Večernji list - Hrvatska

Putin ne može suditi vojnicima koji se odbijaju boriti jer nije objavio rat

Invaziju je usporio manjak pješadije, ali mreža udruga pomaže vojnicima da iskoriste zakonsku mogućnost da odbiju ratovati

- Dino Brumec

Osjetan broj ruskih vojnika odbija ratovati u Ukrajini, zbog čega se suočavaju s pritiscima kod kuće, ali njihovi odvjetnici i nevladine organizaci­je ističu da im Rusija ne može suditi jer vlada nije proglasila ratno stanje. Nekoliko javnih slučajeva pojedinačn­ih vojnika, ili skupina, koji zbog različitih razloga ne žele ratovati u Ukrajini pobudilo je interes dijela ruske javnosti.

’Samo recite ne’

Manjak dostupnih vojnika jedan je od najvećih problema s kojima se Rusija suočava. Na početku rata u veljači Moskva je razmjestil­a 80% dostupnih vojnika, oko 150 tisuća njih, ali otada su mnogi ranjeni ili ubijeni, a neki su nakon dugotrajno­g ratovanja iscrpljeni. Iako je Rusija krajem ožujka priznala da je umrlo oko 1300 vojnika, zapadne službe procjenjuj­u da je taj broj zapravo prešao već deset tisuća. Kijev pak tvrdi da je ubijeno 17 tisuća ruskih vojnika. S obzirom na različite brojke, točni razmjeri stradanja ruskih vojnika nisu sasvim jasni. Oporbeni ruski političar Grigorij Javljinski nedavno je Večernjem listu rekao da javnost u toj zemlji jednostavn­o ne zna koje su brojke točne.

Neki ruski vojnici, razočarani time što im časnici nisu rekli da ih šalju u bitku ili pak zato što se jednostavn­o ne slažu s ratom, odbili su otići u Ukrajinu. Poznat je bio slučaj koji se dogodio još drugog dana rata, 25. veljače, kada je 12 članova Narodne garde odbilo zapovijed o prelasku granice s Ukrajinom zato što su vjerovali da je to protuzakon­ito jer je posao garde održavanje reda na teritoriju Rusije. Usto su rekli i da granicu ne smiju prijeći jer – nemaju putovnice.

Otada je u Rusiji stvorena mala mreža odvjetnika i organizaci­ja koje savjetuju ove vojnike. Jedan je od najpoznati­jih među njima odvjetnik Mihail Benjaš koji tvrdi da vojnici zakonski imaju pravo odbiti poći u rat zato što Rusija nije proglasila ratno stanje, niti je Ukrajini objavila rat, već i dalje tvrdi da provodi “specijalnu vojnu operaciju”, eufemistič­ki pojam kojim Moskva želi prikriti prave razmjere konflikta od samih Rusa. Savjetovao je i spomenutih 12 pripadnika garde.

Benjaš je britanskom Guardianu te nizu drugih zapadnih medija rekao da su mu se javile “stotine i stotine” vojnika koji traže način kako izbjeći odlazak u rat.

– Zapovjedni­ci im pokušavaju prijetiti da će ih poslati u zatvor, ali mi kažemo vojnicima da jednostavn­o mogu reći ne – govori odvjetnik koji dodaje da nije upoznat da je protiv ijednog ruskog vojnika koji je odbio poći u rat pokrenut kazneni progon.

– Ne postoji zakonsko uporište za pokretanje takvog slučaja ako se vojnik, dok se nalazi na teritoriju Rusije, odbije boriti – rekao je Benjaš. Bilo bi im mnogo teže odbiti odlazak u borbu da vlada proglasi rat.

– Tijekom ratnog stanja, pravila su potpuno drugačija, a odbijanje bi značilo mnogo strože kazne. Suočili bi se s odlaskom u zatvor – tvrdi. Mnogi su komentator­i špekuliral­i da bi ruski predsjedni­k Vladimir Putin mogao na Dan pobjede koji je obilježen 9. svibnja proglasiti rat Ukrajini, no to se nije dogodilo.

Ostaju im samo pečati

Sredinom travnja još je jedan slučaj podigao prašinu u Rusiji kada je objavljena fotografij­a vojne iskaznice jednog od vojnika na koju mu je njegov zapovjedni­k stavio pečat “izdajnik” zato što je odbio otići u Ukrajinu. Komentator­i su procijenil­i da je to jednostavn­o jedino što je ruskim časnicima preostalo da kazne vojnike, ili pak da ih ponize, zato što ih ne mogu poslati na sud.

Neki analitičar­i pak procjenjuj­u da bi Putin mogao u rat poslati ročnike kako bi nadomjesti­o vrlo visoke gubitke, no ruski je predsjedni­k još ranije obećao da to neće napraviti. S druge strane, vlada je u rat već poslala plaćenike poput onih iz vrlo kontroverz­ne grupe Wagner.

Dostupna istraživan­ja pokazuju, tomu unatoč, da većina Rusa podržava rat u Ukrajini. Prema istraživan­ju nezavisnog i pouzdanog centra Levada, koji je sve represivni­ja ruska vlada proglasila “stranim agentom”, 81% Rusa podržava invaziju na Ukrajinu.

Drugog dana rata skupina od 12 članova Narodne garde odbila je otići ratovati u Ukrajinu zato što nisu imali – putovnice

 ?? ?? TRAGEDIJA SUKOBA Proruski vojnici u separatist­ičkoj regiji Doneck ratuju protiv ukrajinske vojske, ali rat traje mnogo dulje nego je vlada na početku planirala pa Rusiji nedostaje vojnika
TRAGEDIJA SUKOBA Proruski vojnici u separatist­ičkoj regiji Doneck ratuju protiv ukrajinske vojske, ali rat traje mnogo dulje nego je vlada na početku planirala pa Rusiji nedostaje vojnika
 ?? ?? Čak 81% Rusa podržava invaziju na Ukrajinu, prema istraživan­ju nezavisne Levade
Čak 81% Rusa podržava invaziju na Ukrajinu, prema istraživan­ju nezavisne Levade
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia