provedba prava

Profesoric­a na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Ana Horvat Vuković kaže kako se referendum­om, dođe li do njega, neće postići neka konkretna promjena. Ustavni sud, kaže, potvrdio je da je pravo žene na izbor neotuđivo i dok imamo trenutačni Ustav, to se pravo ne može ukinuti niti dodatno ograničiti. Problem je, kaže, provedba tog prava.

– Pravo rješenje je zapravo jednostavn­o. A to je da država počne raditi svoj posao i da svaka ovlaštena zdravstven­a ustanova osigura izvršenje pobačaja na koji god način to može, bilo sklapanjem ugovora s vanjskim pružatelji­ma usluga bilo zapošljava­njem liječnika koji se ne pozivaju na prigovor savjesti. Ravnatelje koji to ne osiguraju treba smijeniti i imenovati nove, koji su sposobni za provođenje zakona. U konačnici, uskrata prava iz zdravstven­og osiguranja kao što je prekid trudnoće ženi koja po zakonu na to ima pravo kazneno je djelo – kaže Horvat Vuković. •

Optimizam temelje na dosadašnji­m istraživan­jima prema kojima je jasno da je velika većina za to da žena ima pravo na izbor

 ?? ?? SDP-OV PRIJEDLOG zakona o medicinsko­m postupku prekida trudnoće nije jučer prošao u Saboru. Protiv je bilo 78 zastupnika, 47 za i pet suzdržanih. Zakon su podržali i članovi SDSS-a i HSLS-a, koji vjeruju da to neće narušiti odnose u vladajućoj koaliciji
SDP-OV PRIJEDLOG zakona o medicinsko­m postupku prekida trudnoće nije jučer prošao u Saboru. Protiv je bilo 78 zastupnika, 47 za i pet suzdržanih. Zakon su podržali i članovi SDSS-a i HSLS-a, koji vjeruju da to neće narušiti odnose u vladajućoj koaliciji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia