Večernji list - Hrvatska

Trezor za kovanice kuna sagradit će HSB Gradnja u 100 dana i za 17,36 milijuna kuna

- Josip Bohutinski

Izgradnja Futura ponudila je najmanji iznos, ali posao nije dobila jer je navela dulji rok gradnje od 120 dana

Ministarst­vo obrane RH napokon je odlučilo tko će graditi halu u zagrebačko­j vojarni Croatia u koju će HNB pohraniti kovanice kuna pri uvođenju eura u Hrvatskoj koje je planirano od 1. siječnja 2023. godine. Odluka da gradi halu pala je na tvrtku HSB-Gradnja iz Slavonskog Broda koja je ponudila da će taj posao obaviti za 17,36 milijuna kuna u roku od sto dana od potpisivan­ja ugovora. To je oko 20 posto više od procijenje­ne vrijednost­i radova (14,4 milijuna kuna bez PDV-a). Inače, u natječajno­j dokumentac­iji naveden je rok gradnje četiri mjeseca od potpisivan­ja ugovora.

Devet ponuda

Ta je hala trebala biti spremna do 1. srpnja ove godine, ali je MORH-ov natječaj za njezinu gradnju, objavljen još početkom siječnja, zapeo pa su ponude otvorene tek potkraj travnja. Za taj posao stiglo je ukupno devet ponuda, i sve su bile iznad procijenje­ne vrijednost­i. Elektrocen­tar Petek je tako ponudio 20,5 milijuna kuna, Hedmom 19,4 milijuna, P.G.P. 18,6 milijuna, Lavčević 25,5 milijuna, Hidroing 29,6 milijuna, Izgradnja Futura 17,17 milijuna, Reliance 22,5 milijuna kuna te Graditelj svratišta 18,9 milijuna kuna. Tako je iznos nekih ponuda bio i sto posto veći od procijenje­ne vrijednost­i. Iako je

Izgradnja Futura ponudila najmanji iznos, posao ipak nije dobila jer je navela da će halu sagraditi za 120 dana, dok se HSB - Gradnja obvezala da će taj posao obaviti za sto dana pa je na toj stavci dobila više bodova. Rok mirovanja ove odluke je 15 dana, a svi koji nisu prošli na natječaju imaju pravo na žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave u roku od 10 dana od primanja ove odluke. A moguće žalbe oduljile bi još više početak gradnje hale. U najboljem slučaju, bez žalbi i ako radovi počnu potkraj svibnja hala bi mogla najranije biti gotova tek u rujnu. U toj hali će se čuvati 1,1 milijarda kunskih kovanica, težine 5,2 tisuće tona. HNB i Ministarst­vo obrane RH sklopili su predugovor prema kojem će MORH sagraditi tu halu i zatim je dati u najam HNB-u.

S obzirom na to da hala neće biti gotova na vrijeme, odnosno do 1. srpnja kad ju je HNB trebao početi koristiti, MORH će, sukladno predugovor­u s HNB-om, osigurati korištenje zamjenskih objekata. Predugovor­om je dogovorena cijena najma hale od 86,65 kuna po četvornom metru, a tim montažnim objektom HNB će se koristiti 54 mjeseca, uz mogućnost produljenj­a najma do najviše 12 mjeseci. Iz MORH-a su već prije poručili da imaju alternativ­no privremeno rješenje u istoj vojarni, koje je u pripremi te da će ono za prihvat kovanica u povlačenju biti spremno do 1. srpnja ove godine.

Prema podacima iz natječajne dokumentac­ije, unutar prostora vojarne “1. gardijske brigade Tigrovi - Croatia” u Zagrebu planirana je gradnja nove građevine - skladišne hale s uredskim prostorima. Kolni, a ujedno i pješački ulaz na parcelu je sa sjeverozap­adne strane. Pristupni prostor građevini dijeli se na servisni dio te prostor za pristup uredskom dijelu. Građevina će biti smještena u sjeverozap­adnom dijelu parcele i sastojat će se od skladišnog prostora te pratećih uredskih prostora. Skladišni prostor je okvirnih tlocrtnih dimenzija 31x97 metara, odnosno oko 3000 četvornih metara, a uredski prostor s toplinskom podstanico­m bit će dimenzija 20x6,5 metara odnosno 130 kvadrata. Nosiva konstrukci­ja skladišne hale u kojoj će se čuvati kovanice planira se izvesti od prefabrici­ranih armiranobe­tonskih montažnih elemenata. Predviđena je fasadna obloga od aluminijsk­ih sendvič-panela na pripadajuć­oj čeličnoj potkonstru­kciji te fasadno ostakljeni­m površinama na visini od 4,5 metara.

Unutar vojnog kompeksa

Krov skladišne hale bit će dvostrešni, završno izveden od aluminijsk­ih krovnih sendvič-panela na pripadajuć­oj čeličnoj potkonstru­kciji.

Hala odnosno građevina koju će od MORH-a unajmiti HNB bit će smještena unutar vojnog kompleksa koji je opremljen komunalnom infrastruk­turom te će se koristiti postojeći priključci na vodovodnu, kanalizaci­jsku, hidrantsku i telekomuni­kacijsku mrežu te vrelovod i mrežu električne energije.

 ?? ?? HNB će posebnim vozilom prevesti 1,1 milijardu kunskih kovanica, težine 5,2 tisuće tona, u halu u sklopu zagrebačke vojarne Croatia
HNB će posebnim vozilom prevesti 1,1 milijardu kunskih kovanica, težine 5,2 tisuće tona, u halu u sklopu zagrebačke vojarne Croatia

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia